ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Με τον Φακό των γυναικών»: Μεγάλο αφιέρωμα από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος

«Με τον Φακό των γυναικών»: Μεγάλο αφιέρωμα από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Στον κινηματογράφο, ιδίως στην Ευρώπη, οι γυναίκες σκηνοθέτριες αποτελούν μειοψηφία, ενώ είναι ακόμα λιγότερες στη διεύθυνση φωτογραφίας. Γυναίκες που μάχονται για το όνειρό τους πίσω από την κάμερα του ελληνικού και διεθνούς κινηματογράφου σ' έναν, και δεν είναι ο μοναδικός, ανδροκρατούμενο χώρο.

Γυναίκες που τολμούν, συνεργάζονται, δημιουργούν.

Το αφιέρωμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος «Με τον Φακό των γυναικών» που ανοίγει σήμερα Τρίτη 1η Ιουνίου, στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου, αναδεικνύει σημαντικές διευθύντριες φωτογραφίας και τις υποδέχεται μαζί με το κοινό στις προβολές ταινιών τους και στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας «Με τον Φακό των γυναικών», την Παρασκευή 3 Ιουνίου και ώρα 18:00.

To αφιέρωμα θα ξεκινήσει την Τετάρτη (1/6, 9 μ.μ.) με το αριστούργημα της Κλερ Ντενί «Οι λεγεωνάριοι» (Beau travail), παρουσία της διευθύντριας φωτογραφίας Ανιές Γκοντάρ, η οποία θα βρίσκεται και στις άλλες δύο προβολές των ταινιών της Ντενί: «Οι Μπάσταρδοι» (Πέμπτη 2/6, 8 μ.μ.) και «Η Λιακάδα μέσα μου» (Παρασκευή 3/6, 8 μ.μ.) στην οποία πρωταγωνιστεί η Ζιλιέτ Μπινός.

Το αφιέρωμα θα συνεχιστεί με τη Ντάρια Ντ' Αντόνιο, στενή συνεργάτιδα του Πάολο Σορεντίνο, η οποία πριν μερικές εβδομάδες απέσπασε το βραβείο καλύτερης φωτογραφίας στα ιταλικά Όσκαρ (τα βραβεία David di Donatello). Την Μπαμπέτ Μανγκόλτ, συνεργάτιδα της Σαντάλ Ακερμάν, μαζί με την οποία δημιούργησαν μια εκδοχή του γυναικείου βλέμματος την εποχή των έντονων φεμινιστικών διεκδικήσεων.

Αλλά και τη διευθύντρια φωτογραφίας Ολυμπία Μυτιληναίου, στενή συνεργάτιδα του Πάνου Χ. Κούτρα (ανάμεσα τους η Στρέλλα, Dodo που μόλις προβλήθηκε με επιτυχία στις Κάννες). Την Κατερίνα Μαραγκουδάκη, την πρώτη διευθύντρια φωτογραφίας που βράβευσε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (1999), αλλά και τη νεότερη και ταλαντούχα Χριστίνα Μουμούρη, την πρώτη που βράβευσε η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (στα βραβεία« Ίρις» 2020) και η Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών.

Την Παρασκευή 3 Ιουνίου (6 μ.μ.) οι Ανιές Γκοντάρ, Ντάρια Ντ’ Αντόνιο και Ολυμπία Μυτιληναίου θα συμμετάσχουν σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, ενώ την Κυριακή 5 Ιουνίου (6 μ.μ.) η Ολυμπία Μυτιληναίου θα δώσει μάστερκλας. Και οι δύο εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Την Παρασκευή 3 Ιουνίου (22.15), η Ντάρια Ντ’ Αντόνιο, θα βρίσκεται στην προβολή της ταινίας «Αναμνήσεις;» του Βαλέριο Μιέλι, ενώ θα είναι παρούσα και στην ταινία «Βάλε κρέας πάνω σου» της Μικελα Οκιπίντι που θα προβληθεί το Σάββατο 4 Ιουνίου (9 μ.μ.).

Την ίδια μέρα (Σάββατο 4 Ιουνίου 23.15 μ.μ.) θα παρουσιαστούν σε κοινό πρόγραμμα ελληνικές και ξένες μικρού μήκους ταινίες που κινηματογράφησε η Ολυμπία Μυτιληναίου, η οποία θα παρευρεθεί στην προβολή. Ανάμεσά τους βρίσκουμε ταινίες των Βαρβάρας Δούκα, Μέμης Κούπα, Ίριδας Μπαγλανέα, Αλέξανδρου Ζαρμπή και Σύνης Παππά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ