ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Hive»: Μια ταινία για τη γυναικεία δύναμη, σε πρώτη και ελεύθερη προβολή στο «Τριανόν»

«Hive»: Μια ταινία για τη γυναικεία δύναμη, σε πρώτη και ελεύθερη προβολή στο «Τριανόν»

Το Κέντρο Κινηματογράφου του Κοσόβου σε συνεργασία με το Γραφείο Συμφερόντων του Κοσόβου στην Αθήνα και το Cinobo, διανομέα της ταινίας στην Ελλάδα, φέρνουν στην Αθήνα τη βραβευμένη ταινία «Hive» (Η Βασίλισσα της Κυψέλης) το Σάββατο 19 Μαρτίου στις 19.30, στον κινηματογράφο «Τριανόν».

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία της σκηνοθέτριας της ταινίας, Μπλέρτα Μπασόλι.

Η Βασίλισσα της Κυψέλης αφηγείται μια ιστορία γυναικείας αποφασιστικότητας, επιμονής και θριάμβου. Πρόκειται για ένα δράμα που βασίζεται στην αληθινή ιστορία της Fahrije (Yllka Gashi), η οποία, όπως πολλές άλλες γυναίκες στο πατριαρχικό χωριό της, ζει χωρίς ελπίδα και μέσα στην θλίψη από τότε που χάθηκε ο σύζυγός της κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κοσσυφοπεδίου.

Με την πρώτη κινηματογραφική της εμφάνισή, η σκηνοθέτρια και σεναριογράφος Blerta Basholli γίνεται η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του Sundance που κέρδισε και τα τρία μεγάλα βραβεία στο World Cinema Dramatic Competition Competition (Audience Award, Grand Jury Prize, Directing Award).

Η ταινία ανάμεσα στον διεθνή της θρίαμβο, πρόσφατα, βραβεύτηκε και με το Βραβείο Κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τη βραβευμένη σκηνοθέτρια Μπλέρτα Μπασόλι.

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατά την είσοδο.

Η Blerta Basholli είναι συγγραφέας/σκηνοθέτης με μοναδικό ρεαλιστικό οπτικό στυλ. Οι ιστορίες της αγγίζουν κοινωνικά ζητήματα και θέματα φύλου από τη χώρα όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, το Κοσόβο. Το 2008 της απονεμήθηκε η υποτροφία Deans στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Κινηματογράφου στο Tisch School of the Arts στο NYU. Έζησε στη Νέα Υόρκη για τέσσερα χρόνια όπου είχε την ευκαιρία να εργαστεί σε πολλά κινηματογραφικά έργα ως φοιτήτρια.

Το 2011 επέστρεψε στη γενέτειρά της όπου έγραψε/σκηνοθέτησε και εργάστηκε σε πολλές ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους. Το HIVE είναι το ντεμπούτο της μεγάλου μήκους, το οποίο έχει αναπτύξει από το 2011.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ