ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η μυθιστοριογράφος Γκιταντζάλι Σρι είναι η πρώτη Ινδή που παίρνει το βραβείο Booker International

Η μυθιστοριογράφος Γκιταντζάλι Σρι είναι η πρώτη Ινδή που παίρνει το βραβείο Booker International
Το Tomb of Sand έχει μια πληθωρικότητα, μια ζωή, μια δύναμη και ένα πάθος που μπορεί να χρειάζεται ο κόσμος αυτή τη στιγμή

Η μυθιστοριογράφος Γκιταντζάλι Σρι είναι η πρώτη Ινδή συγγραφέας που κέρδισε το διεθνές βραβείο Μπούκερ (Booker International) για το μυθιστόρημά της Tomb of Sand (Τάφος από Άμμο).

Το βιβλίο είναι γραμμένο στη γλώσσα χίντι και πραγματεύεται την απρόσμενη και ελάχιστα συμβατική αναχώρηση μιας γυναίκας 80 ετών μετά τον θάνατο του συζύγου της. Η υπόθεση εκτυλίσσεται στη βόρεια Ινδία.

Είναι το πρώτο βιβλίο στα χίντι στο οποίο απονεμήθηκε το Booker International. Η τελετή πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το βράδυ στο Λονδίνο και το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 στερλινών (58.000 ευρώ). Θα μοιραστούν η συγγραφέας και η Αμερικανίδα μεταφράστρια Ντέιζι Ρόκγουελ.

Η Γκιταντζάλι Σρι δήλωσε σχετικά: «Δεν είχα ποτέ ονειρευτεί ότι θα έπαιρνα το Booker, δεν είχα σκεφθεί ποτέ ότι μπορεί. Είναι μια τεράστια αναγνώριση. Είμαι γοητευμένη, ενθουσιασμένη, αισθάνομαι μεγάλη τιμή».

Όπως είπε, πίσω από αυτό το βιβλίο «κρύβεται μια πλούσια και ανθηρή λογοτεχνική παράδοση στα χίντι και σε άλλες γλώσσες της Νότιας Ασίας» και πως «η παγκόσμια λογοτεχνία θα εμπλουτιστεί με τη γνωριμία ορισμένων από τους καλύτερους συγγραφείς σε αυτές τις γλώσσες».

Η συγγραφέας γεννήθηκε στη Μανιπούρ, στην Ινδία, το 1957 και ζει στο Νέο Δελχί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής των βραβείων, Φρανκ Ουάιν, δεν είχε διαβάσει ποτέ κάτι παρόμοιο. «Το Tomb of Sand έχει μια πληθωρικότητα, μια ζωή, μια δύναμη και ένα πάθος που μπορεί να χρειάζεται ο κόσμος αυτή τη στιγμή», επισήμανε.

Η Σρι επικράτησε άλλων πέντε φιναλίστ, μεταξύ των οποίων η Πολωνή Όλγκα Τοκάρτσουκ, βραβευθείσα με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, η Αργεντινή Κλαούντια Πινέιρο και η Νοτιοκορεάτισσα Μπόρα Τσουνγκ.

Πέρυσι, το Booker International είχε απονεμηθεί στο γαλλικό μυθιστόρημα Frère d'âme (Τη νύχτα, όλα τα αίματα είναι μαύρα, εκδ. Πόλις, 2019) του Νταβίντ Ντιοπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ