ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Desmond Child στο CNN Greece: «Η Ελλάδα είναι το κέντρο του κόσμου για αυτό την πολεμούν όλοι»

Desmond Child στο CNN Greece: «Η Ελλάδα είναι το κέντρο του κόσμου για αυτό την πολεμούν όλοι»
O βραβευμένος με Grammy δημιουργός, Desmond Child AP

Ο δημιουργός των παγκόσμιων επιτυχιών, μιλάει στο CNN Greece με αφορμή τη συναυλία στο Ηρώδειο που είναι αφιερωμένη στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο βραβευμένος με Grammy Αμερικανός συνθέτης και παραγωγός, Desmond Child, που αριθμεί πάνω από 80 επιτυχίες στην κατηγορία Top 40 του αμερικανικού Billboard, όπως τα: Livin’ On A Prayer, You Give Love A Bad Name,
I Was Made For Lovin' You, I Hate Myself for Loving You, Poison, Livin’ La Vida Loca, Kings and Queens, κ.ά, αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Αθήνα ανυπομονώντας για τη μοναδική συναυλία του στο Ηρώδειο, «Desmond Child Rocks The Parthenon», παρέα με θρύλους της παγκόσμιας σκηνής, όπως ο Άλις Κούπερ, η Μπόνι Τάιλερ, η Ρίτα Γουίλσον, κ.ά.

H συναυλία της 27ης Ιουνίου με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του συνθέτη, είναι ένα αφιέρωμα στον ελληνικό πολιτισμό με σκοπό όχι μόνο να στρέψει τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας στην Ελλάδα, τους ανθρώπους της, αλλά το κυριότερο, να αποτίνει φόρο τιμής και να δηλώσει την υποστήριξή της στη διαρκή παγκόσμια εκστρατεία για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μέρος των εσόδων της συναυλίας θα δοθεί στο Μουσείου της Ακρόπολης.

Ο βραβευμένος με Grammy, δημιουργός των παγκόσμιων επιτυχιών λίγο πριν ανέβει στη σκηνή του Ηρωδείου και προτού επισκεφτεί και φέτος την αγαπημένη του Φολέγανδρο, μιλάει στο CNN Greece για τη σχέση του με την Ελλάδα που μετράει αρκετά χρόνια, την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, τη γνωριμία του με τον Σάκη Ρουβά και τη σπουδαιότερη στιγμή της καριέρας του. Ακόμα, μας αποκαλύπτει για ποιον καλλιτέχνη θέλει να γράψει τραγούδι αλλά και το πώς θα τιμήσει την ελληνική σημαία στο Ηρώδειο!

- Desmond, στις 27 Ιουνίου θα είσαι στο Ηρώδειο, για μια σημαντική βραδιά κάτω από την Ακρόπολη.

«Ναι, είμαι πολύ ενθουσιασμένος και είναι τιμή μου που θα φέρω τη δουλειά μιας ζωής στο κέντρο του πολιτισμού, μαζί με όλους αυτούς τους υπέροχους καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν στο σόου, όπως οι Άλις Κούπερ, Μπόνι Τάιλερ, Ρίτα Γουίλσον, αλλά και ο Σάκης Ρουβάς, ο Γιώργος Λεμπέσης και τόσοι εξαιρετικοί καλλιτέχνες. Είναι ένα ποικιλόμορφο σόου που αντιπροσωπεύει εμένα, τη δουλειά μου και τη μουσική μου. Είναι όλη μου η καριέρα επί σκηνής, όλα τα μεγάλα μου τραγούδια. Όλα σε ένα σόου.

Θα είμαστε εκεί, κάτω από τον Παρθενώνα, στο Ωδείο του Ηρώδου Αττικού και πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτή συναυλία είναι αφιερωμένη στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Αυτό είναι το πνεύμα και ο σκοπός της συναυλίας. Να προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον και προσοχή για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, εκεί όπου ανήκουν, στο σπίτι τους!».

- Είναι γνωστό ότι υποστηρίζεις την προσπάθεια για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

«Βέβαια! Έρχομαι κάθε χρόνο στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια. Πρώτη φορά ήρθα πριν 20 χρόνια και πάντα με τους Έλληνες φίλους μου συζητάμε για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Είναι τόσο σημαντικό και τόσο δίκαιο να γίνει και χαίρομαι που έμαθα ότι έχουν εκκινήσει κάποιες επίσημες συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, την ελληνική και τη βρετανική. Κάτι κινείται και ολόκληρος ο πλανήτης αφουγκράζεται, έτσι είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα ενώσουμε και τη δική μας φωνή σε αυτή την προσπάθεια και θα τη στηρίξουμε με όποιο τρόπο μπορούμε, ώστε να συμβεί αυτό».

- Ο Στίβεν Φράι, πρόσφατα σχολίασε ότι είναι σαν να έχουν κλέψει οι Αμερικανοί τον Πύργο του Άιφελ από το Παρίσι.

«Το κάναμε, τον πήραμε και τον έχουμε στο Λας Βέγκας (γέλια). Σοβαρά τώρα, οι εθνικοί και πολιτιστικοί αυτοί θησαυροί έχουν πνευματική σημασία και αξία για ένα έθνος. Το όμορφο πράγμα με τα τραγούδια είναι ότι αυτά ως εθνικοί θησαυροί μιας χώρας μπορούν πολύ εύκολα να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο. Aυτό δεν συμβαίνει με τα Γλυπτά. Η υπόστασή τους, η οντότητά τους είναι πολύ συγκεκριμένη. Το σωστό και το σημαντικό είναι μετά από όλα αυτά τα χρόνια, μετά τις "διακοπές" τους για 200 περίπου χρόνια, να επιστρέψουν στην Ελλάδα, να έρθουν ξανά στο σπίτι τους, τέρμα οι διακοπές (γέλια)».

- Ποια είναι η σχέση σου με την Ελλάδα; Μου είπες ότι έχεις έρθει πάρα πολλές φορές.

«Ακριβώς. Ερχόμαστε στο αγαπημένο μας ελληνικό νησί που είναι η Φολέγανδρος. Έχουμε έρθει τόσο κοντά με τους ντόπιους του νησιού. Τα παιδιά μας, που τώρα φοιτούν στο Κολέγιο, έπαιζαν από μικρά με τα παιδιά του νησιού και είναι χρόνια φίλοι. Έχουμε μια τόσο όμορφη σχέση ζωής με τους Έλληνες. Ό,τι κι αν συμβεί, θα κάτσουμε όλοι μαζί σε μια ταβέρνα του νησιού, θα φάμε και θα τα πούμε. Ξέρεις, σε αυτά τα μακριά ελληνικά τραπέζια, με 50 άτομα, που φίλοι πάνε και έρχονται. Λίγο πιο πέρα κάθονται τα παιδιά με την παρέα τους, παίζουν, συζητάνε και από την άλλη πλευρά, οι διανοούμενοι που μιλάνε για τέχνη, πολιτική, θρησκεία κλπ. Είναι τόσο σημαντικό για εμένα αυτό.

Δουλεύω πάρα πολύ καιρό απομονωμένος στο στούντιο και δεν έχω κοινωνική ζωή. Εκεί λοιπόν στη Φολέγανδρο είναι η κοινωνική μου ζωή. Επίσης μου δίνεται η ευκαιρία να δουλέψω και με τον Φοίβο, με τον οποίο είχα συνεργαστεί στο άλμπουμ Όλα Καλά του Σάκη Ρουβά. Και με τον Γιώργο Λεμπέση που μας πήγε ένα τρομερό οδοιπορικό με ένα βαν στη Μάνη και στη Σπάρτη. Πήγαμε σε απίστευτα μέρη, ζήσαμε διαφορετικές εμπειρίες και συναισθήματα.

Κάθε μέρος σου βγάζει διαφορετικό συναίσθημα, για αυτό η Ελλάδα είναι τόσο πλούσια και τόσο σημαντική! Αν την κοιτάξεις στο χάρτη θα δεις ότι είναι σαν να βρίσκεται στο κέντρο του κόσμου! Για αυτό όλοι την πολεμούν τόσο σκληρά επί χιλιάδες χρόνια και θέλουν να την κατακτήσουν, γιατί είναι μια μαγική, υπέροχη χώρα! Λατρεύουμε να βρισκόμαστε εδώ. Τα αγόρια μας από τότε που ήταν μικρά έμαθαν να χορεύουν συρτάκι. Πάμε στην ταβέρνα που σου είπα, βάζουμε μουσική, χορεύουμε, σπάμε πιάτα, κάνουμε όλο τελετουργικό, το ζούμε βαθιά στη οικογένειά μας».

- Ανέφερες δύο Έλληνες καλλιτέχνες, τον Σάκη Ρουβά και τον Γιώργο Λεμπέση. Πώς τους γνώρισες;

«Γνώρισα τον Σάκη στη Στοκχόλμη πριν 20 χρόνια περίπου. Δεν ήξερα τι να περιμένω στην αρχή, αλλά ο τύπος είναι ο "Έλληνας Έλβις" με αυτά τα μπλε μάτια, τα μαύρα μαλλιά και το υπέροχο χαμόγελο. Στη συνέχεια πήγα στο Μαϊάμι και δούλευα με τον Φοίβο που βρισκόταν στην Ελλάδα και βγάλαμε με τον Σάκη το άλμπουμ Όλα Καλά που κυκλοφόρησε και στα αγγλικά. Περάσαμε πραγματικά πολύ καλά.

Μάλιστα πέρσι το καλοκαίρι στη Φολέγανδρο συζητούσαμε για να κάνουμε αυτό το σόου στο Ηρώδειο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και ο Φοίβος με τον Γιώργο [Λεμπέση] υποστήριζαν πολύ αυτή την ιδέα. Τότε τους είπα ότι πρέπει να έχουμε μαζί μας στο σόου και τον Σάκη, όμως δεν είχαμε μιλήσει μαζί του για πολύ καιρό. Και μια μέρα ξαφνικά κάποιος χτύπησε την πόρτα του ξενοδοχείου μου και ήταν ο Σάκης μαζί με όλη την οικογένειά του. Ήρθαν τυχαία! Έκαναν διακοπές με το σκάφος και ήρθαν εκεί για να δουν το ηλιοβασίλεμα. Έτσι του είπα απλά "θα είσαι στο σόου μου του χρόνου". Και μου απάντησε "φυσικά και θα είμαι!". Το λες και τηλεπάθεια, γιατί δεν ήξερα πώς να έρθω σε επαφή μαζί του και τελικά ήρθε αυτός σε εμένα! Δεν είναι υπέροχο; Είναι σαν θαύμα μετά από τόσα χρόνια που κάναμε να βρεθούμε.

Πιστεύω ότι ο Σάκης είναι ένας όμορφος και βαθιά πνευματικός άνθρωπος, πάντα ήταν αλλά όσο μεγαλώνει βλέπουμε πόσο όμορφος είναι και εσωτερικά. Η γυναίκα του και η οικογένειά του είναι υπέροχη, όλα γύρω από τη ζωή του είναι φανταστικά. Είμαι πολύ περήφανος για αυτόν, γιατί όταν κάποιος γίνεται σταρ δεν εξελίσσεται και τόσο καλά τελικά, η αναγνωρισιμότητα είναι παγίδα, όμως ο Σάκης είναι πολύ καλός και γενναιόδωρος με όλους και για αυτό τον αγαπώ τόσο πολύ και είμαι περήφανος που θα είναι μαζί μας στο Ηρώδειο!».

- Σε αυτό το σόου θα δούμε και έναν πολύ καλό φίλο σου, τον Άλις Κούπερ.

«Βέβαια. Ευτυχώς είναι σε περιοδεία στην Ευρώπη αυτό τον καιρό και έτσι του είπα να έρθει και στην Ελλάδα να πει μερικά τραγούδια και θα είναι! Όπως και η Μπόνι Τάιλερ».

- Πες μου για την Μπόνι Τάιλερ. Την έχεις χαρακτηρίσει ως σπουδαία καλλιτέχνη. Τι κάνει λοιπόν έναν καλλιτέχνη σπουδαίο;

«Στην περίπτωσή της είναι ένα αγνό και συναισθηματικό πλάσμα. Και μάλιστα είναι η πιο προετοιμασμένη καλλιτέχνης που έχω συνεργαστεί ποτέ. Ερχόταν να δουλέψει μαζί μου και είχε αποστηθίσει όλα τα τραγούδια. Αλλά δεν είναι μόνο ότι τα είχε μάθει, αλλά και ότι βάζει την ψυχή της και τον εαυτό της σε αυτά όταν τα παρουσιάζει. Δεν κοιτάζει απλώς ένα χαρτί και τραγουδάει χωρίς να αισθάνεται τους στίχους που λέει. Πάντα το λέω αυτό στους τραγουδιστές, ότι αν δεν νιώσεις πρώτος εσύ αυτό που τραγουδάς μην περιμένεις να το νιώσει το κοινό που θα σε ακούσει. Όσο καλό και αν είναι το κομμάτι, αν δεν μπεις μέσα σε αυτό, να βιώσεις, να νιώσεις όσα λένε οι στίχοι του, τα συναισθήματα που περιγράφονται, τον έρωτα, τη ζήλια, την απόρριψη, τη μοναξιά, τότε δεν θα πάει καλά. Αυτό σημαίνει να είσαι καλλιτέχνης, για αυτό είσαι καλλιτέχνης, αυτή είναι η δουλειά σου, όχι μόνο να έχεις καλή φωνή και να βγάζεις κορώνες.

Η Μπόνι Τάιλερ λοιπόν είναι πραγματική καλλιτέχνις. Νιώθει κάθε λέξη που τραγουδάει. Και επίσης έχει ένα υπέροχο γέλιο από καρδιάς και μια φωνή που μιλάει στην καρδιά σου. Αγαπώ την Μπόνι Τάιλερ και τα τραγούδια που κάναμε μαζί είχαν φανταστική πορεία».

- Και εσύ Ντέσμοντ μας έχεις δώσει σούπερ χιτ που θα τραγουδάνε γενιές και γενιές. Τι κάνει λοιπόν ένα τραγούδι χιτ κατά τη γνώμη σου;

«Πολλά πράγματά, αλλά ένα χιτ είναι σαν αστέρι, που δεν αποτελείται μόνο από ένα πράγμα. Δηλαδή κοιτάς τον ουρανό και παρατηρείς ένα πολύ φωτεινό αστέρι αλλά αν παρατηρήσεις καλύτερα βλέπεις ότι δεν είναι μόνο ένα, υπάρχουν κι άλλα, δίπλα του, πίσω του και όλα συνδέονται μεταξύ τους. Έτσι είναι και το χιτ. Όταν το τραγούδι συναντάει τον κατάλληλο καλλιτέχνη για να το πει και μετά έρχεται ο παραγωγός, οι μουσικοί που θα παίξουν, η δισκογραφική εταιρεία που θα το βγάλει, ο μάνατζερ, ο προμότερ, τα social media. Όλα αυτά είναι αστέρια, αν σπάσει ένα, το σχέδιο θα καταρρεύσει. Είναι θαύμα λοιπόν όταν κάτι πετυχαίνει, γιατί πρέπει να συνδεθούν και να συνεργαστούν όλα αυτά με επιτυχία».

- Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης με τον οποίο δεν έχεις συνεργαστεί και το θέλεις πολύ;

«Ναι, δεν χρειάζεται να το σκεφτώ πολύ για να σου πω. Είναι η Αντέλ! Όλοι οι φίλοι μου έχουν γράψει για την Αντέλ εκτός από εμένα! Είναι μια ιδιοφυΐα από κάθε άποψη. Και είναι σαν την Μπόνι Τάιλερ, δηλαδή πολύ συναισθηματική και αληθινή. Νιώθεις την αλήθεια της όταν τραγουδά, για αυτό ο κόσμος την αγαπά.

Έχω δουλέψει με την Μπάρμπρα Στρέιζαντ, έγραψα ένα τραγούδι για εκείνη, το Lady Liberty, για το τι συνέβαινε στη χώρα μας. Ο τρόπος λοιπόν που το τραγούδησε ήταν απίστευτος γιατί νοιάζεται για την Αμερική και πάνω από όλα για τον κόσμο. Και ήταν μεγάλη μου τιμή. Τώρα επίσης, της έχω γράψει μερικά τραγούδια, αλλά δεν το γνωρίζει ακόμα και όταν επιστρέψω από την Ελλάδα στην Αμερική στα τέλη του καλοκαιριού, θα της παίξω αυτά τα τραγούδια και εύχομαι να συνεργαστούμε ξανά.

Νιώθω ότι υπάρχουν καλλιτέχνες που πρέπει οπωσδήποτε να συνεργαστώ μαζί τους, όπως ο Σαμ Σμιθ, η Dua Lipa.

Έχω πολλά όνειρα ακόμα, γράφω ένα μιούζικαλ για το Broadway, επίσης συνυπογράφω τη βιογραφία μου που λέγεται Living on a Prayer: Big songs, Big Life, με τον Ντέβιντ Ριτζ, θέλω να κάνω ένα ντοκιμαντέρ για την οικογένειά μου και την καριέρα μου. Εύχομαι να έχω άλλα 30 χρόνια μπροστά μου να τα κάνω όλα, θέλω να ξέρουν οι γιοι μου ποιος είμαι, γιατί για αυτούς είμαι απλά ο μπαμπάς».

- Πόσο καιρό δουλεύεις την αυτοβιογραφία σου;

«Περίπου πέντε χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου το γράψαμε στην Φολέγανδρο και περιέχει εκατοντάδες φωτογραφίες οι οποίες λένε την ιστορία μου. Ο Φοίβος μού έχει πει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ελληνικό εκδοτικό οίκο που θέλει να το κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα. Το έχω τελειώσει επιτέλους, είναι έτοιμο και θα κυκλοφορήσει την επόμενη χρονιά».

- Έχεις πει ότι το I was made for loving you, ήταν το τραγούδι που σου άνοιξε τις πόρτες στην πορεία σου. Και ότι το Livin' on a prayer, είναι ορόσημο στην καριέρα σου.

Ακριβώς γιατί είναι ένα τραγούδια για την ελπίδα, ό,τι και να συμβαίνει πρέπει να συνεχίζουμε να ζούμε, να ελπίζουμε και να ονειρευόμαστε. Η ελπίδα μάς κρατάει ζωντανούς, η ελπίδα για καλύτερες μέρες. Αυτό ακολουθώ στη ζωή μου. Όταν ξυπνάω είμαι ένας loser, αλλά όταν πέφτω να κοιμηθώ νιώθω νικητής. Δεν αφήνω καμία μέρα μου να πάει χαμένη, έτσι συνεχίζω την ιστορία της ζωής μου».

- Ποια θα έλεγες ότι ήταν η πιο σπουδαία στιγμή ολόκληρης της καριέρας σου;

«Νομίζω όταν μπήκα στο Songwriters Hall of Fame. Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά μου! Μάλιστα η μητέρα μου ήταν ακόμα ζωντανή τότε. Ήταν και η ίδια δημιουργός και ποιήτρια, έτσι ήταν σαν να εκπλήρωσα ένα δικό της μεγάλο όνειρο. Ήταν εκεί μαζί μου και δέχτηκε και εκείνη το χειροκρότημα, ήταν και δικός της θρίαμβος. Αυτό που χάρισα τότε στη μητέρα μου ήταν το πιο σπουδαίο που έκανα στην καριέρα μου.

Θα σου πω και κάτι ακόμα. Το πραγματικό μου όνομα είναι Τζόνι [Τζον Τσαρλ Μπάρετ], η μητέρα μου ποτέ δεν με αποκάλεσε Desmond μέχρι τη στιγμή που έκανα επιτυχία με το Livin' La Vida Loca. Τότε ξαφνικά με φώναξε Desmond. Ένιωσα σαν να αποφοίτησα από το πανεπιστήμιο εκείνη τη στιγμή!».

- Τι άλλο έχεις να μας αποκαλύψεις για τη συναυλία σας στο Ηρώδειο;

«Είναι μια σπουδαία χρόνια για εμένα, θα συμβούν πολλά όμορφα πράγματα. Θα σου πω λοιπόν ότι θα υπάρξουν εκπλήξεις και ότι έχω ετοιμάσει ειδικά κοστούμια για το σόου! Στο πρώτο μέρος θα είμαι ντυμένος στα μπλε και στο δεύτερο μέρος στα λευκά για να τιμήσω την ελληνική σημαία!».


Πληροφορίες

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί με τη συνοδεία κλασικής ορχήστρας εγχόρδων, από μέλη της Athens Philharmonia Pop Orchestra, ροκ μπάντας, και της παιδικής χορωδίας του Σπύρου Λάμπρου και φυσικά, τον ίδιο τον Desmond Child επί σκηνής.

Στη σκηνή μαζί του θα βρεθούν οι πασίγνωστοι φίλοι του: Alice Cooper • Bonnie Tyler • Rita Wilson • Σάκης Ρουβάς • The Rasmus • Lena Hall • Γιώργος Λεμπέσης • Kip Winger • Chris Willis • Tabitha Fair • Justin Benlolo και Andreas Carlsson, στις 27 Ιουνίου 2022, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα!

Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Φοίβος
Δημιουργικός Διευθυντής: Φωκάς Ευαγγελινός

Εισιτήρια

Όλες οι θέσεις, κάτω και άνω διαζώματος, είναι αριθμημένες.
Τα εισιτήρια είναι αυστηρώς προσωπικά και μη μεταβιβάσιμα.

Οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από 40 ευρώ και φθάνουν τα 250 ευρώ.

Συγκεκριμένα:

Κάτω Διάζωμα

Διακεκριμένη Ζώνη VVIP: 250 ευρώ
Διακεκριμένη Ζώνη VIP: 200 ευρώ
Ζώνη A: 150 ευρώ
Ζώνη A, Τμήμα β: 130 ευρώ
Ζώνη B: 110 ευρώ
Ζώνη Γ: 90 ευρώ

Άνω Διάζωμα

Ζώνη Δ: 70 ευρώ
Ζώνη E: 60 ευρώ
Ζώνη ΣΤ: 50 ευρώ
Ζώνη Z: 40 ευρώ
ΑμεΑ: 40 ευρώ

Επίσημα σημεία πώλησης εισιτηρίων

Δίκτυο viva.gr
Τηλεφωνικά: 11876
Φυσικά Σημεία Προπώλησης

Δίκτυο μεταπωλητών viva
(Καταστήματα: Wind, Public, Media Markt, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, αθηνόραμα.gr, Yoleni's)




ΔΗΜΟΦΙΛΗ