ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έφυγε ο πασιφιστής εικαστικός Καρλ Φρέντρικ Ρόιτερσβαρντ

Έφυγε ο πασιφιστής εικαστικός Καρλ Φρέντρικ Ρόιτερσβαρντ
TT News Agency/Drago Prvulovic/via Reuters

Ο σουηδός καλλιτέχνης Καρλ Φρέντρικ Ρόιτερσβαρντ, ο οποίος είχε φιλοτεχνήσει το γλυπτό με το ρεβόλβερ με την κάννη δεμένη κόμπο που εκτίθεται μπροστά από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, πέθανε σε ηλικία 81 ετών, έγινε σήμερα γνωστό από το δημαρχείο της Λαντσκρόνα (νότια Σουηδία) όπου κατοικούσε.

Ο καλλιτέχνης, που είχε καθηλωθεί από εγκεφαλικό επεισόδιο που έπαθε το 1989, απεβίωσε χθες, δήλωσε ο Κγιέλ Θόρεσον, διευθυντής πολιτιστικών υποθέσεων της πόλης, το μουσείο της οποίας φιλοξενεί μια μόνιμη έκθεση των έργων του.

Ο Ρόιτερσβαρντ συνέλαβε την ιδέα ενός Colt Magnum 357 με την κάνη δεμένη κόμπο ως σύμβολο της ειρήνης έπειτα από τη δολοφονία στη Νέα Υόρκη του φίλου του Τζον Λένον, πρώην μέλους των Beatles, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1980 από τον Μαρκ Τσάπμαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το Λουξεμβούργο, που είχε αποκτήσει μία από τις πρώτες εκδοχές του γλυπτού, το δώρισε το 1988 στα Ηνωμένα Έθνη.

Άλλες εκδοχές του έργου, που τιτλοφορείται "Όχι στη βία" (Non Violence), εκτίθενται επίσης στη Στοκχόλμη, στο Λος Άντζελες και στη Λωζάννη, όπου ο καλλιτέχνης είχε ζήσει πολλά χρόνια.

Πρώην μαθητής του Φερνάν Λεζέ, ο Καρλ Φρέντρικ Ρόιτερσβαρντ είχε κάνει εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Είχε επίσης δημοσιεύσει πολλές ποιητικές συλλογές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ