ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην τιμή ρεκόρ των $17,2 εκατομμυρίων δημοπρατήθηκε γλυπτό του γονατιστού Χίτλερ στη Νέα Υόρκη

Στην τιμή ρεκόρ των $17,2 εκατομμυρίων δημοπρατήθηκε γλυπτό του γονατιστού Χίτλερ στη Νέα Υόρκη
Christie's

Στην απίθανη τιμή των 17.2 εκατομμυρίων δολαρίων δημοπρατήθηκε από τον οίκο Christie’s της Νέας Υόρκης το κέρινο γλυπτό Him του ανατρεπτικού Μαουρίτσιο Κατελάν.

Ήταν ένα εξαιρετικά δυναμικό ξεκίνημα για τη δημοπρασία Καταδικασμένος Nα Aποτύχει (Bound To Fail) που αναφέρεται στην επιβράδυνση της παγκόσμιας αγοράς έργων τέχνης. Τα έσοδα των 78 εκατομμυρίων δολαρίων ωστόσο που έφερε η δημοπρασία στον οίκο δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο.

Κατασκευασμένο από κερί και ρητίνη, το γλυπτό του Μαουρίτσιο Κατελάν αναπαριστά τον Αδόλφο Χίτλερ, στο μέγεθος ενός μικρού παιδιού, γονατιστό. Με τίτλο Aυτόν (Ηim) το έργο που ολοκληρώθηκε το 2001 ξεπέρασε την αρχική εκτίμηση πώλησης του που υπολογιζόταν στα 10 με 15 εκατομμύρια δολάρια. Το πείσμα τριών πλειοδοτών ανέβασε την τιμή του στα 17,2 εκατομμύρια δολάρια, μια τιμή ρεκόρ για τον αιρετικό εικαστικό που άλλοτε στέλνει έναν µετεωρίτη να σωριάσει στο πάτωµα τον Πάπα, κάποιες φορές απεικονίζει έναν σκίουρο αυτόχειρα και στο έργο που έγραψε ιστορία στα χρονικά του οίκου Christie's παρατάει τον Χίτλερ γονατιστό, σε στάση προσευχής..

Ο Κατελάν, που ολοκλήρωσε το έργο το 2001, έχει πει για το γλυπτό: “Ήθελα να το καταστρέψω. Άλλαξα γνώμη χιλιάδες φορές, κάθε μέρα. Ο Χίτλερ αντιπροσωπεύει τον καθαρό πόνο. Είναι μια μορφή φριχτού πόνου. Πονάει ακόμη και να προφέρεις το όνομά του. Κι όμως αυτό το όνομα έχει στοιχειώσει το μυαλό μου. Ζει μέσα στο μυαλό μου, παρόλο που παραμένει ταμπού. Ο Χίτλερ είναι παντού, στοιχειώνει το φάντασμα της ιστορίας” είχε πει ο Ιταλός εικαστικός.

Ποιός είναι ο Μαουρίτσιο Κατελάν

Ο γεννημένος το 1960 στην Πάδοβα της Ιταλίας προβοκάτορας της σύγχρονης τέχνης έχει παρουσιάσει performances, κατασκευές και εγκαταστάσεις του σε ατομικές εκθέσεις σε κάθε πρωτεύουσα της σύγχρονης τέχνης, έχει λάβει μέρος σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις, όπως στην Artificial του MACBA της Βαρκελώνης, στην Abracadabra της Πινακοθήκης Tate του Λονδίνου, στην Apocalypse της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου κ.α., έχει συμμετάσχει σε διεθνείς διοργανώσεις σύγχρονης τέχνης και το 2010 βρέθηκε στην Ύδρα όπου παρουσίασε έργο του στην έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο νησί από το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ του Δάκη Ιωάννου.

Στο παρελθόν ο καλλιτέχνης έχει καταγγείλει την ιταλική αστυνομία για κλοπή μιας αόρατης έκθεσης ενώ έχει κουβαλήσει σημαντικούς συλλέκτες στη χωματερή του Παλέρμο που βάφτισε, με μια πινακίδα, Hollywood. Zει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ