ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ποιήματα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή «ταξιδεύουν» με αστικά οχήματα του ΟΑΣΘ

Ποιήματα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή «ταξιδεύουν» με αστικά οχήματα του ΟΑΣΘ
ΟΑΣΘ

Αφίσες με ποιήματα που αναφέρονται στο 1922 και τη Μικρασιατική Καταστροφή «ταξιδεύουν» με τα αστικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ, στο πλαίσιο του προγράμματος του δήμου Καλαμαριάς «Καλαμαριά 1922 – 2022», υπό τον κεντρικό τίτλο «Μια θάλασσα μνήμες… και γινήκαμε όλοι ένα».

«Το μήνυμα της συμφοράς» του Απόστολου Μαγγανάρη, ο «Όλεθρος» άγνωστου λαϊκού ποιητή, «Η στάχτη που ταξίδευε» του Κ.Χ. Μύρη, ο «Χρυσόστομος» του Κωστή Παλαμά, η «Νοσταλγία της Σμύρνης» του Τζεϊχούν Ατούφ Κανσού σε μετάφραση Θωμά Κοροβίνη, η «Μαρτυρική πόλη» του George Horton σε μετάφραση του Σταύρου Κουκουτσάκη, η «Ανατολή» του Κωστή Παλαμά, η «Πόλη» της Κοντές ντε Νοάιγ σε μετάφραση Θεώνης Δρακοπούλου – η Μυρτιώτισσα, η «Μικρή πράσινη θάλασσα» του Οδυσσέα Ελύτη, είναι οι τίτλοι των ποιημάτων που «έντυσαν» τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, καθώς και ένα αφήγημα του Ελευθέριου Βενιζέλου, με τίτλο «Αναμνήσεις», από αρχείο της Πηνελόπης Δέλτα.

«Εκατό χρόνια μετά, θυμόμαστε και τιμούμε τους πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν βάναυσα από τις πατρογονικές εστίες. Αποτελεί υποχρέωση όλων μας να διατηρούμε άσβεστη τη μνήμη και σε αυτό το πλαίσιο ο ΟΑΣΘ ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του δήμου Καλαμαριάς και στηρίζει τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή», σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Γιώργος Σκόδρας.

«Το 2022 είναι μία ιδιαίτερη χρονιά για τον δήμο Καλαμαριάς, είναι μια χρονιά μνήμης και τιμής. Το πρόγραμμα ‘‘Καλαμαριά 1922 - 2022’’, που διοργανώνουμε για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, περιλαμβάνει περισσότερες από 50 εκδηλώσεις. Σε συνεργασία με τον ΟΑΣΘ, τα ποιήματα θα ‘‘ταξιδέψουν’’ σε πολλές γειτονιές της Θεσσαλονίκης», υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος παιδείας, αθλητισμού, νεολαίας & δια βίου μάθησης Καλαμαριάς και συντονιστής του προγράμματος, Θάνος Γιαννακός. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του οργανισμού, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο φορέων, θα προβάλλεται επετειακό video του δήμου Καλαμαριάς, στην Πολιτιστική Γραμμή του ΟΑΣΘ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ