ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι «Ήρωες από Μέταλλο» του γλύπτη Νίκου Φλώρου ταξιδεύουν στην Αυστραλία

Οι «Ήρωες από Μέταλλο» του γλύπτη Νίκου Φλώρου ταξιδεύουν στην Αυστραλία

Ο διεθνούς φήμης Έλληνας γλύπτης Νίκος Φλώρος παρουσιάζει τη συλλογή γλυπτών καλλιτεχνημάτων με τίτλο «Ήρωες από Μέταλλο», για πρώτη φορά εκτός συνόρων, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Ο Νίκος Φλώρος αποδεχόμενος την πρόσκληση της Αυστραλιανής Κυβέρνησης, της Αρχιεπισκοπής της Αυστραλίας αλλά και του δημάρχου του Σίδνεϊ παρουσιάζει την έκθεσή του στο Δημαρχείο της πόλης, σε συνέχεια του εορτασμού των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση.

Οι «Ήρωες από Μέταλλο» ξεκίνησαν την πορεία τους από την Καλαμάτα όπου και φιλοξενήθηκαν πλάι στα κομμάτια της συλλογής της Βικτωρίας Καρέλια. Η έκθεση σημείωσε τεράστια επιτυχία και ανάμεσα στους επισκέπτες βρέθηκε και η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Επόμενος σταθμός, το ιστορικό Δημαρχείο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Το ενδιαφέρον του αυστραλιανού κοινού είναι μεγάλο, καθώς είναι η πρώτη φορά που η εν λόγω συλλογή ταξιδεύει εκτός Ελλάδος.

O Aρχιεπίσκοπος Mακάριος της Αυστραλίας είπε για την έκθεση: «Είναι μεγάλη χαρά που η ελληνική ορθόδοξη επισκοπή της Αυστραλίας και ναός του Μ. Βασιλείου στη N. Νότια Ουαλία σε συνεργασία με το πολεμικό μουσείο της Αθήνας θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά μαζί στο ευλογημένο μας έθνος την Αυστραλία την καλλιτεχνική Έκθεση «Αφιέρωμα στο 1821» γιορτάζοντας με μεγάλη τιμή την μνήμη της ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Η ελληνική μας κληρονομιά από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα είναι πραγματική μοναδική και έχει προσφέρει ένα ακτινοβόλο φως σοφίας και γνώσης καλλιτεχνικής διάνοιας και αρχιτεκτονικής ευφυίας που έχει επηρεάσει όλο τον κόσμο».

Οι «Ήρωες από Μέταλλο», είναι αποτέλεσμα πολυετούς εργασίας και στοχοπροσήλωσης του καλλιτέχνη. Ο ίδιος δηλώνει ότι τον προβλημάτισαν αρκετά, διότι οι προσωπικότητες τις οποίες απεικονίζουν είναι υπαρκτές, έχουν ηρωική υπόσταση, και με το πέρασμα των αιώνων μετεξελίσσονται σε ιδέες.

«Καθώς τα έργα αναπαριστούν ήρωες που έχει εξυμνήσει η παγκόσμια κοινότητα, η δουλειά που έπρεπε να κάνω ήταν πολυδιάστατη. Προϋπέθετε ιστορική έρευνα, μελέτη απομνημονευμάτων αλλά και χρόνο. Χρόνο να αφουγκραστώ το χαρακτήρα και τα συναισθήματα αυτών των ηρώων ώστε να τα αποτυπώσω στα έργα μου».

«Στη σημερινή κρίσιμη εποχή, συμπορευόμαστε όλοι μαζί, για να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα για την πατρίδα μας, έχοντας την πεποίθηση ότι η ανάδειξη της χώρας μας μέσα από καλλιτεχνικά γεγονότα υψηλού κύρους και διεθνούς εμβέλειας είναι μια σταθερή στρατηγική που μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη, σε πολιτικό, πολιτιστικό και σε οικονομικό επίπεδο», συμπληρώνει.

Το Δημαρχείο του Σύδνεϊ άνοιξε τις πόρτες του την Κυριακή 13 Μαρτίου και υποδέχεται πλήθος φιλότεχνων Αυστραλών, επισκεπτών αλλά και Ελλήνων ομογενών που επιθυμούν να θαυμάσουν από κοντά τη μοναδική αυτή συλλογή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ