ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Odessa Classics: Το κορυφαίο φεστιβάλ κλασικής μουσικής της Οδησσού θα γίνει φέτος στη Θεσσαλονίκη

Odessa Classics: Το κορυφαίο φεστιβάλ κλασικής μουσικής της Οδησσού θα γίνει φέτος στη Θεσσαλονίκη
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Αλεξέι Μποτβίνοφ ODESSA CLASSICS

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής της Οδησσού Odessa Classics φιλοξενείται φέτος στη Θεσσαλονίκη από τις 9 έως τις 13 Ιουνίου 2022.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ στο χώρο της κλασικής μουσικής με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και παγκόσμια εμβέλεια.

Καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κατέστησε αδύνατη την διεξαγωγή του Φεστιβάλ στην Οδησσό, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη ανταποκρίθηκε στην πρόταση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ, Αλεξέι Μποτβίνοφ, προκειμένου να αναλάβει το ΥΠΠΟΑ τον βασικό κορμό των εκδηλώσεών του. Ως φορέας διοργάνωσης στην Ελλάδα επελέγη το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

H φιλοξενία αυτού του μουσικού γεγονότος στη Θεσσαλονίκη είναι μία απόδειξη πολιτιστικής αλληλεγγύης της Ελλάδας προς τον ουκρανικό λαό και ιδιαίτερα προς την Οδησσό, την οποία συνδέουν βαθύτατοι ιστορικοί δεσμοί με τη χώρα μας.

Τα έσοδα από το φεστιβάλ θα διατεθούν στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία.

Το Φεστιβάλ Odessa Classics 2022 παρουσιάζει για πρώτη φορά στην πόλη τρεις κορυφαίους καλλιτέχνες μέσα από πέντε συναυλίες: τον θρυλικό βαρύτονο Τόμας Χάμσον, το σπουδαίο βιολονίστα Ντάνιελ Χόουπ και το διακεκριμένο Ουκρανό πιανίστα Αλέξέι Μποτβίνοφ, ιδρυτή και καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ.

Συμμετέχουν επίσης το πρωτοποριακό λιθουανικό σύνολο New Ideas Chamber Ochestra με το μαέστρο και συνθέτη Γκεντιμίνας Γκελκότας, το σύνολο μπαρόκ μουσικής Air Εnsemble και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με μαέστρο την καλλιτεχνική της διευθύντρια Ζωή Τσόκανου.

Στην εναρκτήρια συναυλία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουνίου στην Αίθουσα «Φίλων της Μουσικής» (Μ1) του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, στις 21:00, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συμπράττει με τον Τόμας Χάμσον σε ένα Gala όπερας και ο Αλέξέι Μποτβίνοφ ερμηνεύει το Κοντσέρτο αρ. 21 του Μότσαρντ.

Ο Τόμας Χάμσον είναι ένας από τους σπουδαιότερους εν ζωή καλλιτέχνες, βραβευμένος μεταξύ άλλων με βραβείο Grammy, 5 βραβεία Edison και το Grand Prix du Disque, ενώ η δισκογραφία του περιλαμβάνει περισσότερους από 150 τίτλους.

Ο Αλεξέι Μποτβίνοφ κατέχει τον τίτλο του «Καλλιτέχνη του Λαού της Ουκρανίας», έχοντας μία παγκόσμια καριέρα με εμφανίσεις στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ