ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Bookreads: Μία περιπλάνηση στο πληγωμένο Αμερικάνικο όνειρο

Bookreads: Μία περιπλάνηση στο πληγωμένο Αμερικάνικο όνειρο

Οι «Άγγελοι» του Denis Johnson είναι ένα βιβλίο που πρέπει να έχεις.

Ο Denis Johnson είναι ένας συγγραφέας ελάχιστα γνωστός στην Ελλάδα και ίσως στην Ευρώπη. Το βιβλίο του «Άγγελοι» από τις εκδόσεις Ζαχαρόπουλος είναι μία παλιά μετάφραση που όμως αξίζει να την ανακαλύψει κανείς. Ο κόσμος του Johnson είναι σκοτεινός και ο δρόμος του δύσβατος. Ακόμη και σήμερα όμως, και μετά από λίγο καιρό από τον θάνατο του, καθώς διαβάζω τις σελίδες του, αισθάνομαι μία ευφορία.

Οι ήρωες του είναι όλοι κινούμενοι στο περιθώριο της ζωής, χωρίς να έχουν ιδιαίτερες βλέψεις για το μέλλον τους, ζουν μέσα στο παρόν, σε ένα παρόν όμως που είναι γεμάτο από δυσφορία, δυσκολίες, ψυχολογικά τραύματα, άλλα δικά τους κι άλλα του κόσμου γύρω τους.

Καθώς γύριζα μέσα στα βιβλιοπωλεία το απόγευμα μίας Τρίτης, είδα αυτή την όμορφη έκδοση και δεν αντιστάθηκα. Ο υπάλληλος με είδε που το κρατούσα και μου ένευσε θετικά. Ναι, οι «Άγγελοι» είναι ένα καλό βιβλίο με πολύ παράξενους ανθρώπους μέσα, ανθρώπους που περιπλανήθηκαν και δεν βρήκαν τελικά τίποτα παρά μόνο θάνατο και πόνο.

Ο Denis Johnson γεννήθηκε το 1949 στο Μόναχο της Γερμανίας. Έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στο Τόκιο, στη Μανίλα και στην Ουάσινγκτον, ενώ αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα. Στα φοιτητικά του χρόνια, έντονη επιρροή άσκησε ο δάσκαλος του και σημαντικός συγγραφέας και ποιητής ο Raymond Carver.

Έχει υπάρξει πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, αρθρογράφος, ποιητής και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα. Παρά την έντονη πραγματικότητα που έζησε μέσα στις εξαρτήσεις από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, κατάφερε να ξεφύγει και να βραβευτεί με έναν μεγάλο αριθμό βραβείων.

Η Τζέιμι αφήνει τον άντρα της και φεύγει με τα δυο μικρά της παιδιά. Στο δρόμο γνωρίζει τον Μπιλ Χιούστον, πρώην ναύτη, πρώην κατάδικο. Οι ήδη διαλυμένες τους ζωές παίρνουν τους δρόμους, περνώντας απ' την τρέλα και το φόνο, για να καταλήξουν σε μια οδυνηρή διάψευση του αμερικάνικου ονείρου.

Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσεις, ένα βιβλίο αληθινό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ