ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Calexico στο CNN Greece: Το highlight της καριέρας τους, το γράμμα αγάπης και το μεγάλο όνειρο

Οι Calexico στο CNN Greece: Το highlight της καριέρας τους, το γράμμα αγάπης και το μεγάλο όνειρο
Calexico

Οι Calexico μιλούν στο CNN Greece με αφορμή τις τρεις συναυλίες τους στην Ελλάδα.

Οι Calexico επιστρέφουν στην Ελλάδα έχοντας στις μουσικές αποσκευές τους το νέο τους άλμπουμ με τίτλο «Εl Μirador». Ο Joey Burns, frontman του γκρουπ μιλάει στο CNN Greece για την επιστροφή τους στη χώρα μας και μοιράζεται σκέψεις και συναισθήματα για τη μετά-Covid εποχή.

- Joey, μίλησέ μου για την επιστροφή των Calexico στην Ελλάδα, μετά και τα δύσκολα δύο χρόνια που έχει περάσει ο πλανήτης με την πανδημία.

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που επιστρέφουμε στην Ελλάδα. Μας έχετε λείψει πολύ και νιώθουμε όπως εσείς, δηλαδή μας έχει λείψει η μουσική, η σκηνή, το live. Αυτό θέλαμε να περάσουμε στο νέο μας άλμπουμ El Mirador, δηλαδή τη φωτεινή πλευρά, την αισιοδοξία. Σε αυτή τη δουλειά μιλάμε για όλα τα πράγματα που νιώθουμε ως άνθρωποι, θετικά και αρνητικά».

- Άρα, ποιο είναι το μήνυμα του νέου άλμπουμ;

- «Η εικόνα που σου δίνει ο τίτλος είναι να στέκεσαι σε ένα ψηλό σημείο, όπως σε έναν λόφο και να αγναντεύεις τα πανέμορφα τοπία που απλώνονται κάτω από τα πόδια σου. Αυτό ήθελα να επικοινωνήσω και σε εσωτερικό επίπεδο. Πού βρισκόμαστε στην παρούσα φάση; Τι βλέπουμε; Τι νιώθουμε; Ήθελα να κάνω αυτό το άλμπουμ μια γιορτή. Με τη σκέψη και το βλέμμα στις μέρες που θα έρθουν, που θα έχει περάσει αυτή η υγειονομική κρίση. Υπάρχει ακόμα η ελπίδα παρά την αβεβαιότητα και το φόβο του θανάτου. Είναι ένα άλμπουμ για την αγάπη, την ελπίδα, τη μουσική. Η μουσική μας ενώνει, δεν γνωρίσει σύνορα. Το νέο άλμπουμ μας είναι ένα γράμμα αγάπης στον δικό μας τόπο, στην Αριζόνα και στο Tucson».

- Οι Calexico έχουν μια ιδιαίτερη σύνδεση με την Ελλάδα. Υπάρχει κάποια συναυλία σας που ξεχωρίζεις περισσότερο στη χώρα μας;

«Είμαστε ιδιαίτερα δεμένοι με την Ελλάδα. Θα ήθελα να ηχογραφήσω ένα άλμπουμ στην Ελλάδα και μεγάλο μου όνειρο είναι να φέρω και την οικογένειά μου την επόμενη φορά που θα έρθουμε και να επισκεφθούμε όμορφα μέρη και αρχαία μνημεία. Ένα από τα highlights ολόκληρης της πορείας μας ως Calexico ήταν η συναυλία στο Ηρώδειο. Ήταν μαγικά».

- Οι κόρες σου ακούν τη μουσική σας;

«Είναι πολύ ειλικρινείς και πιστεύω ότι είναι πολύ περήφανες για εμένα, για τον πατέρα τους. Είναι επίσης πολύ περίεργες πώς βλέπει ο κόσμος εμένα και τους Calexico. Επίσης είναι πολύ ταλαντούχες ως μουσικοί και ως δημιουργοί. Τα παιδιά είναι οι πιο ταλαντούχοι άνθρωποι και καλλιτέχνες από όλους. Γιατί είναι ελεύθερα, δεν φοβούνται να εξερευνήσουν.

Τον προηγούμενο μήνα έπαιζα σε ένα live και ήρθαν να με δουν. Αλλά μου είπαν "μπαμπά θα φύγουμε νωρίς γιατί πρέπει να πάμε στην κατασκήνωσή μας την επόμενη μέρα, έχουμε κι εμείς δουλειά ξέρεις". Έτσι μετά το τέταρτο τραγούδι τις είδα να με χαιρετάνε και τις χαιρέτησα κι εγώ. Μετά από λίγο, όταν ξανακοίταξα, ήταν ακόμα εκεί και με χαιρετούσαν! Χαιρετούσαν μετά από κάθε τραγούδι χωρίς να φεύγουν. Αυτό που κατάλαβα λοιπόν ήταν ότι ήθελαν να ξέρω ότι είναι ακόμα εκεί και με ακούν. Και πάντα είναι εκεί, είναι μέσα στην καρδιά μου και τις κουβαλάω όπου πάω, κάθε μέρα... Όταν βλέπω παιδιά ανάμεσα στο κοινό νιώθω πάρα πολύ ευτυχισμένος γιατί υπάρχουν νέες καρδιές και νέα αυτιά, πρόθυμα να ανταποκριθούν. Και πάντα στο σόου -με όποιο τρόπο μπορώ- φροντίζω να ξεκινώ μια συνομιλία μαζί τους. Θέλω να τα γνωρίσω, και τους μιλάω με τον τρόπο που θα με κάνει κι εμένα να νιώσω καλύτερα. Ό,τι και να μου συμβαίνει, όποιες αρνητικές σκέψεις και να κάνω, τα παιδιά είναι το φως και πάντα με προσγειώνουν στην πραγματικότητα, στο παρόν. Οι κόρες μου λοιπόν είναι πολύ υποστηρικτικές και νιώθω τυχερός».

- Νιώθεις ικανοποιημένος;

«Νιώθω καλά. Δεν νιώθω ότι έχω κάνει κάτι που δεν ήθελα. Ως μουσικός, έκανα ό,τι ήθελα πάντα να κάνω».

- Πώς λειτουργεί το τραγούδι για εσένα;

«Μου αρέσει να βουτάω βαθιά στην ιστορία που αφηγείται ένα τραγούδι. Το καλύτερο για εμένα είναι να δουλεύω με άλλους τραγουδιστές και μουσικούς. Και επίσης να δοκιμάζω τη δική μου φωνή και διαφορετικά πρότζεκτ μουσικής».

- Μετά το Ηρώδειο έχετε ανεβάσει ψηλά τον πήχη. Τι θα μας παρουσιάσετε στις συναυλίες σας στην Ελλάδα;

«Στην περιοδεία έχουμε επτά μουσικούς μαζί μας και όλοι είμαστε πολύ χαρούμενοι που επιστρέφουμε στην Ελλάδα. Θα παίξουμε ορισμένα τραγούδια από το νέο μας άλμπουμ και τραγούδια που αγαπάει το ελληνικό κοινό να ακούει από εμάς, όπως είναι το Stray. Θα είναι μια μεγάλη γιορτή, να φτιάξουμε όλοι μαζί μια φανταστική ατμόσφαιρα. Υποσχόμαστε ότι και τώρα θα είναι το ίδιο υπέροχα και μαγικά».

Πληροφορίες

Τρίτη 26 Ιουλίου 2022
Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022
Δημοτικό Κηποθέατρο Αλκαζάρ, Λάρισα

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022
ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ Δήμου Αθηναίων, Αθήνα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ