ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Θύελλα» για την οδηγία Μενδώνη να ανασταλούν πολιτιστικές εκδηλώσεις με ρωσικούς οργανισμούς

«Θύελλα» για την οδηγία Μενδώνη να ανασταλούν πολιτιστικές εκδηλώσεις με ρωσικούς οργανισμούς
Θύμα του πολιτιστικού μποϊκοτάζ κατά της Ρωσίας η «Λίμνη των Κύκνων» www.megaron.gr/

H υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ανακοίνωσε την αναστολή οποιαδήποτε εκδήλωσης σχετική με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς. Την ανακοίνωση έκανε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ακυρώνεται η μετάδοση της παράστασης «Η Λίμνη των Κύκνων» του Τσαϊκόφσκι από τα Μπαλέτα Μπολσόι.


Στην ανακοίνωση, αναφέρεται ότι η εκδήλωση του Gala Όπερας που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη 3 Μαρτίου, ακυρώνεται. Επιπλέον η μετάδοση της παράστασης «Η Λίμνη των Κύκνων», που είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή 6 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών δεν θα υλοποιηθεί.

Οι αντιδράσεις

Το σημείο αυτό της ανακοίνωσης προκάλεσε αντιδράσεις που εκφράστηκαν με έντονο τρόπο στα κοινωνικά δίκτυα.

Μερικές από τις αναρτήσεις σε Facebook και Twitter έγραφαν ενδεικτικά:

«Μήπως έχουμε ξεφύγει κάπου; είναι άλλο οι κυρώσεις που αποσκοπούν να πιέσουν την ηγεσία και την οικονομική ελίτ μιας χώρας και άλλο να ακυρώνουμε πολιτιστικά δρώμενα που είναι η παρηγοριά κάθε λαού».

«Δεν φταίνε οι φορείς του πολιτισμού της Ρωσίας για τις πολεμικές συρράξεις που αποφασίζει η κυβέρνηση τους».

«Τσαϊκόφσκι επιτρέπεται να ακούμε ή απαγορεύεται κι αυτό»;

«Τι γελοιότητες είναι αυτές; Με αυτό το τρόπο προσπαθείτε να φέρετε ειρήνη. Τι φταίει η τέχνη και πολιτισμός;»

«Μήπως και τα φροντιστήρια να σταματήσουν να διδάσκουν ρώσικα»;

«Μόλις ξεκινήσει η καυση βιβλίων πείτε μας».

«Αυτή η ντροπιαστική απόφαση για απαγόρευση των πολιτιστικών εκδηλώσεων, η ενοχοποίηση της τέχνης, του πολιτισμού, του πνεύματος, είναι απαράδεκτη. Δε νομίζω να υπάρχει άνθρωπος/πολίτης που πιστεύει στη δημοκρατία και την ελευθερία και να συμφωνεί με αυτή τη ντροπιαστική απόφαση».

Ο αντίλογος

Στον αντίποδα ήταν εκείνοι που διέκριναν την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού από το γεγονός ότι το έργο ανήκει σε έναν Ρώσο δημιουργό, έναν από τους μεγαλύτερους του παγκόσμιου πολιτισμού:

«Η μετάδοση στο Μέγαρο Μουσικής δεν αναβάλλεται επειδή το έργο το έγραψε ένας Ρώσος, ο Τσαϊκόφσκι, αλλά επειδή πραγματοποιείται από έναν θεσμό που επιχορηγείται από το ρωσικό κράτος, το οποίο αυτή τη στιγμή βομβαρδίζει μια ανεξάρτητη χώρα. Για την ακρίβεια το θέατρο Μπολσόι, που είναι και η μητρική εταιρεία των μπαλέτων Μπολσόι ελέγχεται από μiα ομάδα πολιτικών, τραπεζιτών και επιχειρηματιών τους οποίους επέλεξε προσωπικά ο Πούτιν» έγραψε το Info-War. Τα πολιτιστικά μποϊκοτάζ δεν στρέφονται εναντίoν των δημιουργών ή των εκτελεστών των καλλιτεχνικών έργων αλλά των κρατικών θεσμών που τα ελέγχουν, συμπλήρωσε.

«Όλοι εσείς που κλαψουρίζετε για την παράσταση που ακυρώθηκε, ορισμένοι είστε και γνωστοί μου (φίλους μου δεν θα σας πω), που σας έχανα και που σας έβρισκα όλο από Tσαϊκόφσκι σε Πουτσίνι ήσασταν μέρα νύχτα. Οι καλλιτέχνες της Ρωσίας το μόνο μήνυμα που οφείλουν σήμερα να μεταφέρουν είναι ένα δυνατό αντιπολεμικό ΟΧΙ προς τον παρανοϊκό ηγέτη τους, ο οποίος δολοφονεί αθώο κόσμο. Αντ΄ αυτού, οι περισσότεροι από αυτούς (όχι όλοι) κάνουν ένα ηχηρό μόκο. Μπράβο στο υπουργείο Πολιτισμού ή όποια αρχή έλαβε την συγκεκριμένη απόφαση. Εκατομμύρια Ουκρανοί σας ευχαριστούν» έγραψε ο Κώστας Ονισένκο, δημοσιογράφος που ζει στο Κίεβο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ