ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το μουσείο Getty επιστρέφει κλεμμένα αγάλματα στην Ιταλία

Το μουσείο Getty επιστρέφει κλεμμένα αγάλματα στην Ιταλία
Τα τρία αγάλματα από τερακότα σε πραγματικό μέγεθος, γνωστά ως Ορφέας και Σειρήνες, χρονολογούνται μεταξύ του 350 και 300 π.Χ. (Photo by: Sepia Times/UIG via Getty Images)

Το μουσείο Getty στο Λος Άντζελες επιστρέφει μια σειρά αγαλμάτων από τερακότα σε πραγματικό μέγεθος, που χρονολογούνται μεταξύ του 350 και 300 π.Χ., και τέσσερα άλλα αντικείμενα στη Ρώμη, αφού μια έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είχαν κλαπεί και μεταφερθεί λαθραία από την Ιταλία.

Τα τρία αγάλματα, γνωστά ως Ορφέας και Σειρήνες, έχουν αφαιρεθεί από το μουσείο και ετοιμάζονται για μεταφορά πίσω στη Ρώμη τον Σεπτέμβριο.

Το αγάλματα, που απεικονίζουν έναν καθιστό άνδρα και δύο μυθικές σειρήνες, αγοράστηκαν από τον John Paul Getty από μια πλέον ανενεργή ιδιωτική τράπεζα στην Ελβετία το 1976.

Πιστεύεται ότι προέρχονται από την περιοχή του Τάραντα στη νότια ιταλική περιοχή της Απουλίας και από το 2006 βρίσκονται σε λίστα με κλεμμένα αντικείμενα που η Ιταλία επιδιώκει να διεκδικήσει εκ νέου την κατοχή τους.

Το μουσείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι αποφάσισε πως τα αντικείμενα πρέπει να επιστραφούν στη Ρώμη μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Matthew Bogdanos, ο οποίος είναι επικεφαλής της μονάδας διακίνησης αρχαιοτήτων του εισαγγελέα του Μανχάταν.

agalmata.jpg
Τα τρία αγάλματα από τερακότα σε πραγματικό μέγεθος, γνωστά ως Ορφέας και Σειρήνες, χρονολογούνται μεταξύ του 350 και 300 π.Χ. (Photo by: Sepia Times/UIG via Getty Images)

Το μουσείο συνεργάζεται επίσης με το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού για την επιστροφή τεσσάρων άλλων κειμηλίων, συμπεριλαμβανομένων τριών έργων που αγοράστηκαν τη δεκαετία του 1970 και μιας ελαιογραφίας του 1881 από τον Camillo Miola που ονομάζεται The Oracle, μετά από έρευνα μελετητών που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι τα αντικείμενα αυτά είχαν επίσης αφαιρεθεί παράνομα από την Ιταλία.

«Εκτιμούμε την ισχυρή και εποικοδομητική σχέση μας με το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού και με τους πολλούς αρχαιολόγους, συναδέλφους συντήρησης, επιμελητές και άλλους ακαδημαϊκούς σε όλη την Ιταλία, με τους οποίους μοιραζόμαστε μια αποστολή να προωθήσουμε τη διατήρηση της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς», δήλωσε ο διευθυντής του Getty, Timothy Potts.

Εν τω μεταξύ, 260 ετρουσκικά, ελληνικά και ρωμαϊκά αντικείμενα που λεηλατήθηκαν από την Ιταλία προτού καταλήξουν σε μουσεία, ιδιωτικές συλλογές ή οίκους δημοπρασιών των ΗΠΑ επιστρέφονται σταδιακά μετά την ολοκλήρωση της έρευνας στα τέλη του περασμένου έτους. Τα αντικείμενα εκτίθενται στο πρόσφατα δημιουργημένο Μουσείο Διασωζόμενης Τέχνης, το οποίο φιλοξενείται σε χώρο ανάμεσα στα ερείπια των αρχαίων Λουτρών του Διοκλητιανού στη Ρώμη.

Πολλά από τα 260 κειμήλια λεηλατήθηκαν κατά τη διάρκεια μυστικών ανασκαφών από επιδρομείς τάφων, που χρονολογούνται από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, προτού μεταφερθούν λαθραία από την Ιταλία. Ανάμεσά τους ήταν ένα αρχαίο ρωμαϊκό γλυπτό που λίγο έλειψε να καταλήξει στην κατοχή της Κιμ Καρντάσιαν.

Περισσότερα από 3 εκατομμύρια κλεμμένα αντικείμενα έχουν ανακτηθεί από την ομάδα προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιταλίας από την ίδρυση της μονάδας το 1969.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ