ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου: Το σινεμά στην καρδιά του Αιγαίου

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου: Το σινεμά στην καρδιά του Αιγαίου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου ξεκινά στις 13 Ιουνίου, συνεχίζοντας την ξεχωριστή του πορεία μέσα στα θερινά φεστιβάλ της Ελλάδας.

Χρονιά με τη χρονιά το Φεστιβάλ διαμορφώνει το διακριτό του χαρακτήρα ως μια διοργάνωση που βρίσκεται σε συνεχή διάλογο όχι μόνο με το υπέροχο νησί της Κιμώλου, αλλά και την ίδια τη φύση, την καλλιτεχνική της απεικόνιση στο σινεμά του κόσμου, την άρρηκτη σχέση της με τον άνθρωπο.

Οι προβολές του σε διαφορετικά σημεία του νησιού της Κιμώλου, η παρέα που σχηματίζεται κάθε βράδυ μετά από κάθε προβολή στα σοκάκια της χώρας ή στην άμμο κάποιας παραλίας, η ευαισθητοποίηση των διοργανωτών του σε σχέση με τη διαρκή ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης, μετατρέπουν το Φεστιβάλ της Κιμώλου στη ιδανική έναρξη του κινηματογραφικού ελληνικού καλοκαιριού.

Η αυλαία του φεστιβάλ θα ανοίξει τη Δευτέρα 13 Ιουνίου με την προβολή του ιρανικού δράματος «The Apple Day» του Μαχμούντ Γκαφαρί (2022). Η ταινία που αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας στην Τεχεράνη που ζει από το εμπόριο μήλων έκανε Παγκόσμια Πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

«The Apple Day», Μαχμούντ Γκαφαρί (2022)

Στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα θα συμμετάσχουν έξι ταινίες μυθοπλασίας απ' όλον τον κόσμο, παραγωγής 2021 και 2022. Οι ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα και έχουν επιλεχθεί από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Manuel de Coco, ο οποίος αυτή τη χρονιά προσθέτει στο πρόγραμμα και ταινίες που θα κάνουν την πανευρωπαϊκή τους πρεμιέρα στο νησί της Κιμώλου.

The Eyes Below (Γαλλία / 2022) – Τρόμου, Πανευρωπαϊκή Πρεμιέρα - παρουσία του σκηνοθέτη Αλέξις Μπρουσόν

Sijou (Ινδία / 2021) – Ιστορικό Δράμα, Πανευρωπαϊκή Πρεμιέρα - παρουσία του σκηνοθέτη Βισάλ Τσαλίχα και τριών συντελεστών της ταινίας.

Herd Immunity (Καζακστάν / 2021) – Μαύρη Κωμωδία, Πανελλήνια Πρεμιέρα - παρουσία του παραγωγού Γκιγιόμ Ντεσέιλ

Bootlegger (Καναδας / 2021) – Δράμα, Πανελλήνια Πρεμιέρα (Την ταινία θα εκπροσωπήσει η Βανέσα Τατιάνα Μπίρλι της εταιρείας Cine Tapis Rouge από το Κεμπέκ)

Me & the Beasts (Βενεζουέλα / 2021) – Κωμωδία Φαντασίας, Πανελλήνια Πρεμιέρα – παρουσία του σκηνοθέτη Νίκο Μανζάνο

Shelter (Ιρλανδία / 2021) – Δράμα, Πανελλήνια Πρεμιέρα – παρουσία του σκηνοθέτη Σον Μπρέθνακ

Οι ταινίες, ορισμένες από τις οποίες έχουν κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα τους σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ (Berlin Film Festival, Tallinn Black Nights Film Festival κ.ά.), θα διεκδικήσουν το Χρυσό Δέντρο και τo βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας που θα απονείμει πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή.

Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής είναι η Λίντα Μπελκίρια (Head of Cairo Film Connection στο Cairo International Film Festival - Τυνησία) και μέλη της επιτροπής οι Αντόνιο Κόστα Βαλέντε (Διευθυντής του Avanca Film Festival - Πορτογαλία), Κάτια Πανταζή (παραγωγός - Ελλάδα), Κορίνα Κονταξάκη (ηθοποιός και σκηνοθέτης - Κύπρος / Ελλάδα), Αριστοτέλης Μεταξάς (διευθυντής φωτογραφίας - Ελλάδα)

Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 20 Ιουνίου με το ντοκιμαντέρ «Αwaken» του Τομ Λόου (ΗΠΑ, 2018) που γυρίστηκε μέσα σε ένα διάστημα πέντε χρόνων σε περισσότερες από 35 χώρες, μια ποιητική εξερεύνηση της ανθρώπινης ύπαρξης, της τεχνολογίας, του χρόνου και της μνήμης, σε παραγωγή των Τέρενς Μάλικ και Γκόντφρι Ρέτζιο και αφήγηση της Λιβ Τάιλερ.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα δημιουργηθούν οι εξής πρακτικές οργάνωσης για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης:

* Στα σημεία προβολών θα τοποθετηθεί ψύκτης και θα διατίθενται οικολογικά κυπελάκια πολλαπλής χρήσης. Η κίνηση αυτή θα συμβάλλει στην μείωση των πλαστικών μπουκαλιών μίας χρήσης.

* Oι θεατές οι οποίοι καπνίζουν θα μπορούν να προμηθεύονται πήλινα τασάκια στα σημεία των προβολών.

* Οι κατάλογοι του φεστιβάλ θα εκτυπωθούν σε οικολογικό χαρτί.

* Μέρος των ενεργειών υλοποίησης ενός «πράσινου» φεστιβάλ στους χώρους τωνπροβολών πραγματοποιείται σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα «Κιμωλίστες» και το Δήμο Κιμώλου.

Περισσότερες πληροφορίες για το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κιμώλου στο επίσημο site του και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ