ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Bookreads: Πώς ο Kim Stanley Robinson είδε το μέλλον πίσω από τις λέξεις

Bookreads: Πώς ο Kim Stanley Robinson είδε το μέλλον πίσω από τις λέξεις
Aν κανείς διαβάσει την Χρυσή Ακτή, θα καταλάβει πως η πραγματικότητα των ηρώων δεν απέχει και πολύ από την δική μας σήμερα.

Η Χρυσή Ακτή είναι ίσως το μόνο βιβλίο science fiction που πρέπει να διαβάσεις σήμερα.

Οι φίλοι της επιστημονικής φαντασίας τον προσκυνάνε. Οι υπόλοιποι φίλοι της λογοτεχνίας απλά δεν τον ξέρουν. Κι όμως χάνουν ένα μεγάλο κομμάτι από αυτό που λέμε καλή λογοτεχνία του φανταστικού. Αλλά αν κανείς διαβάσει την Χρυσή Ακτή σήμερα, θα καταλάβει πως η πραγματικότητα των ηρώων δεν απέχει και πολύ από την δική μας σήμερα.

Ο Kim Stanley Robinson γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου 1952 κι είναι Αμερικανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας, πιθανότατα πιο γνωστός για την βραβευμένη του τριλογία σχετικά με τον Άρη. Η Χρυσή Ακτή είναι όμως το βιβλίο που έβαλα στην καρδιά μου από την πρώτη του κιόλας σελίδα.

Οι ήρωες είναι όλοι φίλοι μου, μπορούν άνετα να συγκριθούν με τους ανθρώπους της καθημερινότητας μου τώρα. Ο Robinson μιλάει για ένα μέλλον που πλέον είναι σχεδόν πραγματικότητα για εμάς. Κι όμως κάτι δυσοίωνο κρύβεται πίσω από την χλιδή και την τεχνολογική ευημερία που παρελαύνει μπροστά μας καθώς τα κεφάλαια εξελίσσονται.

Στα έργα του ο Robinson ασχολείται συχνά με οικολογικά και κοινωνιολογικά θέματα και πολλά από τα μυθιστορήματά του φαίνεται πως αποτελούν άμεσο αποτέλεσμα των επιστημονικών του ενασχολήσεων, όπως τα 15 χρόνια έρευνας και η δια βίου αφοσίωση στον Άρη, η οποία κορυφώθηκε στην γνωστή τριλογία του.

Η Χρυσή Ακτή όμως δεν μιλάει για τον Άρη, μιλάει για έναν πλανήτη Γη πολύ εξελιγμένο, αλλά όχι τελικά τόσο πολύ που να είναι ικανός να εξαλείψει την κάθε εντροπία τους σύμπαντος γύρω μας.

Η Χρυσή Ακτή είναι το δεύτερο μέρος από την λεγόμενη Τριλογία της Καλιφόρνια. Τριλογία που είναι άμεσα συνδεμένη με την αφοσίωση του στην τεχνολογία.

Ο ίδιος ο συγγραφέας λόγω αυτής της αφοσίωσης του έγινε μέλος της Mars Society. Το έργο του Robinson έχει χαρακτηριστεί από κριτικούς ως "λογοτεχνική επιστημονική φαντασία".

Το βιβλίο είναι πλέον εξαντλημένο στα ελληνικά, όμως αν κάποιος το βρει από δεύτερο χέρι καλό είναι να το αρπάξει χωρίς δεύτερη σκέψη. Είναι ένα βιβλίο-χάρτης για τον αναγνώστη που θέλει να διαπιστώσει με κάθε λεπτομέρεια σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα ο άνθρωπος, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η Orange County στην Καλιφόρνια είναι καλυμμένη με αυτοκίνητα, διαμερίσματα, εμπορικά κέντρα, διαφημίσεις, franchises, φώτα του δρόμου, οικιστικές κατασκευές - εμπορευματοποίηση σε όλο της το σκοτεινό μεγαλείο που όμως είναι φωτισμένη με άπλετο νέον φως.

Το βιβλίο εξετάζει μερικά από τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που είναι εγγενή στο μοντέλο της καπιταλιστικής αγοράς του μέλλοντος, που σήμερα μας φαίνονται οικεία. Ο Robinson χρησιμοποιεί τα παραδείγματα της βιομηχανίας όπλων και την ανησυχία της νεανικής κουλτούρας ως βασικούς οδηγούς της πλοκής του, το μυθιστόρημα επικεντρώνεται στην οικογένεια του Jim McPherson.

Ο πατέρας Kevin είναι ένας μηχανικός υψηλού επιπέδου που εργάζεται για έναν από τους μεγαλύτερους ερευνητές και κατασκευαστές όπλων της χώρας, τη Laguna Space Research. Λαμβάνοντας προνομιακή μεταχείριση από την κυβέρνηση για ένα σούπερ απορριτο όπλο, η ζωή του ανατρέπεται όταν, στη μέση της προετοιμασίας της πρότασης, ανακοινώνεται ότι η προσπάθειά του είναι ως επί το πλείστον μάταιη.

Τα πράγματα αρχίζουν να κυλούν κάπως παράξενα από εκεί. Ο γιος του Kevin, Jim, είναι ένας νεαρός που δουλεύει πολλές δουλειές μερικής απασχόλησης για να κρατήσει τα οικονομικά του σε καλά επίπεδα, αν και εξακολουθεί να εξαρτάται εν μέρει από τους γονείς του.

Με τους φίλους του όμως έχουν ένα παράξενο βίτσιο κι αυτό είναι να ασχολούνται ερασιτεχνικά με την αρχαιολογία, ώσπου μία νύχτα ανακαλύπτουν κάτι αναπάντεχο, εντελώς κατά λάθος.

Designer drugs και πάρτι κάθε βράδυ, το μόνο του πρόβλημα φαίνεται να είναι να βρει μια ουσιαστική διέξοδο για την ίδια την ενέργεια του, τα ίδια του τα πιστεύω.

Όταν όμως οι πολιτικές του πεποιθήσεις τον ξεπερνάνε τότε αρχίζουν τα δύσκολα.

Η Χρυσή Ακτή γράφτηκε το 1988 από τον Robinson και μιλάει για ένα μέλλον που σήμερα μας φαίνεται τρομερά γνώριμο. Το μέλλον που εκείνος οραμαστίστηκε πριν από τόσα χρόνια τελικά έγινε πραγματικότητα. Αξίζει να το έχεις στην βιβλιοθήκη σου σαν μία απόδειξη πως η λογοτεχνία μπορεί να γίνει ακραία προφητική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ