ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα σπάνιο βιολί Στραντιβάριους σε δημοπρασία - Μπορεί να πιάσει πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια

Ένα σπάνιο βιολί Στραντιβάριους σε δημοπρασία - Μπορεί να πιάσει πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια
ΑP Photo

Ένα πολύ σπάνιο βιολί του 1679, φτιαγμένο από το διάσημο Ιταλό κατασκευαστή Αντόνιο Στραντιβάρι, βγαίνει σε δημοπρασία τπν ερχόμενο μήνα και μπορεί να πιάσει έως και 11 εκατομμύρια δολάρια.

«Το Στραντιβάριους "Hellier" είναι το σημαντικότερο διακοσμημένο βιολί του Στραντιβάρι και ένα από τα καλύτερα μουσικά όργανα Στραντιβάριους που υπάρχουν», αναφέρει ο οίκος δημοπρασιών Christie's, από τον οποίο θα δημοπρατηθεί το βιολί στςι 7 Ιουλίου στο πλαίσιο της δημοπρασίας «The Exceptional Sale».

Διακοσμημένο με ιβουάρ διαμάντια και με χρυσό φινίρισμα, το βιολί έχει εκτιμώμενη τιμή 7,5-11,3 εκατομμύρια δολάρια. Ο Στραντιβάρι κράτησε το πολύτιμο όργανο για 55 χρόνια, προτού το πουλήσει, το 1734, για 40 λίρες στον Βρετανό Samuel Hellier

«Περιμένω μεγάλο ενδιαφέρον για ένα τέτοιο όργανο λόγω της σπανιότητάς του», εξήγησε ο ειδικός βιολιών και σύμβουλος του οίκου Christie's, Φλόριαν Λίονχαρντ.

Τα βιολιά του Στραντιβάρι είναι γνωστά σε όλον τον κόσμο για την τέλεια κατασκευή τους. Ακριβώς γι αυτό κοστίζουν ανάμεσα σε 8 και 20 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Λίονχαρντ.

«Από τα περίπου 1.100 όργανα που έφτιαξε ο Στραντιβάρι στην καριέρα του, μόλις 10-12 είναι διακοσμημένα και το συγκεκριμένο θεωρείται από τους επιμελητές του Smithsonian ως το καλύτερα διατηρημένο σωζόμενο δείγμα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος Christie's.

Ο βιολονίστας Braimah Kanneh-Mason δοκίμασε το βαρύτιμο όργανο, χαρακτηρίζοντάς το «πανέμορφο». «Αυτού το είδους τα βιολιά συχνά συγκρίνονται με σπορ αυτοκίνητα. Πρέπει πρώτα να μάθεις να τα χειρίζεσαι, αλλά όταν μάθεις, σε ανταμείβουν απόλυτα», είπε ο ίδιος.

Rare inlaid Stradivari violin could fetch $11 million at auction, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ