ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Athens Digital Arts Festival 2016: 450 καλλιτέχνες από 60 χώρες σε 4 μέρες γεμάτες καινοτομία

Athens Digital Arts Festival 2016: 450 καλλιτέχνες από 60 χώρες σε 4 μέρες γεμάτες καινοτομία

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας, Athens Digital Arts Festival (ADAF), επιστρέφει από σήμερα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και προσκαλεί το κοινό σε μία τετραήμερη συνάντηση γεμάτη καινοτομίες.

Το φεστιβάλ που πρεσβεύει και προβάλλει την εξέλιξη του ψηφιακού πολιτισμού πολιτισμού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ξεκίνησε το 2005 και μέσα στα 12 χρόνια που ακολούθησαν, μαζί με την εξέλιξη της τεχνολογίας φρόντισε να εξελιχθεί κι εκείνο, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές του διεθνώς.

"Έχουμε καταφέρει αυτά τα χρόνια να δημιουργήσουμε στενούς δεσμούς με εγχώριους και διεθνείς καλλιτέχνες, το ευρύ κοινό και με εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά ιδρύματα. Το Φεστιβάλ προσφέρει μια πλατφόρμα δημιουργικής έκφρασης και ενσωματώνει τις εξελίξεις και τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται στο χώρο" αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, διευθυντής του ADAF, που αποτελεί τον μοναδικό διεθνή θεσμό Ψηφιακών Τεχνών στην Ελλάδα.

Με κεντρικό θέμα Digital Pop, το ADAF 2016 εξερευνά τις διαφορετικές πτυχές του Ποπ στην ψηφιακή εποχή και όπως αυτές εξελίσσονται από τη συνεχή ενασχόληση με τις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο. "Οτιδήποτε ορίζεται ως Ποπ, χαρακτηρίζεται από την κουλτούρα του «εδώ και τώρα». Στις μέρες μας, το Ποπ μπορεί να προσδιορίζεται μέσα από likes, shares, tweets, views ή followers φανερώνοντας κατά κάποιον τρόπο τη δύναμη του πλήθους να διαμορφώνει τάσεις και νοοτροπίες, αλλά ταυτόχρονα αυτή η δυναμική φαίνεται να είναι εφήμερη καθώς ο πολιτισμός εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς" σημειώνουν οι διοργανωτές.

450 καλλιτέχνες από 60 χώρες

Το πολυδιάστατο πρόγραμμα του ADAF περιλαμβάνει διαδραστικές εγκαταστάσεις, οπτικοακουστικές περφόρμανς, video art, διαδικτυακά έργα, δημιουργικά εργαστήρια και μουσικά δρώμενα, αναδεικνύοντας τις εξελίξεις στις νέες τεχνολογίες και στις καλλιτεχνικές πρακτικές. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες καλλιτεχνών και παρουσιάσεις διεθνών φεστιβάλ, όπως τα Japan Media Arts Festival (Ιαπωνία), Loop Festival (Ισπανία), Anima (Βέλγιο), Locomocion (Μεξικό), κ.ά.

Επίσης, στο πρόγραμμα προβολών συμπεριλαμβάνονται: το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ, «The Story of Technoviking», το πρόγραμμα VIDEOsPAIN με έργα video art από Ισπανούς καλλιτέχνες και το πρόγραμμα «From A to Z in Loop» με έργα φοιτητών από το ΑΤΕΙ Αθήνας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παράλληλά στην αίθουσα τέχνης του six d.o.g.s θα παρουσιαστεί η έκθεση Digital Image του ADAF αφιερωμένη στη σύγχρονη ψηφιακή εικόνα και την ποπ κουλτούρα του διαδικτύου.

adaf2016instagram

Στο πλαίσιο του project #EU4U , η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ελλάδα οργανώνουν ένα φωτογραφικό διαγωνισμό στο Instagram με θέμα "From Physical to Digital". Οι επισκέπτες καλούνται να φωτογραφίσουν και να δημοσιεύσουν στον λογαριασμό τους στο Instagram στιγμιότυπα απο το φεστιβάλ, χρησιμοποιώντας το hashtag #EU4U και κάνοντας tag το @to.steki.eu. Η φωτογραφία με τα περισσότερα likes θα γίνει η cover photo για τους επίσημους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα #ADAF2016 #DigitalPop

Ψηφιακό κάλεσμα και για τα παιδιά

Το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ απευθύνεται και σε μικρούς φίλους της τέχνης καθώς εγκαινιάζει τη νέα κατηγορία ADAF KIDS. Συγκεκριμένα, το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Μαΐου, παιδιά και γονείς μπορούν να δοκιμάσουν στην πράξη τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία μέσα από διαδραστικές εγκαταστάσεις, δημιουργικά εργαστήρια και προβολές animation.

Οι δυσκολίες της καθιέρωσης

"Κάθε χρόνο έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, λειτουργώντας ως σημείο αναφοράς και ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και φορέων. Παράλληλα, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους συμμετέχουμε σε μεγάλης κλίμακας Ευρωπαία Προγράμματα και επιμελούμαστε διάφορες δράσεις σε κεντρικά σημεία του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, συνεισφέροντας στο συνεχή διάλογο γύρω από τον ψηφιακό πολιτισμό καθώς και την ανάπτυξη του κοινού στους τομείς του σύγχρονου πολιτισμού. Αν σκεφτούμε πως κατά την διάρκεια του Μαΐου παρουσιάζουμε στο φεστιβάλ δεκάδες έργα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο καθώς και κορυφαία διεθνή φεστιβάλ με αποκλειστικό υλικό και επίσημους προσκεκλημένους, σίγουρα το ADAF εκπέμπει δυνατά το σήμα του ως σημείο αναφοράς στο διεθνή χάρτη του σύγχρονου ψηφιακού πολιτισμού" προσθέτει ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου.

"Το να διοργανώνεις ένα Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών στην Ελλάδα θέλει γερό στομάχι και μεγάλη επιμονή. Δεδομένου του μεγέθους της διοργάνωσης, βασική μας δυσκολία είναι η συνεχής επέκταση των δραστηριοτήτων μας, καθώς θέτουμε πάντα τον πήχη όλο και πιο ψηλά. Δεν αρκούμαστε στο να διατηρούμε το υψηλό μας επίπεδο αλλά επιδιώκουμε να δημιουργούμε και να εδραιώνουμε συνέχεια νέες τάσεις, με το να είμαστε πάντα μέρος και κομμάτι των διεθνών εξελίξεων" συμπληρώνει.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας (Athens Digital Arts Festival/ADAF) διαρκεί έως τις 22 Μαΐου, στο κτιριακό συγκρότημα Πύλη Ερμού 117 - 121 με παράλληλες εκδηλώσεις στον πολυχώρο six d.o.g.s. καινυχτερινές υπαίθριες προβολές, στην πλατεία Αγίας Ειρήνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ