ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκκλησιάζουσες - Η λαϊκή οπερέτα: Ο Αριστοφάνης «αλλιώς», στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Εκκλησιάζουσες - Η λαϊκή οπερέτα: Ο Αριστοφάνης «αλλιώς», στην Εθνική Λυρική Σκηνή
Σταύρος Χαμπάκης

Η εξαιρετικά αιχμηρή και άκρως επίκαιρη κωμωδία του Αριστοφάνη «Εκκλησιάζουσες - Η λαϊκή οπερέτα», σε μετάφραση, λιμπρέτο και μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη, έρχεται στην Εθνική Λυρική Σκηνή στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022, στις 20.30.

Η επιτυχημένη παράσταση, η οποία ήταν αρχικά προγραμματισμένη να παρουσιαστεί στις 11 Ιουνίου αλλά αναβλήθηκε λόγω προβλήματος υγείας ενός εκ των πρωταγωνιστών, αποτελεί συμπαραγωγή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και παρουσιάζεται στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Λυρικός Νότος.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου, τα οποία θα διανέμονται από την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, στις 12.00, αποκλειστικά μέσω της ticket services. Όσοι είχαν προμηθευτεί δελτία εισόδου για την παράσταση της 11ης Ιουνίου, θα ειδοποιηθούν από τα ταμεία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Το Φεστιβάλ Λυρικός Νότος, μια συνδιοργάνωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τον Σύνδεσμο Δήμων Νότιας Αττικής - Καλλιθέα, Παλαιό Φάληρο, 'Αλιμος - συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του συνδέσμου.

Σε μια εποχή απόλυτης πολιτικής και κοινωνικής παρακμής, οι γυναίκες με αρχηγό την Πραξαγόρα (Σοφία Φιλιππίδου) μεταμφιέζονται σε άνδρες και καταφέρνουν να πάρουν την εξουσία προτείνοντας ένα νέο καθεστώς κοινοκτημοσύνης. Το επαναστατικό σχέδιο της Πραξαγόρας μοιάζει στη θεωρία ιδανικό, στην πράξη όμως θα αποδειχτεί ουτοπικό…

Η παράσταση, με πολύ χιούμορ και μέσα από τον μουσικό πάντα κώδικα, θίγει τα σημαντικότερα πολιτικά ζητήματα που συνεχίζουν να μας απασχολούν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα: Τι σημαίνει δημοκρατία; Γιατί η εξουσία διαφθείρει; Είναι δυνατόν να κυβερνηθεί ένας τόπος με δικαιοσύνη και ίσες ευκαιρίες για όλους;

Οι «Εκκλησιάζουσες» είναι μια κωμωδία εξαιρετικά αιχμηρή και άκρως επίκαιρη. Στην παράσταση, μέσα από τη μουσική και το τραγούδι, επιχειρείται να αναδειχθεί, τόσο η πολιτική, όσο και η βαθιά ποιητική πλευρά του έργου: αυτό το ονειρικό, υπερβατικό στοιχείο, που τόσο περίτεχνα μπλέκει ο Αριστοφάνης με την τρέλα που χαρακτηρίζει το κωμικό του σύμπαν.

Παίζουν: Σοφία Φιλιππίδου, Χριστόφορος Σταμπόγλης, Σταμάτης Κραουνάκης, Χρήστος Γεροντίδης, Σάκης Καραθανάσης, Ιωάννα Μαυρέα, Κώστας Μπουγιώτης, Κατερίνα Λυπηρίδου, Γιώργος Στιβανάκης, Ελευθερία Παγκάλου, Πίνα Κούλογλου, Ματίλντα Τούμπουρου, Ελένη Νιωτάκη, Αριάδνη Δάρρα, Γιολάντα Σοφούλη.

Ζωντανή μουσική: Δημήτρης Ανδρεάδης, Βάιος Πράπας, Γιώργος Ταμιωλάκης, Νίκος Κατσίκης, Λάμπρος Παπανικολάου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ