ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σπάνιο σχέδιο του Μιχαήλ Άγγελου αναμένεται να πωληθεί έναντι 30 εκατ. ευρώ

Σπάνιο σχέδιο του Μιχαήλ Άγγελου αναμένεται να πωληθεί έναντι 30 εκατ. ευρώ
Το σχέδιο θεωρείται ένα από τα πρώιμα έργα του καλλιτέχνη, περίπου στα τέλη του 15ου αιώνα Πηγή: Οίκος δημοπρασιών Christie's

Ένα σχέδιο του Μιχαήλ Άγγελου, που ανακαλύφθηκε το 2019, θα τεθεί προς πώληση τον επόμενο μήνα από τον οίκο δημοπρασιών Christie's και θα μπορούσε να φτάσει τα 30 εκατομμύρια ευρώ (33 εκατομμύρια δολάρια), ανακοίνωσε την Τρίτη ο βρετανικός οίκος δημοπρασιών.

Το σχέδιο, ένα από τα λίγα έργα του αναγεννησιακού Ιταλού καλλιτέχνη που βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών, πουλήθηκε το 1907 στο Παρίσι και τιμολογήθηκε ως έργο της σχολής του Μιχαήλ Άγγελου. Στη συνέχεια ξεχάστηκε μέχρι το 2019, όταν ένας ειδικός του οίκου Christie's το αναγνώρισε ως ένα του κορυφαίου ζωγράφου.

Το σχέδιο θεωρείται ένα από τα πρώιμα έργα του καλλιτέχνη, περίπου στα τέλη του 15ου αιώνα. Αναπαριστά έναν άνδρα που τρέμει που απεικονίζεται σε τοιχογραφία, το «Βάπτισμα των Νεοφύτων», του Masaccio. Δύο άλλα άτομα στέκονται κοντά στην κεντρική φιγούρα, στο σχέδιο.

«Αυτό το σχέδιο νομίζω ότι είναι μια από τις πιο συναρπαστικές ανακαλύψεις που έγιναν στον τομέα των σχεδίων των Παλαιών Δασκάλων εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο Stijn Alsteens, επικεφαλής του τμήματος σχεδίων των Παλαιών Δασκάλων.

«Δείχνει τον Μιχαήλ Άγγελο να κάνει δύο πράγματα ταυτόχρονα: να κοιτάζει πίσω τους καλλιτέχνες που προηγήθηκαν, στη συγκεκριμένη περίπτωση τον Masaccio, ενώ παράλληλα κοιτά μπροστά το δικό του έργο και την επαναστατική πτυχή του -ιδιαίτερα την απεικόνιση του ανθρώπου σώμα που γίνεται τόσο σημαντικό μέρος τόσο στα γλυπτά, σκέφτομαι τον Δαβίδ στη Φλωρεντία, ή τις πολλές, πολλές φιγούρες που ζωγράφισε στην Καπέλα Σιξτίνα», πρόσθεσε ο Alsteens.

Το έργο είχε ανακηρυχθεί εθνικός θησαυρός της Γαλλίας, γεγονός που εμπόδισε την εξαγωγή του, αλλά η γαλλική κυβέρνηση αφαίρεσε πρόσφατα τον χαρακτηρισμό, επιτρέποντας στο σχέδιο να τεθεί σε προσφορά για συλλέκτες οπουδήποτε στον κόσμο, ανέφερε ο οίκος Christie's.

Το σχέδιο έχει προγραμματιστεί να εκτεθεί στο Χονγκ Κονγκ και τη Νέα Υόρκη πριν δημοπρατηθεί στο Παρίσι στις 18 Μαΐου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ