ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«1922. Η Ελλάδα υποδέχεται τους Αρμένιους πρόσφυγες»: Ιστορικές φωτογραφίες στο Δήμο Νίκαιας-Ρέντη

«1922. Η Ελλάδα υποδέχεται τους Αρμένιους πρόσφυγες»: Ιστορικές φωτογραφίες στο Δήμο Νίκαιας-Ρέντη

Έκθεση ιστορικής φωτογραφίας για την αρμενική προσφυγική εγκατάσταση με τίτλο «1922. Η Ελλάδα υποδέχεται τους Αρμένιους πρόσφυγες» θα φιλοξενήσει η Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας - Αγ.Ι. Ρέντη «Ντίνος Κατσαφάνας» (Ραιδεστού 32) από 14 Σεπτεμβρίου έως 20 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου στις 7 μ.μ, ημέρα που η Σμύρνη παραδόθηκε στις φλόγες και ο διεθνούς φήμης ελληνοαρμένιος συνθέτης Μιράν Τσαλικιάν θα συνομιλήσει με την αρμενική μουσική παράδοση.

Στη διάρκεια της έκθεσης η οποία συνδιοργανώνεται από το δήμο και το περιοδικό «Αρμενικά», με είσοδο ελεύθερη, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις για το κοινό και εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες.

Η έκθεση περιλαμβάνει 130 φωτογραφίες της περίοδού 1922-1940, καθώς επίσης εκδόσεις και εφημερίδες των αρχών του 20ού αιώνα.

Με αφετηρία την ευημερούσα αρμενική κοινότητα της Σμύρνης και την προ του 1922 ελληνοαρμενική παροικία, καταγράφεται η άφιξη των Αρμενίων προσφύγων στην Ελλάδα και οι δραματικές συνθήκες της πρώτης εγκατάστασης. Ακολουθεί η οργάνωση των τοπικών κοινοτήτων, η δημιουργία ορφανοτροφείων, εκκλησιών και σχολείων, η ανάπτυξη του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Μεγάλο βάρος δίνεται στην εκπαίδευση και το ρόλο των ορφανοτροφείων ως κέντρων επαγγελματικής κατάρτισης. Οι αναπαραστάσεις επαγγελμάτων, θεατρικών και μουσικών ομάδων, αθλητικών διοργανώσεων, καθώς και οι ομαδικές απεικονίσεις με διανοούμενους, λογοτέχνες και πνευματικές εν γένει προσωπικότητες της αρμενικής κοινότητας.

Το ωράριο λειτουργίας έχει ως εξής: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Κυριακή 10:00-14:00, Πέμπτη 17:00-20:00, ενώ για τα εκπαιδευτικά προγράμματα σχολικών ομάδων απαιτείται προσυνεννόηση στο τηλ: 210 4913588.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ