ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Yally: Ένα αριστούργημα του λαϊκού χορού του Αζερμπαϊτζάν

Yally: Ένα αριστούργημα του λαϊκού χορού του Αζερμπαϊτζάν
Το Yally προστατεύεται από την UNESCΟ ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά

Το Yally, ένα αριστούργημα του αζέρικου λαϊκού χορού, δεν είναι απλώς ένας συνηθισμένος χορός, αλλά δείχνει τα χαρακτηριστικά του αζέρικου έθνους, συμβολίζοντας τη γενναιότητα, την ενότητα και την αλληλεγγύη του.

Ο Yally, ο παραδοσιακός ομαδικός χορός, θεωρείται το μαργαριτάρι και το παλαιότερο είδος του αζέρικου πολιτισμού. Αυτοί οι χοροί είναι η έκφραση του παρελθόντος, του παρόντος και των εθνικών παραδόσεων του αζέρικου λαού.

Απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για τη διατήρηση αυτής της λαϊκής κληρονομιάς που ονομάζεται σύμβολο της αρχαιότητας, το οποίο μεταδίδεται από γενιά σε γενιά ανά τους αιώνες μέχρι τις μέρες μας. Δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί οποιαδήποτε σημαντική γιορτή που πραγματοποιείται στη χώρα χωρίς αυτές τις χαριτωμένες κινήσεις, που εκτελούνται εδώ και εκατοντάδες χρόνια σε λαϊκά φεστιβάλ και παιχνίδια, γάμους και διασκεδαστικές εικονικές μάχες.

Η ιστορία της χορευτικής τέχνης του Αζερμπαϊτζάν εντοπίζει τις ρίζες της από τη λίθινη εποχή. Μια σαφής απόδειξη αυτού του γεγονότος είναι τα πετρογλυφικά που μοιάζουν με τον αζέρικο στρογγυλό χορό yally, τα οποία συναντούν τους επισκέπτες στην είσοδο του κρατικού ιστορικού-καλλιτεχνικού καταφυγίου Gobustan - μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Το μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς βρίθει από εικόνες ανθρώπων που χορεύουν ανάμεσα στα πολυάριθμα πετρογλυφικά. Ορισμένες από αυτές τις εικόνες απεικονίζουν χορευτές που κρατούν τα χέρια τους σαν να εκτελούν yally. Αυτές οι εικόνες χιλιετιών επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά το γεγονός ότι ο χορός yally εμφανίστηκε σε αυτή τη γη πριν από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχουν περισσότερες από χίλιες ποικιλίες yally στο Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένων των "Kochari", "Uchayag", "Tello", "Tenzere" και "Galadangalaya". Αξιοσημείωτο είναι ότι εκατό από αυτούς τους χορούς λατρεύονται στο Ναχτσιβάν, μια αρχαία γη του Αζερμπαϊτζάν. Οι παραδοσιακοί ομαδικοί χοροί Yally (Kochari, Tenzere) του Nakhchivan συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο της UNESCO για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά που χρήζει επείγουσας διαφύλαξης κατά τη 13η σύνοδο της διακυβερνητικής επιτροπής της UNESCO για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που πραγματοποιήθηκε στο Πορτ Λουί της Δημοκρατίας του Μαυρίκιου το 2018. Τα έγγραφα υποψηφιότητας υποβλήθηκαν από κοινού από το Υπουργείο Πολιτισμού του Αζερμπαϊτζάν, το Υπουργείο Εξωτερικών και τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία του Αζερμπαϊτζάν στην UNESCO.

Κοινό χαρακτηριστικό για όλους τους τύπους είναι ότι εκτελείται ως ένας χαρούμενος κυκλικός χορός που συχνά συνοδεύεται από χορωδιακό τραγούδι. Οι χορευτές κρατούν ο ένας τα χέρια ή τους ώμους του άλλου και κάνουν ρυθμικές συγχρονισμένες κινήσεις, σηκώνοντας και κατεβάζοντας το χέρι τους, ενώ ο ρυθμός και ο ρυθμός των βημάτων καθορίζεται από τον επικεφαλής χορευτή. Συνήθως οι χοροί yally περιλαμβάνουν στοιχεία παιχνιδιών, παντομίμας (μίμηση πουλιών ή άλλων ζώων), σωματικών ασκήσεων και κινήσεων. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι ορισμένοι τύποι ομαδικών χορών yally είναι αρκετά κοντά στον ελληνικό χορό, Συρτάκι, γεγονός που αποτελεί άλλη μια απόδειξη των ομοιοτήτων στις πολιτιστικές πρακτικές των δύο χωρών.

Οι χαρούμενοι ήχοι του yally μπορούν επίσης να ακουστούν στα χωριά του Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια των γιορτών, ιδίως του Novruz, που είναι μια από τις πιο σημαντικές και αγαπημένες γιορτές που γιορτάζεται πανηγυρικά από τους Αζέρους τόσο στη χώρα όσο και στο εξωτερικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ