ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ai Weiwei: Στρέφεται στην όπερα, με μια νέα, εντυπωσιακή ανάγνωση της «Turandot» του Πουτσίνι

Ai Weiwei: Στρέφεται στην όπερα, με μια νέα, εντυπωσιακή ανάγνωση της «Turandot» του Πουτσίνι
Instagram

Για το πιο δημιουργικό πρόσφατο εγχείρημά του, ο Ai Weiwei στράφηκε στο λυρικό θέατρο, με μια νέα ανάγνωση της όπερας «Turandot» του Τζάκομο Πουτσίνι.

Μετά από αναβολή δύο ετών λόγω της πανδημίας, η «Turandot» θα είναι η πρώτη και μοναδική παραγωγή όπερας του Κινέζου καλλιτέχνη και ακτιβιστή και ανέβηκε στο Teatro Dell'Opera της Ρώμης.

Αναδεικνύοντας τις πολλαπλές ικανότητές του, ο Weiwei έχει συλλάβει τις ιδέες σε όλα τα επίπεδα της νέας παράστασης: σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια και προβολές βίντεο.

https://www.instagram.com/p/CbnDV8IsmVd

«Είναι συναρπαστικό να βυθίζεσαι στην ιστορική εξέλιξη της όπερας και της δραματουργίας, συνδέοντάς τες με την προσωπική εμπειρία μου και την ιδέα που έχω για τη σκηνή, την περφόρμανς, την αφήγηση, την αναπαράσταση», εξηγεί ο καλλιτέχνης.

«Η όπερα είναι μια απίστευτα πλούσια μορφή τέχνης που δίνει ερέθισμα για τις καλύτερες αρετές της ανθρώπινης εφευρετικότητας, αφοσίωσης, μαεστρίας, αξίας. Θα είναι η δική μου οπτική γωνία, η όπερα βυθισμένη στο σύγχρονο».

Ο Weiwei αποφάσισε να καταπιαστεί ειδικά με αυτή την όπερα επειδή, σε πολύ νεαρή ηλικία, υπήρξε κομπάρσος στην παραγωγή της «Turandot» από τον Τζεφιρέλι στη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης.

«Η ίδια η Νέα Υόρκη είναι σαν όπερα. Αλλά ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ ότι μετά από 35 χρόνια θα γινόμουν σκηνοθέτης ανεβάσματος της ίδιας όπερας. Είμαι πολύ τυχερός που είχα την ευκαιρία να το κάνω», σχολίασε.

«Για εμένα, η “Turandot” είναι ένα έργο μεγάλης συμβολικής αξίας» τόνισε, η διευθύντρια ορχήστρας Oksana Lyniv. «Με την τελευταία του όπερα, ο Πουτσίνι, ο σπουδαιότερος Ιταλός συνθέτης του 20ού αιώνα, αντί να δίνει απαντήσεις μάς θέτει ερωτήματα, είναι μια αμφιβολία που αιωρείται, σαν την πραγματικότητα που βιώνουμε. Μέσω της “Turandot” θέλω να είμαι η ερμηνεύτρια του μηνύματος που ο Πουτσίνι, στα τελευταία του, ήθελε να αφήσει στους μεταγενέστερους, δηλαδή ότι στο τέλος τέλος αυτό που μετράει πάνω από όλα είναι η αγάπη», πρόσθεσε.

Οι παραστάσεις στο Teatro Dell'Opera di Roma ολοκληρώνονται στις 31 Μαρτίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ