ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχίζει το 6o Θερινό Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου Plein Air

Αρχίζει το 6o Θερινό Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου Plein Air

Το Θερινό Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου Plein Air, επιστρέφει για έκτη χρονιά.

Η δράση αυτή, μια πρόταση του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, σε συνεργασία με το 12ο Athens Open Air Film Festival, στήνει ξανά την μεγάλη οθόνη της στους κήπους της Γαλλικής Σχολής Αθηνών για τέσσερις μοναδικές προβολές κάτω από τ’ αστέρια.

Επιπλέον, με αφορμή την Εθνική Εορτή της Γαλλίας, θα γίνει μια ειδική προβολή στις 14 Ιουλίου στο Σινέ Λαϊς της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Το πρόγραμμα των προβολών

Η Μεγάλη Χίμαιρα (La Grande Illusion) του Ζαν Ρενουάρ (1937, 117')
05/07/2022 – 21:30

Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Δύο Γάλλοι στρατιώτες αιχμαλωτίζονται από τον διοικητή von Rauffenstein, έναν εκλεπτυσμένο και σεβαστικό Γερμανό. Μεταφέρονται σε ένα στρατόπεδο με φυλακές και βοηθούν τους συγκρατούμενούς τους να σκάψουν μια μυστική σήραγγα. Αλλά την παραμονή της απόδρασης, οι κρατούμενοι μεταφέρονται.

Τελικά οδηγούνται σε ένα φρούριο υψίστης ασφαλείας που διοικείται από τον von Rauffenstein. Αυτός αντιμετωπίζει τους φυλακισμένους με ευγένεια, δημιουργώντας μάλιστα φιλικές σχέσεις με έναν από αυτούς. Οι Γάλλοι στρατιώτες σχεδιάζουν την επόμενη απόδραση.

Καλοκαιρινό φως (Lumière d’été) του Ζαν Γκρεμιγιόν (1943, 112')
12/07/2022 – 21:30

Στο άγριο τοπίο των Άλπεων της Προβηγκίας, βρίσκεται ένα πανδοχείο που το διευθύνει μια πρώην χορεύτρια όπερας, η οποία ζει εκεί από αγάπη για τον τοπικό άρχοντα.

Υποδέχεται διάφορους πελάτες, μια νεαρή κοπέλα που έχει έρθει να βρει έναν έρωτα που ποτέ δεν εμφανίζεται, έναν αποτυχημένο και καταστροφικό ζωγράφο, έναν νεαρό υπεύθυνο εργοταξίου, άνθρωποι που αναζητούν την αδελφή ψυχή τους, σημαδεμένοι από το παρελθόν, χαρακτήρες σε αναζήτηση, ένα δράμα καραδοκεί.

Οπωσδήποτε την Κυριακή (Vivement Dimanche!) του Φρανσουά Τριφό (1983, 110')
21/07/2022 – 21:30

Ο Ζιλιάν Βερσέλ, διευθυντής ενός κτηματομεσιτικού γραφείου, είναι ύποπτος για μια διπλή δολοφονία: της συζύγου του, Μαρί - Κριστίν, και του εραστή της, Κλοντ Μασουλιέ. Καθώς όλα τα στοιχεία είναι εναντίον του, ο Ζιλιάν εξαφανίζεται για να ξεφύγει από την αστυνομία. Η γραμματέας του, Μπαρμπαρά Μπεκέρ, ερευνά σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει την αλήθεια. Η «αντικειμενικότητά» της δεν της επιτρέπει να αποκλείσει τον Ζιλιάν από τους πιθανούς υπόπτους.

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς της, η Μπαρμπαρά συναντά μια ταλαιπωρημένη ταμία κινηματογράφου, έναν πεισματάρη πελάτη που θέλει να νοικιάσει «ένα ορεινό κάστρο δίπλα στο κύμα», έναν ζηλωτή δικηγόρο, έναν αδιάκριτο φωτογράφο που είναι και ο πρώην σύζυγός της, έναν σλαβόφωνο γλεντζέ, μια ξανθιά δακτυλογράφο που θα μπορούσε να είναι αντίζηλός της, και πάνω απ' όλα έναν μαχητικό επίτροπο. Και όσο τρέχει η έρευνα, τα πτώματα συνεχίζουν να εμφανίζονται.

Οι Ομπρέλες του Χερβούργου (Les parapluies de Cherbourg) του Ζακ Ντεμί (1964, 91')
30/08/2022 – 21:30

Η Ζενεβιέβ Εμερί, κόρη ιδιοκτήτριας καταστήματος ομπρελών, είναι ερωτευμένη με τον Γκι Φουσέρ Η Μαντάμ Εμερί δεν εγκρίνει ένα τέτοιο ειδύλλιο με έναν νεαρό μηχανικό γκαράζ. Ο Γκι καλείται να υπηρετήσει στον πόλεμο της Αλγερίας και η Ζενεβιέβ του δίνεται πριν φύγει.

Μένει έγκυος. Ο Γκι στέλνει λίγα νέα. Υποκύπτοντας στη παρότρυνση της μητέρας της, η Ζενεβιέβ συμφωνεί να παντρευτεί τον Ρολάντ Κασάρντ, έναν πλούσιο έμπορο διαμαντιών.

Αταλάντη (L’Atalante) του Ζαν Βιγκό (1934, 89')
14/07/2022 – 21:30. Σινέ Λαϊς – Ταινιοθήκη της Ελλάδος | Προβολη με αφορμή την Εθνική Εορτή της Γαλλίας

Για να ξεφύγει από τη μονοτονία της ζωής της στο χωριό, η Ζιλιέτ παντρεύεται τον Ζαν, έναν ναυτικό που ταξιδεύει με τον μπάρμπα Ζιλ, έναν εκκεντρικό γέρο, και ένα παιδί, το μικρό μούτσο της φορτηγίδας. Η ζωή πάνω στη Αταλάντη είναι μονότονη, ο καθένας αφιερώνεται στις δικές του δραστηριότητες: ο Ζαν είναι υπερβολικά αφοσιωμένος στη δουλειά του, σε σημείο που παραμελεί τη Ζιλιέτ, η οποία σκοπεύει να φέρει τα πάνω κάτω ξεκινώντας με ένα χωρίς προηγούμενο καθάρισμα.

Όσο για τον ιδιόρρυθμο και δημιουργικό μπάρμπα Ζιλ, ζει περιτριγυρισμένος από μια οικογένεια γάτων και τα αντικείμενα που συλλέγει κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων στάσεων και τα οποία μαστορεύει. Έρχεται η μέρα που η Ζιλιέτ βαριέται και παρασύρεται από τα φώτα της μεγάλης πόλης. Με τη βοήθεια του τρελού μπάρμπα, ο Ζαν θα την βρει σε απόγνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ