ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Bookreads: Νικήτας Σινιόσογλου - Ένα νέο είδος λογοτεχνίας που έχει βάση το δοκίμιο

Bookreads: Νικήτας Σινιόσογλου - Ένα νέο είδος λογοτεχνίας που έχει βάση το δοκίμιο

Το νέο του βιβλίο από τις εκδόσεις Κίχλη κυκλοφορεί.

Σίγουρα δεν έχεις διαβάσει ποτέ κάτι τέτοιο. Παλιός γνώριμος ο Νικήτας Σινιόσογλου, ξεκίνησε από δοκίμιο και πλέον το έχει εξελίξει τόσο πρωτότυπα που σχεδόν λες πως έχει εφεύρει ένα νέο είδος λογοτεχνίας. Κάτι ανάμεσα σε δοκίμιο και προσωπικό ημερολόγιο.

Το καινούριο του βιβλίο με τίτλο «Ο Καρπός Της Ασθενείας Μου» είναι ένα μίγμα από είδη. Δοκίμιο, ημερολόγιο, μαρτυρία. Ο Σινιόσογλου μπερδεύει αριστοτεχνικά τις λέξεις και την παράξενη πλοκή. Ναι, υπάρχει πλοκή και βρίσκεται ριζωμένη εντός του δράματος του ίδιου του συγγραφέα που νοσταλγεί έναν περασμένο έρωτα.

Όλο το βιβλίο είναι αποσπασματικό, χωρισμένο σε μικρές παραγράφους. Προσωπικά προτιμώ τις πολύ μικρές που δεν σε κουράζουν, μιας και οι πιο μεγάλες και πιο δραματικές ίσως να με έκαναν λίγο να περάσω κάποιες σελίδες. Είναι όμως κάποιες στιγμές μέσα στο βιβλίο που πραγματικά σε αρπάζουν από το γιακά με την καλοδουλεμένη απαισιοδοξία τους.

Ο περιπλανώμενος Νικήτας αναλύει τον εσωτερικό του κόσμο και τον παραλληλίζει με εκείνους τους κόσμους από διάφορους άλλους συγγραφείς όπως ο Αίλιος Αριστείδης, ο Μονταίν, ο Μάρκος Αυρήλιος, ο Πασκάλ, ο Πλούταρχος και άλλους. Έξυπνο κόλπο για να μην σε κάνει να βαριέσαι. Σίγουρα η λογοτεχνική εφεύρεση του δοκιμίου είναι παλιά, ο Νικήτας όμως τη πήρε και την έκανε δική του, βάζοντας μέσα και τις προσωπικές του σκέψεις και εμπειρίες, συναισθήματα και δράματα.

Όλα του τα βιβλία είναι απολαυστικά, από τον Αλλόκοτο Ελληνισμό μέχρι την Λεωφόρο ΝΑΤΟ, το «Ο Καρπός της Ασθενείας Μου» όμως είναι ένα βιβλίο ξεχωριστό. Πλέκει περισσότερο τις προσωπικές του στιγμές και σκέψεις με το κλασικό δοκιμιακό στυλ.

Το μόνο σίγουρο είναι πως με κάθε του νέα κυκλοφορία εμείς χαιρόμαστε γιατί πάντα κάτι αποκομίζουμε από την εξαιρετική του γραφή.

Το προτείνουμε ανεπιφύλακτα αλλά προειδοποιούμε πως δεν είναι για αναγνώστες κατηγορίας φτερού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ