ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

20ό Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρου - Κινηματογραφικές Μέρες: Φόκους στον «άγνωστο» κυπριακό κινηματογράφο

20ό Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρου - Κινηματογραφικές Μέρες: Φόκους στον «άγνωστο» κυπριακό κινηματογράφο

Το επετειακό 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρου - Κινηματογραφικές Μέρες 2022, έρχεται από τις 8 έως τις 16 Απριλίου με πολλές και ενδιαφέρουσες ταινίες από τη διεθνή και την κυπριακή παραγωγή.

Εκτός συναγωνισμού, στο τμήμα Viewfinder προβάλλονται έξι ταινίες που έχουν ήδη διακριθεί τον τελευταίο χρόνο. Πρόκειται για τις ταινίες «Belfast» του Κένεθ Μπράνα, «Βαγόνι Aριθμός 6» του Γιούχο Κουόσμανεν, «Το Χειρότερο Κορίτσι στον Κόσμο» του Γιόακιμ Τρίερ, «Ηδονή» της Νίνια Τίμπεργκ, «Αμνός» του Βάλντιμαρ Γιόχανσον και «Brighton 4th» του Λεβάν Κογκουασβίλι.

Η ομάδα των τριών καλλιτεχνικών διευθυντών κατέληξε σ’ ένα ισορροπημένο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα - Glocal Images, ενώ τέσσερις είναι οι ταινίες Κυπρίων δημιουργών που συγκροτούν το Κυπριακό Διαγωνιστικό Τμήμα, εκ των οποίων οι δύο συμμετέχουν ταυτόχρονα και στο Διεθνές Διαγωνιστικό.

Οι επτά διεθνείς ταινίες του τμήματος Glocal Images είναι οι εξής: «Κολλητές» της Ντίνα Ντούμα, «Γιούνι» της Καμίλα Αντίνι, «Utama» του Αλεχάντρο Λοάιζα Γκρίσι, «Κέλτες» της Μίλιτσα Τόμοβιτς, «Nuuccha» του Βλαντιμίρ Μουνκούεφ, «Broadway» του Χρήστου Μασσαλά και «107 Μητέρες» του Πέτερ Κέρεκες. Σ’ αυτές προστίθενται οι ταινίες «Ο Άνθρωπος με τις Απαντήσεις» του Στέλιου Καμμίτση και «.dog» της Γιάννας Αμερικάνου, οι οποίες μαζί με το «Patchwork» του Πέτρου Χαραλάμπους και την «Κοιλάδα των Ρόδων» του Χριστόφορου Ροδίτη συμπληρώνουν τη χρυσή τετράδα των κυπριακών ταινιών.

Η φετινή διοργάνωση φιλοξενεί και παράλληλο πρόγραμμα προβολών με δύο ταινίες πρόσφατης παραγωγής από το Ισραήλ. Ο λόγος για τις ταινίες «Africa» του Όρεν Γκέρνερ και «All Eyes Off Me» της Χαντάς Μπεν Αρόγια. Οι προβολές εντάσσονται στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΔΦΚΜΚ με το Φεστιβάλ Cinema South του Ισραήλ και το Israel Cinema Project του Ιδρύματος Τεχνών Ραμπίνοβιτς.

Η συνεργασία ξεκίνησε πέρσι στο Φεστιβάλ Cinema South με το τμήμα «Focus on Cypriot Cinema» και το πάνελ «Get to know the Neighbors», ενώ αντιπροσωπεία από την Κύπρο κατέθεσε μια εικόνα της ανάπτυξης του δημιουργικού οπτικοακουστικού τομέα στο νησί. Στο πλαίσιο αυτό είχαν προβληθεί στο Ισραήλ οι ταινίες «Παύση» της Τώνιας Μισιαλή, «Πολίτης Τρίτης Ηλικίας» του Μαρίνου Καρτίκκη, «Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ» του Μάριου Πιπερίδη και «Πολιορκία στην Οδό Λιπέρτη» του Σταύρου Παμπαλλή.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ και όλες τις απαραίτητες πληροφορίας στην ιστοσελίδα cyprusfilmdays.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ