ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα Μουσεία στην Ουκρανία προσπαθούν να σώσουν τους πολιτιστικούς τους θησαυρούς

Τα Μουσεία στην Ουκρανία προσπαθούν να σώσουν τους πολιτιστικούς τους θησαυρούς
ΑP Photo

Οι τοίχοι του Εθνικού Μουσείου του Λβίβ, στην Ουκρανία, είναι γυμνοί. Τα εκθέματα, ανάμεσά τους και περίτεχνα ταμπλό από μπαρόκ εκκλησίες του 17ου αιώνα, έχουν πακεταριστεί στο υπόγειο, σε μια προσπάθεια να σωθούν οι θησαυροί του Μουσείου από πιθανή ρωσική επίθεση.

«Βλέπουμε ότι η Ρωσία βομβαρδίζει κατοικημένες περιοχές και ακόμη και ανθρώπους», λέει στο CNNi ο διευθυντής του Μουσείου, Ίχορ Κοζάν. «Εγγυήθηκαν ότι δεν θα το έκαναν,αλλά τώρα δεν μπορούμε να τους εμπιστευτούμε. Και πρέπει να προστατεύσουμε τους εθνικούς μας θησαυρούς».

Από τη ρωσική εισβολή έχει ήδη καταστραφεί ένα μουσείο, το οποίο στέγαζε έργα της Ουκρανής ζωγράφου Μαρία Πριματσένκο, την τέχνη της οποίας θαύμαζαν τόσο ο Πικάσο όσο και ο Σαγκάλ.

Τώρα το Λβιβ, που θεωρείται η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ουκρανίας προσπαθεί να προστατεύσει τις πολλύ πλούσιες συλλογές που βρίσκονται σε αυτό.

Το ιστορικό κέντρο του Λβιβ είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ το Εθνικό Μουσείο της πόλης στεγάζει μια εντυπωσιακή συλλογή μεδαιωνικής τέχνης και σπάνιων θρησκευτικών χειρογράφων. Πλέον πολλά από αυτά τα αντικείμενα βρίσκονται στους διαδρόμους του, καθώς το υπόγειο γέμισε.

Η βιασύνη των υπευθύνων να προστατεύσουν τα αντικείμενα, τους έκανε να τα πακετάρουν εκείνοι, καθώς δεν υπήρχε χρόνος να περιμένουν τα κατάλληλα υλικά. Εθελοντές καρφώνουν κιβώτια που δημιουργούνται από ότι υλικό υπάρχει εύκαιρο.

Την περασμένη Δευτέρα οι ίδιοι εθελοντές γέμισαν με σπάνια χειρόγραφα κάποια κιβώττια που αρχικά περιείχαν μπανάνες. Ανάμεσα στα χειρόγραφα ήταν και μια Βίβλος ηλικίας χιλίων ετών.

Και οι ιστορικές εκκλησίες της πόλης προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να φτάσει ο πόλεμος σε αυτές. Ο αρμένικος καθεδρικός ναός της πόλης μετέφερε σε ασφαλή τοποθεσία ένα μεγάλο ξύλινο άγαλμα του Χριστού. Ενώ στο ρωμαιοκαθολικό καθεδρικό, που επιβίωσε του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τα περίτεχνα βιτρώ είναι σκεπασμένα με μεταλλικές πλάκες.

Πολλά από τα αγάλματα της πόλης είναι τυλιγμένα με πλαστικό. Και στο Κίεβο και το Χάρκοβο ετοιμάζονται αποστολές έργων τέχνης προς ασφαλέστερα σημεία, όπως το Λβιβ.

Museums race against time to save Ukraine's cultural treasures, Atika Shubert, CNNi Lviv, Ukraine

ΔΗΜΟΦΙΛΗ