ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχιτεκτονική: Το νέο δικαστικό μέγαρο του Παρισιού - «Διάφανο σαν τη Δικαιοσύνη»

Αρχιτεκτονική: Το νέο δικαστικό μέγαρο του Παρισιού - «Διάφανο σαν τη Δικαιοσύνη»
@Renzo Piano Building Workshop

Μετά το κτίριο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα, το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι και το Σαρντ στο Λονδίνο, ο διάσημος Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντζο Πιάνο καταπιάνεται με ένα έργο που θα αλλάξει τη γαλλική πρωτεύουσα.

Το αρχιτεκτονικό του γραφείο έχει αναλάβει το νέο δικαστικό μέγαρο του Παρισιού, το οποίο θα χτιστεί στη βόρεια πλευρά του κέντρου της πόλης και στο οποίο θα συστεγαστούν όλες οι σχετικές υπηρεσίες που τώρα βρίσκονται διασκορπισμένες σε διάφορα σημεία.

Όταν ολοκληρωθεί, το νέο Tribunal de Paris θα είναι το μεγαλύτερο δικαστικό μέγαρο στην Ευρώπη.

@Renzo Piano Building Workshop

Με 160 μέτρα ύψος, θα πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα σύμπλεγμα λεπτών και διάφανων κτιρίων, προσεκτικά τοποθετημένων το ένα πάνω και δίπλα στο άλλο, ώστε να διασφαλίσουν το μάξιμουμ της χρηστικότητας.

Η κατασκευή του κτιρίου χρηματοδοτείται από κοινού από το δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα και αποσκοπεί στην αποσυμφόρηση των υπηρεσιών που βρίσκονται διασκορπισμένες στο κέντρο του Παρισιού.

Σε αυτό θα στεγαστεί το κεντρικό δικαστήριο, τα περιφεριακά δικαστήρια των διαφόρων τομέων του Παρισιού, τα ποινικά δικαστήρια και τα αστικά δικαστήρια.

@Renzo Piano Building Workshop

Το κτίριο θα χτιστεί στην αστική αναπτυξιακή ζώνη του Κλισί-Μπατινόλ, στη βόρεια άκρη του κέντρου του Παρισιού, σε ένα κομβικό σημείο ανάμεσα στο κέντρο και τα προάστεια. Θα εξυπηρετείται από μια νέα γραμμή του τραμ, αυτοκινητόδρομο και όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ο σχεδιασμός του κτιρίου έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να «κόβεται» σε τέσσερα τμήματα, το ένα μικρότερο από το άλλο.

Το πρώτο, το ισόγειο, είναι σχεδιασμένο ώστε να ακολουθεί τις αρχές που έθεσε ο Χάουσμαν, ο αρχιτέκτονας στον οποίο οφείλεται ο σχεδιασμός της σύγχρονης πολεοδομικής μορφής της πόλης.

Τα άλλα τρία επίπεδα, αποτελούνται από δέκα ορόφους το καθένα. Το κλιμακωτό σύστημα της κατασκευής, δημιουργεί τεράστιες ταράτσες, οι οποίες θα μετατραπούν σε κήπους και στις οποίες θα φυτευτούν περίπου 500 δέντρα.

@Renzo Piano Building Workshop

Το εύρος του κτιρίου θα είναι σχετικά μικρό, μόλις 35 μέτρα, το οποίο θα επιτρέπει να εισχωρεί παντού το φυσικό φως και την οπτική επαφή των ανθρώπων με τον έξω κόσμο.

Τα ασανσέρ θα είναι εξωτερικά και από αυτά θα μπορεί κανείς να έχει θέα σε όλη την πόλη.

Ο χώρος υποδοχής, στο ισόγειο, θα είναι 6.000 τετραγωνικά μέτρα και απολύτως ορατός απ' έξω, καθώς δεν θα υπάρχουν τοίχοι, αλλά μόνο τζαμαρία. Όλο το κτίριο θα κατασκευαστεί με την ίδια λογική, καθώς το μήνυμά του είναι ένα και είναι παντού: «Διάφανο σαν τη δικαιοσύνη».

Στο ισόγειο θα υπάρχουν 50 γραφεία υποδοχής, ώστε να μην υπάρχουν ουρές και αναμονή για εξυπηρέτηση.

Ο χώρος υποδοχής @Renzo Piano Building Workshop

Στους πιο πάνω ορόφους θα βρίσκονται 90 δικαστικές αίθουσες και όλες θα φωτίζονται απ' ευθείας, ή έμμεσα με φυσικό φως. Ένα σύστημα διαδρόμων θα κάνει όλες τις αίθουσες προσβάσιμες σε λίγα λεπτά από όλα τα γραφεία των δικαστών και τις αίθουσες συσκέψεων.

Το αρχικό σχέδιο @Renzo Piano Building Workshop

Το κτίριο ενσωματώνει διάφορες φιλικές προς το περιβάλλον ενεργειακές λύσεις, όπως φωτοβολταϊκά και συλλογή ομβρίων υδάτων και θα είναι πρωτοποριακό στο είδος του, θέτοντας νέα στάνταρ για μια κατασκευή τέτοιου ύψους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ