ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτιστική διαδρομή με σύνδεση 27 μνημείων στον Αποκόρωνα Χανίων

Πολιτιστική διαδρομή με σύνδεση 27 μνημείων στον Αποκόρωνα Χανίων
 Στη δημιουργία πολιτιστικής διαδρομής μέσω της προστασίας, ανάδειξης, αποκατάστασης και επανάχρησης 27 σημαντικών μνημείων της περιοχής, προχωρά ο δήμος Αποκορώνου ΑΠΕ -ΜΠΕ

Στη δημιουργία πολιτιστικής διαδρομής μέσω της προστασίας, ανάδειξης, αποκατάστασης και επανάχρησης 27 σημαντικών μνημείων της περιοχής, προχωρά ο δήμος Αποκορώνου.

Η δράση αυτή προωθείται μέσω προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της περιφέρειας, του δήμου και του Πολυτεχνείου Κρήτης, για την εκπόνηση σχετικού ερευνητικού προγράμματος.

«Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία που στοχεύει στην ανάδειξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού που προωθούμε με πολλούς τρόπους στην περιοχή μας», δηλώνει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης.

Παράλληλα προσθέτει ότι στην περιοχή προωθείται η δημιουργία καταδυτικού πάρκου, η ανάδειξη σπηλαίων και σπηλαιοβάραθρων, ενώ δημιουργείται και δίκτυο φυσιολατρικών διαδρομών μήκους 130 χιλιομέτρων.

Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο κ. Κουκιανάκης, «η ανάδειξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, παράλληλα με άλλες δράσεις και έργα υποδομής αποτελούν για μας το "όχημα", ώστε η περιοχή μας να καταστεί πρώτος τουριστικός προορισμός για την Κρήτη».

Η σύμβαση για τη σύνδεση των μνημείων

Στη σύμβαση περιγράφεται αναλυτικά ο τομέας ευθύνης κάθε ενός εκ των συμβαλλομένων φορέων.

Στην προτεινόμενη πολιτιστική διαδρομή περιλαμβάνονται σημαντικότατα μνημεία και σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση της σχετικής δράσης που παρουσιάζει το ΑΠΕ -ΜΠΕ από το σύνολο των 27 μνημείων της πολιτιστικής διαδρομής έχουν αποκατασταθεί, το σχολείο του μοντέρνου κινήματος (1930)στον Βάμο, ο Πύργος Αληδάκη στον Εμπρόσνερο, ο Ναός Αγίου Νικολάου στη Μάζα, ο Ναός Παναγίας στον Αλίκαμπο και ο Ναός Αγίου Γεωργίου Κουρνά.

Μνημεία τα οποία έχουν αποκατασταθεί ή έχουν πραγματοποιηθεί στερεωτικές εργασίες, αλλά χρειάζονται αποτύπωση και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου (και πιθανώς στέγαστρο) είναι ο Υστερομινωικός τάφος Στύλου, ο Μινωικός κεραμικός κλίβανος, ο Ναός Παναγίας Ζερβιώτισσας, ο Νερόμυλος «των Καλογέρων» Στύλου, το Μινωικό μέγαρο Σαμωνά, στα Κυριακοσέλια, ο Ναός Αγίου Νικολάου, η Παλαιοχριστιανική βασιλική Αλμυρίδας και ο Μινωικός, θολωτός τάφος Φυλακής.

Μνημεία για τα οποία υπάρχει μελέτη αποκατάστασης αλλά δεν έχει υλοποιηθεί είναι, το Ενετοτουρκικό συγκρότημα στο Νιό Χωριό, ο Νερόμυλος Καλυβών, το Λαογραφικό Μουσείο Γαβαλοχωρίου, η Ελληνιστική γέφυρα «Ελληνική Καμάρα», τα Πηγάδια Ενετοκρατίας στο Γαβαλοχώρι και ο Ναός Αγίου Ιωάννου Θεολόγου στο Στύλο.

Μνημεία για τα οποία δεν υπάρχει αποτύπωση και πρόταση για την αποκατάστασή τους και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου είναι, το Οθωμανικό φρούριο στο Νιό Χωριό, το Ελαιοτριβείο Ενετοκρατίας στο Γαβαλοχώρι, η Μονή Αγίου Γεωργίου στο Καρύδι, η Μονή Παναγίας στο Καρύδι, το Στρατηγείο Εθνικής Αντίστασης στην Ασή Γωνιά, η Γαλαρία των Ναζί στο Κόκκινο Χωριό (εξωτερικός χώρος), ο Νερόμυλος Ενετοκρατίας στην Ελληνική Καμάρα και τα Πηγάδια Ενετοκρατίας στο Παλαιλώνι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ