ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο σφυρί για τους πρόσφυγες 28 πίνακες του Χουάν Μιρό

Στο σφυρί για τους πρόσφυγες 28 πίνακες του Χουάν Μιρό

Είκοσι οκτώ έργα του ισπανού ζωγράφου Χουάν Μιρό βγαίνουν σήμερα σε πλειστηριασμό από τον οίκο Christie's του Λονδίνου. Αυτό δεν θα ήταν μια είδηση που συγκινεί έαν ο ιδιοκτήτης της συλλογής και εγγονός του Καταλανού ζωγράφου, ο Χουάν Πουνιέτ Μιρό, δεν επιθυμούσε να διαθέσει τα έσοδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Αυτό θα ήθελε ο παππούς του, είπε ο απόγονος στο Γαλλικό Πρακτορείο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. "Θεωρώ ότι είμαι ο εκτελεστής της βούλησής του και φιλοδοξώ να κάνω αυτό που θα έκανε ο ίδιος αν εξακολουθούσε να βρίσκεται στη ζωή", πρόσθεσε.

Ο οίκος Christie's ελπίζει ότι θα συγκεντρώσει 50.000 ευρώ για τον Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος θα αφιερώσει στη συνέχεια το ποσό αυτό για την αρωγή προς τους πρόσφυγες. "Ο Μιρό πέρασε πολλές δοκιμασίες στη ζωή του. Γνώρισε την πείνα, την εξορία στη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και γνώριζε τη δυστυχία των προσφυγικών καταυλισμών", πρόσθεσε ο εγγονός του.

Εξόριστος στο Παρίσι στη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου από το 1936 ως το 1939, ο Μιρό, ο οποίος συμπαθούσε τους δημοκρατικούς, είχε παρακολουθήσει από κοντά την τύχη των Iσπανών προσφύγων που διέφευγαν από το καθεστώς του Φράνκο. "Ήθελε πάντα να βοηθάει τους αδύναμους, τους πρόσφυγες και τους εξορίστους. Αν ήταν ακόμη στη ζωή, θα θεωρούσε πως όλο αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Συρία, θα μπορούσε να συμβεί αύριο στην Ισπανία", δήλωσε ο Πουνιέτ.

Ο ανθρωπιστής Μιρό

main joan punyet joan mir teo punyet and pilar juncosa sert studio

Joan Punyet, Joan Miró, Teo Punyet και Pilar Juncosa, Sert Studio, Palma de Mallorca 1978. Photo: Francesc Català-Roca. © Photographic Archive F. Català-Roca – Arxiu Fotogràfic del Collegi d’Arquitectes de Catalunya © Successió Miró / ADAGP, Paris and DACS London 2016.

Ο εμβληματικός καλλιτέχνης που έφυγε από τη ζωή το 1983 σε ηλικία 90 ετών, είχε προσωπικούς λόγους για να είναι ευγνώμων στον Ερυθρό Σταυρό.

Ένας γιατρός αυτής της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης είχε σώσει το πόδι της κόρης του, της μητέρας του Ζουάν Πουνιέτ Μιρό, όταν αυτή είχε τραυματισθεί σοβαρά το 1965 σε αυτοκινητικό ατύχημα.

"Ο παππούς μου έκανε μια ταπισερί για τον Ερυθρό Σταυρό σαν ένα ευχαριστώ επειδή έσωσε την κόρη του, το μοναδικό παιδί του", είπε ο Ζουάν Πουνιέτ Μιρό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ