ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Σινεμά, ο παράδεισος» και Ένιο Μορικόνε συναντώνται μέσα από τοιχογραφίες στη Θεσσαλονίκη

«Σινεμά, ο παράδεισος» και Ένιο Μορικόνε συναντώνται μέσα από τοιχογραφίες στη Θεσσαλονίκη
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Μετά την αφιερωμένη στον Ένιο Μορικόνε τοιχογραφία στην οδό Βίκτωρος Ουγκώ 3, στα Άνω Λαδάδικα, με θεματική απεικόνιση από την ταινία «Σινεμά, ο παράδεισος», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος, αναζητά τοίχους, για ακόμη πέντε δημιουργίες, ενώ σχεδιάζει και τη δημιουργία ενός ετήσιου φεστιβάλ που θα πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη προς τιμήν του συνθέτη.

Το mural, που δημιούργησε ο Λαρισαίος γραφίστας-εικονογράφος Γιάννης Πέτρου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στις αρχές του καλοκαιριού, είναι μόνο η αρχή μιας σειράς δράσεων που προγραμματίζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος, ο οποίος είναι αφιερωμένος αποκλειστικά στην προβολή του έργου του παγκοσμίου εμβέλειας Ιταλού σύνθετη.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντίνος Παπακώστας και η εικαστική ομάδα του συλλόγου «Ennio Morricone σε κοινή θέα», βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με φορείς και ιδιώτες στη Θεσσαλονίκη, ώστε να δημιουργήσουν πέντε ακόμη τοιχογραφίες σε διάφορα σημεία της πόλης, με τους καλλιτέχνες Apset και Dimitris Taxis, να έχουν ήδη έτοιμα τα προσχέδιά τους.

Ο ίδιος είναι επίσης, αποφασισμένος να δημιουργήσει, σε συνεργασία με την οικογένεια Μορικόνε, ένα ετήσιο φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, με σπάνιες ταινίες για τις οποίες έχει γράψει μουσική ο μαέστρος, το οποίο θα πλαισιωθεί και από άλλες δράσεις για τις οποίες θα συνεργαστούν και οι ομάδες του Συλλόγου, Ennio sketching (κόμικς) και Ennio formes (εικαστικά).

Ο Κωνσταντίνος Παπακώστας, κτηνοτρόφος στο επάγγελμα, βλέπει την ενασχόλησή του με το Σύλλογο σαν ένα παιχνίδι, «με την παιδική, αθώα έννοια», λέει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ και ξεκαθαρίζει ότι όλες οι δράσεις είναι μη κερδοσκοπικές.

Το παιχνίδι αυτό ξεκίνησε, επειδή είχε την τύχη, όπως λέει, να μεγαλώσει σε μια αστική οικογένεια της Λάρισας, με γονείς σινεφίλ, οπότε είχε δει από μικρή ηλικία τις περισσότερες από τις ταινίες που έχει ντύσει με μουσική ο Ένιο Μορικόνε.

Άκουσε πρώτη φορά ζωντανά τον μαέστρο το 2004 στη Ρώμη. «Δεν πίστευα αυτό που είχα ακούσει. Στη συνέχεια τον άκουγα όποτε και όπου μπορούσα».

Μετά από μία συναυλία του Μορικόνε στο Μιλάνο, ο κ. Παπακώστας αποφάσισε να δημιουργήσει το Σύλλογο, το μοναδικό στον κόσμο αφιερωμένο στο συνθέτη, που αριθμεί 5.500 μέλη από όλη την Ελλάδα, αλλά και από την Ιταλία.

Εκτός από αναρίθμητες μουσικές, κινηματογραφικές και εικαστικές δράσεις -πρωτίστως στην έδρα του Συλλόγου, τη Λάρισα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα- ο Σύλλογος κυκλοφορεί και το βιβλίο «Inseguendo quel suono», του βιογράφου του μαέστρου Αλεσάντρο Ντε Ρόσα, σε μετάφραση-επιμέλεια Άννας Νούσι.

Η οικογένεια Μορικόνε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα

Όλες οι κινήσεις του κ. Παπακώστα γίνονται πάντα σε συνεννόηση με το γιο του μαέστρου, Μάρκο Μορικόνε. «Θα του αρέσει του Μάρκου», επαναλαμβάνει κάθε φορά που μιλάει για μια νέα δημιουργία ή νέα εκδήλωση που προγραμματίζει.

Αν και ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 2011, αρκετά χρόνια πριν φύγει από τη ζωή, το 2020, ο μεγάλος συνθέτης, ο Κωνσταντίνος Παπακώστας δεν τον είχε συναντήσει ποτέ από κοντά.

Έχει όμως διαρκώς στενή επαφή και συνεργασία με την οικογένειά του, την οποία συνάντησε πέρυσι στο Φεστιβάλ Βενετίας στην προβολή του «Ennio: The Maestro», του ντοκιμαντέρ που δημιούργησε ο Τζουζέπε Τορνατόρε.

Συνεργείο του Τορνατόρε, είχε βρεθεί, εξάλλου στη Λάρισα, για πλάνα από τις αφιερωμένες στον μαέστρο τοιχογραφίες που έχει κάνει ο Σύλλογος.

Φέτος, στα τέλη του Σεπτεμβρίου, ο Μάρκο Μορικόνε και ο βιογράφος του μαέστρου θα βρεθούν στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα, όπου θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά εδώ, το ντοκιμαντέρ και η ελληνική έκδοση του βιβλίου με τίτλο «Αναζητώντας εκείνο τον ήχο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ