ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Περπατώντας στις στέγες του Ρότερνταμ: Ένας εναλλακτικός τρόπος για τις αστικές διαδρομές

Περπατώντας στις στέγες του Ρότερνταμ: Ένας εναλλακτικός τρόπος για τις αστικές διαδρομές
Ossip / MVRDV

Σε εξέλιξη είναι στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας το φεστιβάλ Rotterdam Rooftop Days, ένα φεστιβάλ που δημιουργεί νέους χώρους δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να περιπλανηθούν στις στέγες της πόλης και εκεί να ανακαλύψουν πολλές εκθέσεις.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, το αρχιτεκτονικό γραφείο MVRDV εγκαινίασε τον Rotterdam Rooftop Walk, μια μήκους 600 μέτρων φωτεινή πορτοκαλί προσωρινή εγκατάσταση, προσβάσιμη σε διαβάτες, η οποία ξεκινά από το World Trade Centre του Ρότερνταμ και δημιουργεί μια γέφυρα προς το πολυκατάστημα Bijenkorf.

@Ossip / MVRDV

Ο πορτοκαλί πεζόδρομος στις στέγες φιλοξενεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα με στόχο την ανάδειξη της δυναμικής των στεγών της πόλης: έργα καλλιτεχνών, ντιζάινερ και αρχιτεκτόνων δείχνουν το πόσα πολλά είναι δυνατόν να γίνουν αν χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά οι στέγες για πράσινο, αποθήκευση νερού, παραγωγή τροφίμων και ενέργειας· στα εκθέματα περιλαμβάνονται ένα εικονικό χωριό και ένας «πράσινος» σχεδιασμός για τη στέγη του πολυκαταστήματος.

@Ossip / MVRDV

«Ο προγραμματισμός για τις στέγες μπορεί να βοηθήσει σε καίριας σημασίας ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η στεγαστική κρίση και η μετάβαση σε ανανεώσιμη ενέργεια· ο Rooftop Walk προσελκύει την προσοχή σε αυτά τα προβλήματα, κάνοντας τους επισκέπτες πιο συνειδητούς όσον αφορά τις δυνατότητες, ειδικά σε μια πόλη σαν το Ρότερνταμ όπου 18,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα επίπεδων στεγών παραμένουν αχρησιμοποίητα» υπογραμμίζουν οι αρχιτέκτονες του MVRDV.

@Ossip / MVRDV

Η εγκατάσταση ξεκινά από τη βάση του World Trade Centre, ανεβαίνει στην οροφή του και, διασχίζοντας σε ύψος 30 μέτρων την οδό Coolsingel, έναν από τους πιο γνωστούς δρόμους του Ρότερνταμ, τη γεφυρώνει με την οροφή του Bijenkorf.

«Δεν πρέπει μόνον να κάνουμε κατάληψη στις στέγες μας και να τις κάνουμε πιο “πράσινες” αλλά πρέπει επίσης να τις συνδέσουμε κατά τρόπο που να προσφέρουμε στους κατοίκους του Ρότερνταμ ένα νέο πάρκο στις στέγες», εξηγεί ο Wilhelmus “Winy” Maas, συνιδρυτής του αρχιτεκτονικού γραφείου. «Γι' αυτό, το πορτοκαλί χαλί και το γεφύρωμα της Coolsingel είναι μια ωραία πρώτη περίπτωση δοκιμής»

Η εγκατάσταση είναι ανοιχτή από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, έως τις 24 Ιουνίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ