ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ο Ουάσινγκτον διασχίζει τον Ντέλαγουεαρ» και από το Λευκό Οίκο βγαίνει σε δημοπρασία

«Ο Ουάσινγκτον διασχίζει τον Ντέλαγουεαρ» και από το Λευκό Οίκο βγαίνει σε δημοπρασία
ΑP Photo

Ο πίνακας που απεικονίζει τον Τζορτζ Ουάσινγκτον να διασχίζει τον ποταμό Ντέλαγουεαρ είναι εμβληματικός για τους Αμερικάνους, καθώς συμβολίζει μια κομβική στιγμή για την ανεξαρτησία τους.

Το 1851, ο Εμάνιουελ Λόιτζε, Γερμανοαμερικανός ζωγράφος, απαθανάτισε τη σκηνή κατά την οποία ο άνθρωπος που θα γινόταν ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ διασχίζει με άλλους επαναστάτες με μια βάρκα τα ορμητικά νερά του ποταμού τα Χριστούγεννα του 1776 για να αιφνιδιάσει το βρετανικό πεζικό στην άλλη όχθη.

Οο Λόιτζε έφτιαξε τρεις εκδοχές του πίνακα, από τις οποίες υπάρχουν μόνο οι δύο, καθώς η μια καταστράφηκε στη Γερμανία στους βομβαρδισμούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Μια ακόμη βρίσκεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και η τρίτη κοσμούσε για πολλά χρόνια -από το 1970 ως το 2014- το Λευκό Οίκο και πιο συγκεκριμένα την αίθουσα υποδοχής στη Δυτική Πτέρυγα. Αυτή η τελευταία, βγαίνει τώρα σε δημοπρασία από τον οίκο Christie's και αναμένεται να ξεκινήσει από τα 20 εκατομμύρια δολάρια.

Η εκδοχή του Μητροπολιτικού Μουσείου είναι η μεγάλη, με μέγεθος 3,78 x 6,48 μέτρα. Ο πίνακας που θα δημοπρατηθεί είναι αρκετά μικρότερος, περίπου 1 x 2 μέτρα.

Ο πίνακας έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς ο Λόιτζε, θερμός υποστηρικτής της κατάργησης της δουλείας, συμπεριέλαβε σε αυτόν όλες εκείνες μορφές που θα γίνονταν αργότερα το αμερικανικό έθνος: Ένα μαύρο στρατιώτη, έναν που φοράει σκοτσέζικο καπέλο, αλλά και κάποιους που φορούν τα χαρακτηριστικά στοιχεία της ενδυμασίας των γηγενών Ινδιάνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ