ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Θεοτόκεια 2022»: Για 5η χρονιά το πολιτιστικό φεστιβάλ της Ρωμιοσύνης στην Πόλη

«Θεοτόκεια 2022»: Για 5η χρονιά το πολιτιστικό φεστιβάλ της Ρωμιοσύνης στην Πόλη
Στιγμιότυπο από τα περυσινά «Θεοτόκεια 2021»

Για 5η συνεχή χρονιά διοργανώνονται φέτος τα «Θεοτόκεια», το θερινό πολιτιστικό φεστιβάλ των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης στο Νιχώρι του Βοσπόρου, το άλλοτε χωριό και σήμερα προάστιο που έζησε και ύμνησε ο Κωνσταντίνος Καβάφης.

«Καθώς μπαίνουμε στον 100ο χρόνο από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης και την υποχρεωτική Ανταλλαγή των πληθυσμών, θεωρήσαμε αναγκαίο να εστιάσουμε στην προσφυγιά, στον ξεριζωμό και στον αγώνα για επιβίωση, που συν τοις άλλοις αποτελούν στοιχεία διαγενεακών τραυμάτων. Το αποτύπωμα αυτών των τραυμάτων για ορισμένους είναι ανυπέρβλητο εμπόδιο, ενώ για κάποιους γίνεται το εναρκτήριο λάκτισμα για την αναζήτηση του "Άλλου" και τη συμφιλίωση» αναφέρουν στην ανακοίνωση της η Εφοροεπιτροπή της Παναγίας Κουμαριώτισσας της Κοινότητας Νεοχωρίου και η Συντονιστική Επιτροπή που διοργανώνουν το φεστιβάλ.

Τα «Θεοτόκεια 2022» είναι αφιερωμένα σε αυτό το δραματικό ιστορικό ορόσημο, με στόχο να έρθουν μαζί άνθρωποι προσφυγικής καταγωγής, πανεπιστημιακοί, αρχαιολόγοι, καλλιτέχνες και επιχειρηματίες. Ανθρώποι που γίνονται γεφυροποιοί και από τις δύο πλευρές τις ιστορίας, που ο καθένας, με τον δικό του τρόπο θα προσπαθήσει να επουλώσει τις πληγές και να θυμηθεί.

«Με ιδιαίτερη χαρά θα φιλοξενήσουμε στον αυλόγυρο της Παναγίας μας για πέμπτη συνεχή χρόνια τις εκδηλώσεις των Θεοτοκείων που πρώτιστο σκοπό έχουν να προβάλουν τον πολιτισμό μας και να δημιουργήσουμε έναν δεσμό επικοινωνίας και αλληλοεπίδρασης με τους γείτονες μας, αλλά και με την ευρύτερη κοινωνία της Πόλης μας» δήλωσε στο CNN Greece ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Φεστιβάλ, Λάκης Βίγκας.

«Η ανταπόκριση σε όλες μας τις εκδηλώσεις που είναι ανοιχτές προς όλους είναι αθρόα και άκρως εποικοδομητική. Το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας τόσα χρόνια επιβραβεύει τους στόχους μας, ενισχύει την κοινοτική μας παρουσία και μας ανοίγει νέους ορίζοντες. Ο πολιτισμός μας είναι ένα διαμάντι που λάμπει, εμπνέει, καλλιεργεί συνειδήσεις και φέρνει κοντά τους ανθρώπους» ανέφερε ο κ. Βίγκας και ευχήθηκε «αυτό το σεμνό φεστιβάλ του Νεοχωρίου να συνεχίσει για πολλά χρόνια και να αναδεικνύει τους σκοπούς της Ρωμαίικης κοινότητας».

«Φέτος θα δεχθούμε με πολύ χαρά φίλους και προσκυνητές από την Κύπρο για μια έκθεση και στη συνεχεία οι εκδηλώσεις μας είναι αφιερωμένες στην επέτειο των 100 χρόνων από την Ανταλλαγή Πληθυσμών» κατέληξε ο κ. Βίγκας.

Πρόγραμμα

4 Αυγούστου, ώρα 19:00

Έκθεση Φωτογραφίας

«Παναγίες της Κύπρου»

Διηγήσεις προσφυγιάς της Κύπρου μέσα από τις εκκλησίες και τις εικόνες της Θεοτόκου στη Μεγαλόνησο.

13 Αυγούστου, ώρα 19:00

Ομιλία

"Καραμανλήδες και Βαλαάδες. Ιστορίες Ανταλλαγής"

Ομιλητές: Δρ. Σεχνάζ Σισμάνογλου-Σιμσέκ, επικ. καθηγήτρια Πανεπιστημίου Kadir Has·

Αϊτζάν Γιλμάζ, συγγραφέας

Συντονιστής: Σερντάρ Κορουτζού, δημοσιογράφος

Βίοι παράλληλοι δύο πληθυσμιακών ομάδων που ανταλλάχθηκαν. Οι Καραμανλήδες, τουρκόφωνοι χριστιανοί της Καραμανίας, και οι άγνωστοι εν πολλοίς Βαλαάδες, ελληνόφωνοι μουσουλμάνοι των Γρεβενών και του Βοΐου Κοζάνης.

Παράλληλη εκδήλωση: Έκθεση φωτογραφιών διαγωνισμού "Νικόλαος Μαγγίνας"

22 Αυγούστου, ώρα 18:30

Εκδήλωση γαστρονομίας

«Γεύσεις της καθ' ημάς Ανατολής»

Μαρία Εκμεκτσίογλου

Η γνωστή σε όλες και όλους μας μαγείρισσα και τηλεπαρουσιάστρια, Μαρία Εκμεκτσίογλου, θα μας ταξιδέψει στις προσφυγικές κουζίνες, στο απόλυτο σημείο συνάντησης και συνύπαρξης των πολιτισμών και θρησκειών της Μικράς Ασίας.

27 Αυγούστου, ώρα 18:00

Βιβλιοπαρουσίαση

«Ο εξισλαμισμός των Ελλήνων της Μικράς Ασίας την περίοδο 1919-1925. Μία μελέτη μνήμης» (Müslümanlaştırılmış Rumlar: Bir Bellek Anlatısı)

Ομιλητές: Μερτ Καγιά, κοινωνιολόγος-συγγραφέας· Δρ. Χακάν Γιουτζέλ, αν. καθηγητής Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Γαλατασαράι

Ο Μερτ Καγιά και ο Δρ. Χακάν Γιουτζέλ παρουσιάζουν τη διδακτορική διατριβή του πρώτου, που εκδόθηκε σε βιβλίο και πρόσφατα μεταφράστηκε και εκδόθηκε και στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Κυριακίδη.

3 Σεπτεμβρίου, ώρα 18:00

Συναυλία

«Ρεμπέτικα και Μικρασιάτικα τραγούδια»

Συγκρότημα: Εναρέ

Το μουσικό συγκρότημα "Εναρέ" από τα Γρεβενά σε αγαπημένους ήχους της προσφυγιάς

Αντωνίου Τέλης - Κοντραμπάσο

Τσιαρτσιανίδης Ανέστης - Βιολί

Μήττας Χρήστος - Κρουστά, Μπαγλαμαδάκι

Λαμπρακάκη Ράνια - Φωνή

Αναγνώστου Μάριος - Τρίχορδο μπουζούκι, Φωνή

Αναγνώστου Τάσος - Φωνή, Μπουζούκι

Ζιώγας Μπάμπης - Κιθάρα

241637796_4717386501646860_1241036862281122529_n.jpg
«Θεοτόκεια 2021»
241661442_4717386274980216_7917224642246817463_n.jpg
«Θεοτόκεια 2021»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ