ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Είκοσι τέσσερις κολυμβητές καταδύονται στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Είκοσι τέσσερις κολυμβητές καταδύονται στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Ακούγεται και θα είναι ονειρικό. Είκοσι τέσσερις αθλητές και αθλήτριες συναντώνται για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, “κολυμπούν” στα νερά της λογοτεχνίας και “καταδύονται” στις σελίδες ενός ναυτικού διηγήματος με ιστορία 115 ετών.

“Οι ήχοι, οι εικόνες και το ήθος που απορρέουν τόσο από την αυθεντική γλώσσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, όσο και από τη διασκευή της στη νέα ελληνική, αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης για οποιονδήποτε δημιουργό θέλει να δραματοποιήσει, να παρουσιάσει επί σκηνής ένα λογοτεχνικό κείμενο” λέει ο Ιωάννης Κυφωνίδης, σκηνοθέτης της παράστασης και ηθοποιός, που μαζί με τον Κωνσταντίνο Ρόδη δραματοποίησε την ιδιότυπη γραφή του Έλληνα λογοτέχνη από τη Σκιάθο.

“Αυτά τα στοιχεία, αλλά πολύ περισσότερο η ατμόσφαιρα και το περιεχόμενο του έργου του κορυφαίου συγγραφέα, που έχουν διαχρονικό χαρακτήρα, ήταν που μας ενέπνευσαν. Θέλαμε να συνδυάσουμε τη λογοτεχνία με την κολύμβηση και το θέατρο. Το ιστορικό διήγημα Οι Ναυαγοσώστες αποτέλεσε τον ιδανικό πλοηγό στην προσπάθειά μας” συμπληρώνει.

PAPADIAMANTIS

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στην πλατεία της Δεξαμενής το 1906, φωτογραφημένος από τον Παύλο Νιρβάνα.

60 λεπτά βρεγμένου λυρισμού

Συνδυάζοντας την αφήγηση και τη μουσική με τις χορογραφικές κινήσεις της ομάδας μαραθώνιας κολύμβησης Swim or Die, αλλά και τις εναλλαγές του φυσικού φωτός της ημέρας με τα σταθερά σημεία του τεχνητού φωτισμού της σκηνής η παράσταση εισάγει μία εντελώς διαφορετική ανάγνωση του λόγου του Παπαδιαμάντη.

Με τη συνδρομή του προπονητή κολύμβησης Νικόλα Ρεπανά οι 24 αθλητές εκτελούν χορογραφίες, που παραπέμπουν στα τέσσερα είδη της κολύμβησης, δηλαδή ελεύθερο, πρόσθιο, ύπτιο και πεταλούδα, ενώ με τις ασύγχρονες κινήσεις και τις συνεχείς εισόδους ή εξόδους τους από τη σκηνή αναπαριστούν τις εικόνες του πλιάτσικου ενός ναυαγίου ολλανδικού πλοίου, που αφηγείται στο κείμενό του ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.

PAPADIAMANTISMEGARO

“Να διασώσουμε τις ψυχές μας”

Ένα σωσίβιο, που περισυνελέγη πρόσφατα στα παράλια της Μικράς Ασίας, στην περιοχή της αρχαίας Κνίδου, από Έλληνες κολυμβητές, αξιοποιείται με συμβολικό τρόπο στην παράσταση, για να υποδηλώσει τα σύγχρονα ναυάγια της Μεσογείου με θύματα τους χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία. “Η ίδια η ζωή είναι ένας αγώνας μαραθώνιας κολύμβησης, στον οποίο καλούμαστε να συμμετάσχουμε, για να μη βουλιάξουμε. Το σύνθημά μας είναι "κολύμπα, για να τερματίσεις", γιατί αυτό έχει πάνω απ΄ όλα σημασία, η συνεχής προσπάθεια και όχι ο πρωταθλητισμός ή ο βέλτιστος χρόνος. Οι κολυμβητές της ομάδας Swim or Die δίνουμε το "παρών" στη θεατρική σκηνή, εκκινώντας από διαφορετικές πολιτιστικές αφετηρίες και αναλαμβάνοντας ρόλους ηθοποιών. Παράλληλα, όμως, διοργανώνουμε διάφορες κοινωνικές δράσεις με την προτροπή Swim for Life, προσφέροντας είδη πρώτης ανάγκης σε άστεγους, άπορους και πρόσφυγες”, σημειώνει ο Ιωάννης Κυφωνίδης.

“Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, επιβάλλεται να διασώσουμε τις ψυχές μας, για να κατορθώσουμε να επιβιώσουμε την επόμενη ημέρα. Όσα τραγικά συμβαίνουν στα νερά της Μεσογείου δεν μπορούν να μας αφήνουν απαθείς. Ως άλλοι ναυαγοσώστες επιβάλλεται να κινητοποιηθούμε σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα, για να προσφέρουμε λύσεις εκεί όπου οι πολιτικοί αποτυγχάνουν” συμπληρώνει ο πρώην δημοσιογράφος Ιωάννης Κυφωνίδης που μας καλεί σε μια κατάδυση στον ανθρωπισμό.

IOANNIS KIFONIDIS

Οι ναυαγοσώστες: Swim or Die, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στις 11, 12 και 13 Μαΐου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ