ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ουκρανία: Οι Ρώσοι έχουν καταστρέψει πάνω από 200 μουσεία και πολιτιστικά μνημεία λέει ο Ζελένσκι

Ουκρανία: Οι Ρώσοι έχουν καταστρέψει πάνω από 200 μουσεία και πολιτιστικά μνημεία λέει ο Ζελένσκι
Το Μουσείο του Ρώσου ζωγράφου Αρκίπ Κουίντζι στη Μαριόπολη, μετά από βομβαρδισμό ΑP Photo

Την περασμένη εβδομάδα το σπίτι και μουσείο του Ουκρανού ποιητή και φιλόσοφου του 18ου αιώνα Χριχόρι Σκοβορόντα, που βρίσκεται στο Χάρκοβο, καταστράφηκε από χτύπημα του ρωσικού πυροβολικού.

Την είδηση ανακοίνωσε ο ίδιος ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ένα από τα καθημερινά βιντεοσκοπημένα μήνυματά του.

Ο Ζελένσκι είπε για τον Ζκοβορόντα ότι ήταν εκείνος που «δίδαξε στους ανθρώπους τι σημαίνει πραγματική χριστιανική ζωή και πώς κάποιος μπορεί να γνωρίσει πραγματικά τον εαυτό του». «Φαίνεται ότι τα μουσεία, η χριστιανική οπτική του κόσμου και η αυτογνωσία, είναι πράγματα που απειλούν τη σύγχρονη Ρωσία», συμπλήρωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι είπε στο ίδιο μήνυμα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές ή έχουν καταστρέψει εντελώς 200 πολιτιστικά μνημεία από την ημέρα που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία. Ανάμεσά τους είναι Μουσείο Τέχνης Κουίντζι και το Μνημείο για το Ολοκάυτωμα στο Μπάμπι Γιάρ.

Ουκρανοί αξιωματούχοι διατείνονται επίσης ότι περισσότερα από 2.000 έργα Τέχνης έχουν κλαπεί από τους Ρώσους στη Μαριόπολη.

Η Unesco από την πλευρά της κάνει λόγο για ζημιές σε 127 σημαντικά σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος σε όλην την Ουκρανία, ανάμεσα στα οποία 54 ναοί, 15 μνημεία και 11 μουσεία.

Η επίθεση στο σπίτι και μουσείο του Σκοβορόντα, το οποίο βρίσκεται σε ένα μικρό χωριό χωρίς κανένα στρατιωτικό ενδιαφέρον έξω από το Χάρκοβο, σημαίνει για τους Ουκρανούς ότι ήταν ένα στοχευμένο χτύπημα, μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου να χτυπηθεί η ιστορία και ο πολιτισμός της χώρας.

Το χτύπημα θυμίζει εκείνο στο μνημείο του Τάρας Σεβτσένκο, του «πατέρα» της σύγχρονης ουκρανικής γλώσσας. Το μνημείο βρίσκεται στη μικρή πόλη Μποροντιάνκα, έξω από το Κίεβο και σύμφωνα με το CNNi, είχε χτυπηθεί με σφαίρες από τους Ρώσους στρατιώτες όταν ήταν στην περιοχή.

Τον περασμένο Φεβρουάριο Ρώσοι στρατιώτες έβαλαν φωτιά στο Μουσείο Τοπικής Ιστορίας στην πόλη Ιβάνκιβ, δύο ώρες βόρεια του Κιέβου. Στην επίθεση χάθηκαν 25 πίνακες της διάσημης αυτοδίδακτης Ουκρανής ζωγράφου Μαρία Πριματσένκο.

«Οι στοχευμένες επιθέσεις σε μουσεία είναι κάτι που ούτε οι τρομοκράτες δεν θα σκέφτονταν», είπε ο Ζελένσκι.

Σε μια ανάρτησή της στο Telegram, η κυβερνήτης του Χαρκόβου, Όλεχ Σινιεχούμποφ έγραψε: «Μπορούν να καταστρέψουν το μουσείο του Σκοβορόντα, αλλά δεν μπορούν να καταστρέψουν τις αναμνήσεις μας και τις αξίες μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ