ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δημήτρης Τσάκας στο CNN Greece: Η τζαζ, το Φεστιβάλ Αθηνών, η συνεργασία με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου

Δημήτρης Τσάκας στο CNN Greece: Η τζαζ, το Φεστιβάλ Αθηνών, η συνεργασία με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου
Ο μουσικός και σαξοφωνίστας, Δημήτρης Τσάκας Chronopoulos - Φεστιβάλ Αθηνών

Ο διακεκριμένος μουσικός της τζαζ, Δημήτρης Τσάκας, μιλάει στο CNN Greece λίγο πριν τη συναυλία του στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Το φετινό πρόγραμμα της Πειραιώς 260 του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, ρίχνει αυλαία με μια ξεχωριστή συναυλία συναυλία του καταξιωμένου τζαζ μουσικού και σαξοφωνίστα Δημήτρη Τσάκα, την Πέμπτη 21 Ιουλίου. Μαζί με το σχήμα του μουσικού, Dimitris Tsakas Quintet, το κοινό θα απολαύσει το ανερχόμενο αστέρι της κουβανέζικης τζαζ σκηνής, την τραγουδίστρια, συνθέτρια και μουσικό κρουστών Brenda Navarrete.

Ο Δημήτρης Τσάκας μιλάει στο CNN Greece και κάνει τον απολογισμό του ως καλλιτεχνικός επιμελητής του Κύκλου Τζαζ στην Πλατεία στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2022, μας μιλάει για τη συνεργασία του με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου και τον Ντέμη Ρούσσο, μοιράζεται μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στην πορεία του, εξολογείται το όνειρο που δεν έχει γίνει ακόμα πραγματικότητα και μας αποκαλύπτει τα επόμενα σχέδιά του.

- Έχοντας την καλλιτεχνική επιμέλεια του Κύκλου Τζαζ στην Πλατεία στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2022, θα ήθελα να σας ζητήσω να κάνετε έναν απολογισμό για φέτος.

«Είμαι πολύ χαρούμενος με το αποτέλεσμα. Το Τζαζ στην Πλατεία είναι μια ιδέα της Κατερίνας Ευαγγελάτου. Την ευχαριστώ πολύ γιατί δόθηκε η ευκαιρία να αναδειχτεί η ελληνική τζαζ σκηνή στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Όλες αυτές τις βραδιές
ακούσαμε διάφορα είδη τζαζ μουσικής από τα κουαρτέτα της Αλεξάνδρας Σιετή, Μάνου Θεοδοσάκη, Alexander Affolter, Μελίνας Παξινού και Δημήτρη Σεβδαλή. Ο κόσμος χάρηκε και από ό,τι είδα ξαφνιάστηκε θετικά με το υψηλό επίπεδο των μουσικών και την ποικιλία στα τζαζ ακούσματα».

- Το φετινό πρόγραμμα της Πειραιώς 260 θα κλείσει με μια δική σας συναυλία, έχοντας πλάι σας την Κουβανή Brenda Navarrete. Μιλήστε μας για αυτή τη βραδιά στις 21 Ιουλίου.

«Ο Κωστής Χριστοδούλου στο πιάνο-keys, ο Yoel Soto στο μπάσο, ο Μιχάλης Καπηλίδης στα ντραμς και εγώ στο σαξόφωνο, ενώνουμε τον ήχο μας με την Brenda Navarrete, με τα κρουστά της, την φωνή της και την εκρηκτική της παρουσία. Ο ήχος του γκρουπ είναι επηρεασμένος από την ποικιλία των ακουσμάτων και βιωμάτων των μουσικών που το αποτελούν. Latin, funk και ηλεκτρονική μουσική, αλλά πάντα στο επίκεντρο είναι η τζαζ. Βασιζόμαστε κυρίως σε δικές μου συνθέσεις καθώς και σε διασκευασμένα κουβανέζικα κομμάτια και δημιουργούμε ένα world jazz άκουσμα. Σε ένα πρόγραμμα φτιαγμένο ειδικά για το Φεστιβάλ Αθηνών».

- Θα ήθελα να αναφερθούμε στη συνεργασία σας με τον σπουδαίο και αλησμόνητο Βαγγέλη Παπαθανασίου και να μας μιλήσετε για εκείνον, έτσι όπως τον γνωρίσατε εσείς.

«Αισθάνομαι εξαιρετικά τυχερός που είχα την χαρά να γνωρίσω από κοντά τον ιδιοφυή αυτόν καλλιτέχνη. Ένας άνθρωπος που σε γοήτευε με την απλότητά του και ταυτόχρονα με την διάθεσή του να μοιραστεί τις σκέψεις του, την αγάπη του για τη μουσική, τη ζωγραφική, το διάστημα, την επιστήμη και τόσα άλλα, από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο.

Μου έκανε την τιμή να παίξω σαν σολίστας στο Blade Runner Anniversary Album, ένα άλμπουμ για τα 25 χρόνια του ιστορικού σάουντρακ της ταινίας Blade Runner.

Είχε ιδιαίτερη αγάπη στην τζαζ και μου άρεσε τόσο να συζητάω μαζί του για τον John Coltrane τον Charlie Parker τον Bill Evans. Συζητήσεις που κρατούσαν μέχρι το πρωί».

- Επίσης, τι θυμάστε από τη συνεργασίας σας με τον Ντέμη Ρούσσο; Παίξατε μαζί του σαν session μουσικός.

«Θυμάμαι το πόσο ξεχωριστή και μοναδική ήταν η φωνή του και η σχέση του με την σκηνή, τους μουσικούς και τον κόσμο. Δεν ήταν καθόλου τυχαίο που έκανε αυτή την μεγάλη καριέρα στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό».

- Μετράτε συμμετοχές σε πάνω από 200 άλμπουμ διαφόρων ειδών μουσικής, σπουδαίες συνεργασίες με Έλληνες και διεθνούς φήμης καλλιτέχνες. Συμμετείχατε στην Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. Ποια θα χαρακτηρίζατε ως -αν όχι κορυφαία- σημαντική στιγμή της μέχρι τώρα διαδρομής σας;

«Νομίζω μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της μουσικής μου διαδρομής ήταν όταν μου ζήτησε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου να ηχογραφήσω σε ένα κομμάτι του πάνω από την ηλεκτρονικά παραγόμενη φωνή του Stephen Hawking. Το έγραψε προς τιμήν του μεγάλου αυτού κοσμολόγου. Το ηχογραφήσαμε και η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία το έστειλε στην πλησιέστερη μαύρη τρύπα του διαστήματος. Πραγματικά μοναδικό γεγονός στη ζωή μου ο ήχος του σαξοφώνου μου να ταξιδεύει στο διάστημα».

- Σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα η τζαζ μου στην Ελλάδα, αναφέρομαι και ως προς την ανταπόκριση που λαμβάνει από το ελληνικό κοινό.

«Η ανταπόκριση όπως είδαμε και στο φεστιβάλ είναι πολύ θετική σε αυτό παίζει ρόλο το εξαιρετικά ψηλό επίπεδο των μουσικών στην ελληνική τζαζ σκηνή».

- Μαθαίνει κανείς εύκολα τζαζ μουσική στην Ελλάδα; Είναι εύκολο να ακολουθήσει κάποιος τα βήματα του στην τζαζ και τι θα συμβουλεύατε τους νέους μουσικούς που θέλουν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο είδος μουσικής;

«Υπάρχουν σχολές και καθηγητές για να μάθει κανείς τζαζ στην Ελλάδα, μην ξεχνάμε όμως ότι είναι μια κυρίως βιωματική μουσική. Οπωσδήποτε, αν ένας που θέλει να μάθει αυτή τη μουσική πάει στην Νέα Υόρκη σίγουρα θα μάθει πιο εύκολα.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλά μέρη για να ακούσεις live αυτή την μουσική και αυτό το κάνει ακόμα πιο δύσκολο.

Θα συμβούλευα τους νέους μουσικούς να έχουν υπομονή, επιμονή να ακούσουν και να μελετήσουν τους παλιούς μουσικούς της τζαζ όπως ο Miles, o Coltrane, o Parker, o Monk και να ταξιδέψουν όσο μπορούν περισότερο».

- Έχοντας παίξει πολλά είδη μουσικής, εκτός από την τζαζ ποιο άλλο αγαπάτε ιδιαίτερα;

«Μου αρέσει ιδιαίτερα η κλασική μουσική που από μικρός έχω ασχοληθεί και ακούσει πολύ».

- Είναι η τζαζ και το σαξόφωνο, τρόπος ζωής για εσάς;

«Θα έλεγα πως ναι, είναι».

- Υπάρχει κάποιος στόχος ή όνειρο που δεν έχει γίνει πραγματικότητα ακόμα;

«Να παίξω πιο πολύ στο εξωτερικό σε τζαζ φεστιβαλ και τζαζ κλαμπ και να γνωρίσω όσο το δυνατόν περισσότερους μουσικούς που ασχολούνται με το είδος».

- Πριν σας ευχαριστήσω, θα ήθελα να αναφερθούμε σε επόμενα σχέδιά σας που ενδεχομένως βρίσκονται στα σκαριά.

«Έχω μια συναυλία στο ίδρυμα Σταύρος Νιαρχος με την Συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ όπου θα παίξω σαν σολίστ το Dark side of the moon των Pink Floyd, και αμέσως μετά στο Elliniko Experience Park, πάλι σε συνεργασία με το Φεστιβαλ Αθηνών, μια συναυλία τζαζ με το σεξτέτο του Νίκου Χατζιτσάκου που επιμελούμαι εγώ.

Στα πιο μακρινά σχέδια είναι μια σειρά από εκδηλώσεις που έχουν να κάνουν με ποίηση και τζαζ μουσική».

Πληροφορίες

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2022 - Πειραιώς 260 (Πλατεία)
Dimitris Tsakas Quintet – Brenda Navarrete
21/07/2022 στις 23:00
Ελεύθερη είσοδος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ