ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο «Έκτωρ» σε δημοπρασία: 12 εκατομμύρια για το σκελετό δεινοσαύρου που ενέπνευσε το Jurassic Park

Ο «Έκτωρ» σε δημοπρασία: 12 εκατομμύρια για το σκελετό δεινοσαύρου που ενέπνευσε το Jurassic Park
Christie's Images Ltd. 2022

Το όνομά του είναι «Έκτωρ», είναι ένας δεινόσαυρος ηλικίας 100 εκατομμυρίων ετών και ο σκελετός του πωλήθηκε για 12 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία του οίκου Christie's.

Ο Έκτωρ είναι ο πιο πλήρης σκελετός Δεινόνυχου (Deinonychus antirrhopus) που έχει βρεθεί ποτέ. Ανακαλύφθηκε στη Μοντάνα το 2013 και περπάτησε στη Γη περίπου 105-108 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών είναι σε «εκπληκτική κατάσταση» και περιλαμβάνει 126 οστά τα οποία έχουν επανασυντεθεί με τη βοήθεια μιας ειδικής κατασκευής.

Ο σκελετός αναμενόταν να πιάσει 4-6 εκατομμύρια δολάρια. Αντ' αυτού πωλήθηκε για 12,4 εκατομμύρια, μετά από πολύ έντονο ενδιαφέρον εκ μέρους των υποψήφιων αγοραστών.

Ο Δεινόνυχος είχε ύψος περίπου 3 μέτρα και έζησε κυρίως στην περιοχή της σημερινής βόρειας Αμερικής. Ονομάστηκε έτσι λόγω του ασυνήθιστα μεγάλου, σε σχήμα δρεπανιού, όνυχα του δεύτερου δακτύλου κάθε πίσω άκρου.

Το νύχι ήταν πολύ κοφτερό και ο δεινόσαυρος το χρησιμοποιούσε για να κατακερματίζει τα θύματά του πριν τα φάει.

Christie's Images Ltd. 2022

Ο Δεινόνυχος μας είναι γνώριμος από τη σειρά ταινιών Jurassic Park, στις οποίες πρωταγωνίστησε ως Βελοσιράπτορας, ο μικρός αλλά ταχύτατος και πολύ θανατηφόρος δεινόσαυρος που έζησε στη Μογγολία. Οι κινηματογραφιστές διατήρησαν το όνομά του, αλλά για την απεικόνισή του δανείστηκαν στοιχεία από το μεγαλύτερο Δεινόνυχα.

Ο Έκτωρ είναι ο τρίτος πλήρης σκελετός Δεινόνυχα που έχει βρεθεί και μέχρι τη δημοπρασία βρισκόταν σε ιδιωτική συλλογή. Οι άλλοι δύο σκελετοί βρίσκονται σε μουσεία. Ο ένας εκτίθεται στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Οι σκελετοί δεινοαύρων, ιδιαίτερα εκείνων που εμφανίζονται στο Jurassic Park, είναι σε τεράστια ζήτηση και πωλούνται έναντι εντυπωσιακών ποσών. Το 2020, ένας σκελετός T. rex πουλήθηκε για 31,8 εκατομμύρια δολάρια και το 2021 ο μεγαλύτερος σκελετός Τρικεράτωπα στον κόσμο πωλήθηκε για 7,7 εκατομμύρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ