ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Bookreads: C.A. Blintzios - Ένας Έλληνας συγγραφέας που ονειρεύεται τον Αμερικάνικο Νότο

Bookreads: C.A. Blintzios - Ένας Έλληνας συγγραφέας που ονειρεύεται τον Αμερικάνικο Νότο

 

Μιλήσαμε με τον συγγραφέα του καταπληκτικού «The Smoke is Me, Burning» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Kernpunkt Press.

O C.A. Blintzios είναι από την Αθήνα αλλά ζει μόνιμα στο Bristol της Βρετανίας. Το πρώτο του μυθιστόρημα «The Smoke is Me, Burning» κυκλοφορεί. Δεν είναι για όλους το βιβλίο και σίγουρα ίσως κάποιοι να δυσκολευτούν με τα αγγλικά. Η ιστορία όμως αξίζει να διαβαστεί, μία ιστορία που πλέκει με ιδιαιτερότητα την μυθολογία και την κουλτούρα του Αμερικάνικου Νότου.

Συναντηθήκαμε σε ένα μπαρ στα Εξάρχεια και τα είπαμε από κοντά. Ο C.A. Blintzios μας μίλησε για τα πάντα, για το πως είχε την έμπνευση να γράψει μία τόσο ιδιαίτερη ιστορία, μας εξήγησε την πορεία του βιβλίου και το πως είναι να είσαι ένας Έλληνας συγγραφέας που ζει στο εξωτερικό.

Η μητέρα του είναι Αγγλίδα και η πατέρας του από την Ελλάδα. Μεγάλωσε στην Αθήνα και τα τελευταία 15 χρόνια περίπου ζει στην Αγγλία. Η πρώτη του αγάπη ήταν η μουσική την οποία και σπούδασε εκεί, στη συνέχεια όμως τον κέρδισε η φιλοσοφία και το γράψιμο και πλέον είναι καθηγητής δημιουργικής γραφής στο πανεπιστήμιο του Bristol.

Η κουβέντα μας ήταν απολαυστική και ήταν η αιτία να μπούμε στον πολύ ιδιαίτερο κόσμο του συγγραφέα και να κατανοήσουμε τον τρόπο που σκέφτεται, φαντάζεται και γράφει. Το βιβλίο του «The Smoke is Me, Burning» μιλάει για δύο αδέρφια στα βάθη του Αμερικάνικου Νότου και την σχέση τους με το περιβάλλον και τον εσωτερικό τους κόσμο. Ένα ατύχημα όμως θα τους κάνει να αλλάξουν ζωές και να αναθεωρήσουν για πολλά από τα δεδομένα τους.

Ο C.A. Blintzios χρωματίζει με εξαιρετική ακρίβεια και γλώσσα έναν κόσμο που για εμάς φαίνεται πολύ μακρινός αλλά όμως τελικά λέει κάτι και για τις δικές μας ζωές.

Ακολουθεί η συνέντευξη που πήραμε από τον C.A. Blintzios:

Σ.Π.: Η έκδοση είναι paperback, αλλά να σου πω την αλήθεια μου αρέσει, στην Ελλάδα οι εκδοτικοί οίκοι συνηθίζουν να κάνουν διαφορετικές εκδόσεις.

C.A. Blintzios: Ναι, μας αρέσουν τα paperbacks. Τα hardbacks είναι κάτι πιο συμβολικό, κάτι που μένει στη βιβλιοθήκη. Τα paperbacks είναι για πιο remote καταστάσεις. Είναι κάτι αναλώσιμο. Κι αυτό είναι το ωραίο. Το καλό με τον εκδότη μου την Kernpunkt Press είναι πως μου δώσανε όλη την ελευθερία που ήθελα. Το εξώφυλλο το επέλεξα εγώ ο ίδιος. Ήταν μία ειδική παραγγελία από έναν γνωστό tattoo artist από το Λονδίνο. Τον εκδότη τον βρήκα μέσω του μεταπτυχιακού που έκανα στην Αγγλία και μέσω ενός πειραματικού ποιητή του Arthur Allan, ο οποίος έχει εκδώσει κι αυτός στην Kernpunkt Press.

Πόσο καιρό γράφεις; Πότε ξεκίνησες;

Σοβαρά ξεκίνησα από τα 22. Πιο τακτικά δηλαδή τότε ξεκίνησα να γράφω. Από πολύ μικρός έγραφα όμως. Μάλιστα είχα κερδίσει κι ένα βραβείο στα 7 μου. Πάντα διάβαζα όμως. Η αιτία ήταν μία δουλειά που είχα πιάσει στην Αγγλία πριν από χρόνια σε μία γκαλερί τέχνης. Μία πολύ βαρετή δουλειά που δεν είχες τι να κάνεις. Έτσι έπαιρνα χαρτί και μολύβι έγραφα κάθε βράδυ ότι μου ερχόταν. Αυτό γινόταν για τρία χρόνια. Μετά ξεκίνησα το Master στην Οξφόρδη και μπήκα για τα καλά στο γράψιμο. Κυρίως μουσική έκανα για χρόνια, πρώτο πτυχίο είχα κάνει μουσική σύνθεση. Το ένα ενημερώνει κάπως το άλλο ακόμη και σήμερα. Ξεκίνησα να γράφω ποίηση στην αρχή, οπότε το βιβλίο ξεκίνησε σαν μία απόπειρα ενός ποιητή να γράψει πεζό. Είναι μία άσκηση του να καταλάβω τι σημαίνει να γράφεις ένα μυθιστόρημα. Το όλο κείμενο γεννήθηκε από ένα ποίημα. Το βιβλίο είναι τρίπτυχο. Μου αρέσει η ιδέα να ανατρέπεις μύθους. Ο μύθος που χρησιμοποιώ εδώ είναι ο μύθος του Προμηθέα.

Το ζώο που αναφέρεις συνέχεια μέσα στο βιβλίο είναι ο γύπας. Πως κι επέλεξες αυτό το παράξενο ζώο;

Για μένα είναι το σύμβολο του θανάτου. Πώς ο πρωταγωνιστής αναγκάζεται να κρυφτεί πίσω από ένα φανταστικό ζώο για να αντιμετωπίσει τον θάνατο. Είναι ένα πτωματοφάγο πλάσμα και στην ουσία τρώει τον θάνατο. Είναι ένας τρόπος να προστατευτεί από το τέλος. Σαν πλαίσιο η ιστορία διαδραματίζεται στο Arkansas.

Μου έκανε εντύπωση η επιλογή του σκηνικού να σου πω την αλήθεια. Για κάποιον που δεν έχει καμία σχέση με τον Αμερικάνικο Νότο…

Ο λόγος που διάλεξα αυτό το μακρινό μέρος makes sense μέσα στο μυαλό μου. Τουλάχιστον στην αρχή. Έγινε όμως μελέτη για το μέρος και άνθρωποι που κατάγονται όντως από εκεί μου είπαν πως έχω πετύχει ακριβώς το κλίμα του μέρους μέσα στο βιβλίο. Έχω μεγαλώσει στο Σιτόχωρο Θεσσαλίας μιας κι από εκεί κατάγεται ο πατέρας μου, κι εκεί το μέρος μοιάζει πολύ με τον αγροτικό νότο της Αμερικής. Κάπως μέσα στο μυαλό μου τα συνδύασα έτσι. Μου άρεσε ιδιαίτερα να ασχοληθώ με το Arkansas μιας και είναι ένα κομμάτι των ΗΠΑ που είναι κάπως παρατημένο. Ένα μέρος με πολύ έντονο θρησκευτικό στοιχείο. Με ενδιέφερε το τι σημαίνει Θεός. Το χρονικό πλαίσιο είναι στις αρχές του ογδόντα.

Μίλα μας λίγο για την ιστορία του βιβλίου…

Οι πρωταγωνιστές είναι δύο αδέρφια. Μέχρι που γίνεται ένα φρικτό ατύχημα και η ζωή τους αλλάζει για πάντα. Επίσης βασικός χαρακτήρας είναι ο θείος που είναι αλκοολικός και βετεράνος του Βιετνάμ. Η ιστορία ξεκινάει από τότε που τα αδέρφια είναι μικρά. Στη συνέχεια τα αδέρφια χωρίζονται, ο ένας φεύγει για την μεγάλη πόλη ενώ ο άλλος μένει πίσω. Εμείς παρακολουθούμε τις ζωές και των δύο. Κι έτσι η ιστορία εξελίσσεται παράλληλα. Έχω παίξει με διάφορους μύθους και τους έχω μπλέξει μέσα στην ιστορία. Και ελληνικούς αλλά και μύθους από τα βουνά Ozarks. Οι hillbillies εκεί έχουν την δική τους ξεχωριστή μυθολογία. Πήγα εκεί κι έκανα ένα workshop, οπότε είδα κι από κοντά το μέρος. Εκεί είδα πως η ατμόσφαιρα του βιβλίου δεν φεύγει πολύ από την πραγματικότητα. Αυτό με ικανοποίησε. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο του βιβλίου είναι και το παράσιτο που τρώει τις σοδειές εκεί. Το παράσιτο λέγεται ergot και υπάρχει μία θεωρία πως έχει ψυχεδελικές ιδιότητες αν φαγωθεί. Μάλιστα εκεί οφείλονται πολλοί από τους τοπικούς μύθους της περιοχής για τις μάγισσες.

Tώρα με τι ασχολείσαι; Γράφεις κάτι καινούριο;

Κάνω ένα διδακτορικό πάνω στην δημιουργική γραφή στο πανεπιστήμιο του Bristol. Παράλληλα με την έρευνα που γίνεται, δουλεύω και το δεύτερο βιβλίο μου, που διαδραματίζεται σε πιο Σκανδιναβικό πλαίσιο, σε μία φανταστική Ισλανδική περιοχή. Εκεί παίζω με τον μύθο της Σειρήνας. Σε αυτό εξερευνώ και την ιδέα του φύλου. Η έρευνα μου έχει να κάνει με το υπναγωγικό στοιχείο. Με τραβάει πολύ αυτή η βαριά αισθητική της μυθολογίας. Στην δημιουργική γραφή που κάνω έχει πολύ ενδιαφέρον η έρευνα που γίνεται. Πως το ονειρικό κομμάτι μπορεί να μπει μέσα στη γραφή.

Το πρώτο μυθιστόρημα του C.A. Blintzios «The Smoke is Me, Burning» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Kernpunkt Press και μπορείς να το αγοράσεις εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ