ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Η Ιθάκη του Καβάφη ένα κόμικ στα μάτια των παιδιών

Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Η Ιθάκη του Καβάφη ένα κόμικ στα μάτια των παιδιών
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν η Ιθάκη, το εμβληματικό ποίημα του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή Κ. Καβάφη που γράφτηκε το 1910 ήταν ένα κλασσικό εικονογραφημένο από μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ δημοτικών σχολείων απ’ τη Θέρμη κι απ’ το κέντρο της Θεσσαλονίκης – δημιούργημα μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες αλλά και με ειδικές δεξιότητες δημιουργημένο το 2016 πώς θα ήταν;

Την απάντηση έδωσαν εχθές οι ίδιοι οι μαθητές. Το ποίημα δόθηκε τυπωμένο στις ομάδες των παιδιών, διαβάστηκε απ τον φιλόλογο Θοδωρή Χιώτη - εκπρόσωπο του διοργανωτή της δράσης Αρχείο Καβάφη και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, κι ύστερα τα παιδιά, μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ δημοτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης, αφού έκαναν τις φιλολογικές και εννοιολογικές και γλωσσολογικές τους παρεμβάσεις ("Κύριε- κύριε, ο ποιητής είναι ανορθόγραφος", "οι ...πολλές "Ιθάκες" έχουν το άρθρο τους στον πληθυντικό κι όχι 'η Ιθάκες' που γράφει εδώ ο κύριος Καβάφης...") δημιούργησαν.

Η Ιθάκη των παιδιών

"Μου ‘κανε ιδιαίτερη εντύπωση το ότι τη θάλασσα αναζήτησης της Ιθάκης την είδαν σχεδόν όλοι ως ένα ...συγκρουσιακό πεδίο. Η θάλασσα σ’ όλα σχεδόν τα κόμικς είναι φουρτουνιασμένη... Επικίνδυνη... Και τους Λαιστρυγόνες μπορεί να μην τους ξέρουν, αλλά τους απέδωσαν με τη μορφή των δικών τους κακών ηρώων, όπως ο Πάκμαν-Κύκλωπας λόγου χάριν" είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του προγράμματος, Θοδωρής Χιώτης.

Ενθουσιασμένος απ’ την τεχνική στο σχεδιασμό των κόμικς απ’ τα παιδιά, είναι και ο συνεργάτης του προγράμματος κομίστας Παναγιώτης Πανταζής. "Είναι εντυπωσιακό το ότι τα παιδιά ήταν έτοιμα να σκιτσάρουν και με υψηλή τεχνική αλλά και με νοηματική συνέχεια στα “καρεδάκια” των κόμικ, μια άγνωστη-γνωστή τους ιστορία, όπως αυτή της Καβαφικής Ιθάκης" συμπλήρωσε ο κ. Πανταζής.

Το πρόγραμμα "Κι αν ο Καβάφης ήταν κόμικς", εκδήλωση για οργανωμένη ομάδα μαθητών, ήταν η πρώτη εκδήλωση στο πλαίσιο της 13ης Διεθνούς Έκθεσης βιβλίου που εγκαινιάζεται απόψε στο περίπτερο 15.

Την εκδήλωση-εργαστήριο που θα επαναληφθεί αύριο το πρωί από τις 9 έως τις 11 στο φιλολογικό καφενείο του περιπτέρου 13, και πάλι για οργανωμένη ομάδα μαθητών, διοργάνωσε το Αρχείο Καβάφη/Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, που συμμετέχει για πρώτη φορά στην ΔΕΒ.

KAVAFIS

Στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Με τιμώμενη χώρα τη Ρωσία και θεματικό αφιέρωμα υπό τον τίτλο Πρόσφυγες, Τότε Και Σήμερα, το Φεστιβάλ Ξένης Λογοτεχνίας και Μετάφρασης, το 3ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών αλλά και την Παιδική και Εφηβική Γωνιά, η ΔΕΒΘ παρουσιάζει ένα πανοραμικό πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Το σύνολο των εκδοτών που συμμετέχουν στην φετινή ΔΕΒΘ προσεγγίζει τους 300, εκ οποίων 214 Έλληνες εκδότες, και 80 ξένοι από 20 χώρες.

Το σύνολο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν είναι 284. Από αυτές, 135 είναι οι εκδηλώσεις του γενικού προγράμματος, 27 εκδηλώσεις στο πλαίσιο του αφιερώματος στους πρόσφυγες, 46 εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μετάφρασης και 76 εκδηλώσεις στον χώρο της παιδικής και νεανικής γωνιάς.

Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν 500 ομιλητές: συγγραφείς, εικονογράφοι, μεταφραστές, ακαδημαϊκοί, κριτικοί, εικαστικοί, μουσικοί, δημοσιογράφοι, βιβλιοθηκονόμοι, εκπαιδευτικοί, εκδότες και εξειδικευμένοι επαγγελματίες από τον χώρο των εκδόσεων.

Η είσοδος στη 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου που αναπτύσσεται στα περίπτερα 13 και 15 της ΔΕΘ καθημερινά (από σήμερα ως και την Κυριακή 15 Μαΐου απ’ τις 10 π.μ.-10μ.μ.) είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ