ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σημαντική βράβευση για την καταξιωμένη ζωγράφο Μίνα Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη

Σημαντική βράβευση για την καταξιωμένη ζωγράφο Μίνα Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη
Η ζωγράφος Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη

Για την προσφορά της στην τέχνη βραβεύτηκε από τον κυβερνήτη του Μέριλαντ των ΗΠΑ, Λάρι Χόγκαν, η καταξιωμένη Ελληνίδα ζωγράφος Μίνα Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη.

Συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ορατότητα των γυναικών στον χώρο του πολιτισμού, η Μίνα Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη από κοινού με την Γιούμι Χόγκαν παρουσιάζουν, επίσημα από τις 28 Απριλίου, τα έργα τους με θέμα τη φύση και τις παρεμβάσεις σ αυτήν.

Ο κυβερνήτης Λάρι Χόγκαν, αφού παρέδωσε την τιμητική διάκριση και έκανε ειδική μνεία στο έργο της Μίνας Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η έκθεση αυτή στις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ.

Τα έργα των δύο ταλαντούχων καλλιτεχνών περιλαμβάνονται στην μόνιμη συλλογή του Εθνικού Μουσείου Γυναικών στις Τέχνες (ΝΜWA), στην Ουάσιγκτον, όπου προβάλλονται τα έργα γυναικών Καλλιτεχνών από την Αναγέννηση, προβάλλοντας τα επιτεύγματα γυναικών καλλιτεχνών όλων των εποχών και εθνικοτήτων.

Όπως έχει διατυπωθεί από το μουσείο, «είναι σημαντικό να τιμούμε τις γυναίκες που αγωνίστηκαν και επέμειναν στην προβολή της τέχνης τους και αναγνωρίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο».

Το όραμα αυτής της έκθεσης άρχισε να διαμορφώνεται τον χειμώνα του 2017, με αποτέλεσμα την πρώτη έκφραση αυτού του διαλόγου για τη φύση και το περιβάλλον, τον Οκτώβρη του 2019 στον εκθεσιακό χώρο STOART στην πλατεία Κοραή στην Αθήνα.

Η Μίνα Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη έχει σημαντικές διακρίσεις στην καριέρα της, για το έργο της το οποίο συχνά εμπνέεται από τον αθλητισμό. Χαρακτηριστικά, έχει τιμηθεί με το βραβείο «Guirlande d’ Honneur» το 2004 και το 2008, για τη σημαντική παρουσία της στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα του Πεκίνου, το 2002 με το βραβείο της USSA United States Sports Academy “Sport Artist of the year 2002” καθώς και με το βραβείο της IOC «Art and Sports» από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, που δόθηκε για πρώτη φορά σε καλλιτέχνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ