ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αποδόθηκε στο κοινό το αποκατεστημένο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης

Αποδόθηκε στο κοινό το αποκατεστημένο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης
Ο Μπέντζαμιν Ζάντερ διευθύνει την ορχήστρα νέων της Βοστώνης ΥΠΠΟΑ

Με μία μεγάλη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Νέων της Βοστώνης, αποδόθηκε στο κοινό το κάτω μέρος του κοίλου του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης, έπειτα από την αποκατάστασή του.

Όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κώστα Τασούλα, «Σήμερα το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παραδίδει στους Ηπειρώτες και σε όλους τους επισκέπτες της Ηπείρου, Έλληνες και ξένους, αυτό το μοναδικό μνημείο, το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, το κάτω τμήμα του κοίλου, ενώ οι αναστηλωτικές εργασίες συνεχίζονται».

Το αποκατεστημένο τμήμα του θεάτρου @ΥΠΠΟΑ

Στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης γίνονταν παραστάσεις από τον Αύγουστο του 1960 έως το καλοκαίρι του 1998. Τότε το Υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε ότι το θέατρο πρέπει να σταματήσει να παραχωρείται για τα Δωδωναία στην Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, καθώς λόγω της ευαισθησίας του υλικού από το οποίο έχει κατασκευαστεί το θέατρο, έπρεπε να προχωρήσουν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, είπε ότι «Είναι μία μεγάλη μέρα για την Ήπειρο καθώς το κάτω διάζωμα αποδίδεται σε χρήση μετά από εργασίες και προσπάθειες 22 ετών», ενώ σημείωσε ότι η ανασκαφική έρευνα στο Βουλευτήριο, στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από τη Βουλή των Ελλήνων.

Το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης, προϋπολογισμού 4.790.500 ευρώ, το οποίο ολοκληρώθηκε με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου 2014-2020 και με τη χρήση καινοτόμων μεθόδων, θα συνεχιστεί, έπειτα μετά την πρόσφατη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, με εργασίες συντήρησης του μεσαίου διαζώματος.

Στη χθεσινή συναυλία, όπου η Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων της Βοστώνης ερμήνευσε έργα Ραβέλ, Ελγκαρ και Σοστακόβιτς, υπό τη διεύθυνση του Μπέντζαμιν Ζάντερ, παρευρέθηκαν, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Βαρβάρα Παπαδοπούλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ