ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Γκέραρντ Ρίχτερ αποφάσισε να βγει από τη «σύνταξη» - Στα 90 του δημιουργεί νέα αριστουργήματα

Ο Γκέραρντ Ρίχτερ αποφάσισε να βγει από τη «σύνταξη» - Στα 90 του δημιουργεί νέα αριστουργήματα

Το 2017 ο Γερμανός καλλιτέχνης Γκέραρντ Ρίχτερ, ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή εικαστικούς, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται. Έκτοτε και όπως ήταν αναμενόμενο, οι τιμές των έργων του διπλασιάστηκαν και τριπλασιάστηκαν.

Παρά την απόφασή του, όμως, ο 90χρονος πλέον Ρίχτερ δεν μπόρεσε να σταματήσει να παράγει Τέχνη. Μια σειρά από 31 έργα του, που εκτίθενται στο Ίδρυμα Beyeler στην Ελβετία, έχουν ημερομηνία δημιουργίας τον Ιανουάριο του 2022.

Τα έργα είναι μικρού μεγέθους και ο Ρίχτερ τα δημιούργησε ρίχνοντας υγρό σμάλτο πάνω σε χαρτί. Κάθε έργο συνοδεύεται και από τη φωτογραφική απεικόνισή του, είναι εξάλλου γνωστή η σχέση ζωγραφικής και φωτογραφίας στην καριέρα του Ρίχτερ.

Ο καλλιτέχνης δεν σταματά να δοκιμάζει νέες φόρμες και ιδέες, τεχνικές και συνδυασμούς, την ίδια ώρα που τα εμβληματικά του έργα είναι περιζήτητα στις δημοπρασίες και τα μεγάλα Μουσεία διοργανώνουν διαρκώς εκθέσεις με αυτά.

Το Οκτώβριο του 2021, τα έργα του Ρίχτερ έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ στη δημοπρασία σύγχρονης τέχνης του οίκου Sotheby's.

Τα νέα έργα του Γερμανού εικαστικού θα εκτίθενται ως τον Αύγουστο του 2022, πριν βρουν το δρόμο τους για κάποια συλλογή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ