ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κάννες 2016: Στην πρεμιέρα της μεγάλης γιορτής του κινηματογράφου

Κάννες 2016: Στην πρεμιέρα της μεγάλης γιορτής του κινηματογράφου

45.000 άτομα αναμένεται να επισκεφτούν την γαλλική πόλη, για να παρακολουθήσουν από κοντά το 69ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου και καθώς τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, οι Κάννες υποδέχονται τους αστέρες και τους επαγγελματίες της βιομηχανίας του θεάματος. 

Με την ταινία του Γούντι Άλεν Cafe Society να ανοίγει την αυλαία, η Côte d'Azur θα είναι για τις επόμενες δέκα ημέρες, τόπος συνάντησης πολλών. Από τον Πέδρο Αλμοδόβαρ στον Τζιμ Τζάρμους αλλά και τους αδελφούς Νταρντέν, Κεν Λόουτς, Πολ Φερχόφεν, Ξαβιέ Ντολάν, Τζεφ Νίκολς, Σον Πεν, Παρκ Τσαν-Γουκ και Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν να διεκδικούν τον Χρυσό Φοίνικα η γιορτή του κινηματογράφου θέλει να λάμψει ακόμη μια φορά.

Η ελληνική παρουσία

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ συναντάμε και δύο ελληνικές συμπαραγωγές. Η Τελευταία Παραλία (L'ultima spiaggia) των Θάνου Αναστόπουλου και Νταβίντε ντελ Ντέγκαν, η οποία συμμετέχει στο τμήμα των ειδικών προβολών και το Γυρίζοντας Τον Κόσμο (Voir du pays) των Ντελφίν και Μυριέλ Κουλέν, με πρωταγωνίστρια την Αριάν Λαμπέντ που παρουσιάζεται στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα διεκδικούν την προσοχή ενώ την παγκόσμια πρεμιέρα της στην 55η Εβδομάδα Κριτικής εξασφάλισε και η καινούργια μικρού μήκους ταινία της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, Limbo.

Οι μεγάλοι αντίπαλοι

Συνολικά 21 ταινίες θα διεκδικήσουν τον Χρυσό Φοίνικα κατά τη διάρκεια του δεκαημέρου. Η διοργανώτρια χώρα συμμετέχει με το Personal Shopper του Ολιβιέ Ασαγιάς (μια ιστορία φαντασμάτων στον χώρο της παριζιάνικης μόδας με πρωταγωνίστρια την Κίρστεν Στιούαρτ), το Ma Loute του Μπρουνό Ντυμόν, το Mal De Pierres της Νικόλ Γκαρσία βασισμένο στην ομότιτλο μυθιστόρημα της Μιλένα Αγκους και το Rester Vertical του Αλέν Γκιροντί.

Στις γαλλόφωνες συμμετοχές συμπεριλαμβάνονται η βελγική La Fille Inconnue των αδελφών Ζαν Πιέρ και Λικ Νταρντέν και η καναδική Juste La Fin Du Monde του παιδιού θαύματος του κινηματογράφου Ξαβιέ Ντολάν με την Λεά Σεϊντού.

Η Αμερική δίνει το παρόν με τρεις συμμετοχές. Το Paterson του Τζιμ Τζάρμους (oκτώ φορές υποψήφιος στο παρελθόν για τον Χρυσό Φοίνικα), το The Last Face του Σον Πεν (το πολιτικό δράμα του ηθοποιού και σκηνοθέτη που διαδραματίζεται στην Αφρική με πρωταγωνιστές την Σαρλίζ Θερόν και τον Χαβιέρ Μπαρδέμ) και το αντιρατσιστικό δράμα Loving του Τζεφ Νίκολς με τον Μάικλ Σάνον και Τζόελ Έτζερτον.

Η τελευταία ταινία του Κεν Λόουτς I, Daniel Blake, όπου ένας μεσήλικας ξυλουργός απαιτεί τη συμβολή του κράτους πρόνοιας μετά τον τραυματισμό του και το σκληρό road movie της Αντρέα Άρνολντ American Ηoney είναι οι συμμετοχές της Βρετανίας, η Ρουμανία έχει δύο δυνατά χαρτιά με τον κάτοχο του Χρυσού Φοίνικα για το 4 Μήνες, 3 Εβδομάδες Και 2 Ημέρες, Κριστιάν Μουντζίου να επιστρέφει με το Bacalaureat και τον Κρίστι Πούιου με την Sieranevada. Επιπλέον ο Ιρανός σκηνοθέτης Ασγκάρ Φαραντί με το The Salesman και ο Πέδρο Αλμοδοβάρ με τη Julieta διεκδικούν τρόπαια.

Τη λίστα του επίσημου διαγωνιστικού συμπληρώνουν το Εlle του Ολλανδού Πολ Φερχόφεν, όπου πρωταγωνιστεί η Ιζαμπέλ Υπέρ, το The Handmaiden του Νοτιοκορεάτη Παρκ Τσαν-Γουκ, δημιουργού του Old boy, το Μa 'Rosa του Μπριγιάντε Μεντόζα από τις Φιλιππίνες, το ονειρικό The Neon Demon του Δανού Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν, το Toni Erdmann του Γερμανού Μάρεν Αντε και το Aquarius του Βραζιλιάνου Κλέμπερ Φίλο Μεντόντσα.

Πέρα από την ταινία του Γούντι Άλεν εκτός συναγωνισμού θα προβληθούν, μεταξύ άλλων, το BFG του Στίβεν Σπίλπμπεργκ και το Money Μonster της Τζόντι Φόστερ.

Ο λόγος στην κριτική επιτροπή

Πρόεδρος της φετινής Κριτικής Επιτροπής είναι ο Aυστραλός, ελληνικής καταγωγής, σκηνοθέτης των ταινιών Mad Max Τζορτζ Μίλερ που πλαισιώνεται από τον οσκαρικό Ούγγρο σεναριογράφο και σκηνοθέτη του Γιου του Σαούλ, Λάζλο Νέμες, τον Γάλλο σεναριογράφος, σκηνοθέτης Αρνό Ντεπλεσάν, τον νικητή Ανδρικής Ερμηνείας πριν από τρία χρόνια για Το Κυνήγι του Τόμας Βίντεμπεργκ, Μαντς Μίκελσεν, την κάτοχο Χρυσού Φοίνικα Ερμηνείας για τη Μελαγχολία του Λαρς φον Τρίερ, Κίρστεν Ντανστ, τον Καναδό πρωταγωνιστή Ντόναλντ Σάδερλαντ, τη Γαλλίδα τραγουδίστρια και ηθοποιό Βανέσα Παραντί, την Ιρανή παραγωγό Καταγιούν Σάαμπι και την Ελληνο-ιταλίδα πρωταγωνίστρια και σκηνοθέτη, Βαλέρια Γκολίνο.

miller

REUTERS/Eric Gaillard

ΔΗΜΟΦΙΛΗ