ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στη διεθνή δικαιοσύνη η Ελλάδα για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Στη διεθνή δικαιοσύνη η Ελλάδα για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
Getty Images/Graham Barclay/BWP Media

Η Ελλάδα δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα προσφυγής στην διεθνή δικαιοσύνη για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα και αναζητεί νέους τρόπους να στηρίξει νομικά το αίτημά της προς το Βρετανικό Μουσείο.

Καθώς ετοιμάζεται μια καμπάνια που θα σηματοδοτεί τα 200 «αιχμαλωσίας» των αρχαιοτήτων στο Λονδίνο, η Αθήνα εργάζεται εντατικά να οικοδομήσει συμμαχίες που θα μπορούσαν να ενδυναμώσουν την μακροχρόνια διαμάχη για τον επαναπατρισμό των γλυπτών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

«Προσπαθούμε να αναπτύξουμε συμμαχίες οι οποίες ελπίζουμε να καταλήξουν σε έναν ενιαίο διεθνή οργανισμό, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, ώστε να συνεργαστεί μαζί μας κατά του Βρετανικού Μουσείου», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς σε συνέντευξή του.

«Αν τα Ηνωμένα Έθνη αντιπροσωπεύουν όλα τα έθνη του κόσμου και αν όλα πουν "τα μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν", τότε θα προσφύγουμε στα δικαστήρια επειδή το Βρετανικό Μουσείο στρέφεται κατά της ανθρωπότητας», είπε ο ίδιος. «Δεν θεωρούμε ότι ο Παρθενώνας είναι αποκλειστικά ελληνικός, αλλά κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας».

Ο κ. Μπαλτάς παραδέχτηκε ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος το δικαστήριο να καταλήξει σε μια αρνητική ετυμηγορία που θα μπορούσε να βάλει τέλος στην προσπάθεια επαναπατρισμού των έργων τέχνης της Αθήνας.

«Τα δικαστήρια δεν λειτουργούν υποχρεωτικά υπό όρους ιστορικούς ή ηθικούς ή ανθρωπιστικούς. Κοιτάζουν αν εφαρμόζεται ο νόμος», δήλωσε ο κ. Μπαλτάς, ακαδημαϊκός και ιδρυτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Καθώς δεν υπάρχουν νόμοι που να σχετίζονται με την επιστροφή θησαυρών που εκλάπησαν από διάφορες χώρες, δεν υπάρχει αδιαμφισβήτητη νομική βάση».

Η προσφυγή που ετοιμάζει η Ελλάδα αποτελεί άλλη μια προσπάθεια στην πιο μακροχρόνια πολιτιστική διαμάχη του κόσμου η οποία αναμένεται να κλιμακωθεί.

Σχεδόν 200 χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που η Βρετανική Βουλή, στις 7 Ιουνίου του 1816 υπερψήφισε την αγορά της συλλογής των γλυπτών από τον Λόρδο Έλγιν, τον σκοτσέζο που ήταν πρέσβης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και ο οποίος διέταξε την αποκοπή των γλυπτών από τον Παρθενώνα και την μεταφορά τους στην Αγγλία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ