ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πίνακας 400 ετών βρέθηκε πεταμένος σε αποθήκη - Ίσως αξίζει αρκετά εκατομμύρια

Πίνακας 400 ετών βρέθηκε πεταμένος σε αποθήκη - Ίσως αξίζει αρκετά εκατομμύρια
National Trust of Australia via CNNi

Ένας πίνακας Ολλανδού ζωγράφου του 17ου αιώνα, ο οποίος πιστεύεται ότι αξίζει πολλά εκατομμύρια, ανακαλύφθηκε σε μια αποθήκη στην Αυστραλία.

Ο πίνακας ονομάζεται «νακρά φύση» και για πολλά χρόνια βρισκόταν στο Μουσειο Woodford, στη Νέα Νότια Ουαλία. Ο πίνακας που ανήκει στην χρυσή εποχή των Ολλανδών δασκάλων, ανακαλύφθηκε ανάμεσα σε 60.000 έργα τέχνης που αποθηκεύτηκαν όταν το κτίριο του Μουσείου δωρίστηκε στο National Trust of Australia, τον εθνικό οργανισμό για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

«Είναι μια σπάνια και συγκινητική στιγμή», είπε ο επικεφαλής του Οργανισμού Αποκατάστασης, που έχει αναλάβει τη συντήριση και αποκατάσταση του πίνακα.

Ο πίνακας όπως βρέθηκε, πριν τις εργασίες αποκατάστασης @National Trust of Australia via CNNi

Στον πίνακα απεικονίζεται ένα τραπέζι, πάνω στο οποίο βρίσκεται μια κιμαδόπιτα, καρύδια και ψωμί, ενώ δίπλα τους υπάρχει μια κανάτα και ένα μεταλλικό κύπελο. Το έργο αποδίδεται στον Χέρρετ Βίλλεμς Χέντα, γιο του διάσημου ζωγράφου Βίλλεμ Κλες Χέντα, ενός από τους μεγάλους δασκάλους της Ολλανδικής σχολής.

Καθώς οι υπογραφές πατέρα και γιου μοιάζουν πολύ, τα έργα του Χέρρετ Βίλλεμς αποδίδονταν στον πατέρα του μέχρι το 1945. Τώρα, οι ειδικοί εξετάζουν την πιθανότητα να πρόκειται για συνεργασία πατέρα και γιου. Ο πίνακας, σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, πιθανολογείται να αξίζει πάνω από 5 εκατομμύρια δολάρια.

Ο πίνακας πιθανολογείται να ανήκε στον Άλφρεντ Φέρφαξ, ανηψιό του μεγιστάνα του Τύπου Τζέιμς Φέρφαξ, ο οποίος αγόρασε το κτίριο το 1868, μια εποχή που τα έργα των Ολλανδών δασκάλων ήταν πολύ δημοφιλή στην Αυστραλία. Μετά την αποκατάστασή του, ο πίνακας θα εκτεθεί στο Φεστιβάλ Αυτραλιανής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο Woodford, Blue Mountains.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ