ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ανέσπερος Μνήμη»: Έκθεση ζωγραφικής για την προσφυγιά των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στο Ρέθυμνο

«Ανέσπερος Μνήμη»: Έκθεση ζωγραφικής για την προσφυγιά των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στο Ρέθυμνο

Το βαθύ τραύμα του ξεριζωμού και της προσφυγιάς των Ελλήνων της Μικράς Ασίας πραγματεύεται η έκθεση ζωγραφικής που θα πραγματοποιηθεί από 18 έως 31 Ιουλίου 2022 στην αίθουσα της Περιηγητικής Λέσχης στην οδό Αγ. Φραγκίσκου στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου.

Η έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Ανέσπερος Μνήμη» τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 18 Ιουλίου στις 8 το βράδυ, διοργανώνεται στο πλαίσιο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και παρουσιάζει μνήμες από τον ξεριζωμό, την προσφυγιά, τη θλίψη και τον πόνο της απώλειας.

Ζωγράφος, είναι η Ρεθεμνιώτισσα πολιτικός μηχανικός Εμμανουέλα Πετρακάκη που φιλοτέχνησε με κάρβουνο 11 γιγαντοέργα, επιχειρώντας να δώσει με αυτόν τον τρόπο τη μεγάλη διάσταση του δράματος του βίαιου εκτοπισμού των Ελλήνων.

Σημαντικό μέρος των έργων της έκθεσης που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ρεθύμνης, αφιερώνεται στα παιδιά της εποχής εκείνης, τα οποία έζησαν τον ξεριζωμό χωρίς να μπορούν, όπως επισημαίνει η καλλιτέχνης, να τον κατανοήσουν, ενώ ένα μεγάλο «γιατί» σφράγισε αναπάντητα τις αθώες ψυχές τους και τα βύθισε, σύμφωνα με την τοποθέτηση της, στον φόβο και την ανασφάλεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ