ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η δημοπρασία 28 έργων του Χουάν Μιρό για τους πρόσφυγες

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η δημοπρασία 28 έργων του Χουάν Μιρό για τους πρόσφυγες
Joan Punyet, Joan Miró, Teo Punyet και Pilar Juncosa, Sert Studio, Palma de Mallorca 1978. Photo: Francesc Català-Roca. © Photographic Archive F. Català-Roca – Arxiu Fotogràfic del Collegi d’Arquitectes de Catalunya © Successió Miró / ADAGP, Paris and DACS London 2016.

Iδιαίτερα ικανοποιημένοι οι άνθρωποι του οίκου Christie's αλλά και ο εμπνευστής της φιλανθρωπικής εκδήλωσης, ο εγγονός του Χουάν Μιρό με τα αποτελέσματα της χθεσινής εκδήλωσης. 

Αν και αρχικά είναι εκτιμηθεί ότι θα συγκεντρωθούν 50.000 ευρώ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, το ποσό ξεπέρασε και τα πιο αισιόδοξα σενάρια. Η δημοπρασία των 28 έργων του καλλιτέχνη συγκέντρωσε το ποσό των 61.600 ευρώ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο οίκος δημοπρασιών Christie's του Λονδίνου.

Το ποσό θα δοθεί στον Ερυθρό Σταυρό, όπως θα το ήθελε και ο ίδιος ο δημιουργός τους, υποστήριξε ο ιδιοκτήτης της συλλογής και εγγονός του Καταλανού ζωγράφου, ο Χουάν Πουνιέτ Μιρό. "Θεωρώ ότι είμαι ο εκτελεστής της βούλησής του και φιλοδοξώ να κάνω αυτό που θα έκανε ο ίδιος αν εξακολουθούσε να βρίσκεται στη ζωή", είπε σε συνέντευξη του πριν τον πλειστηριασμό.

"Ο Μιρό πέρασε πολλές δοκιμασίες στη ζωή του. Γνώρισε την πείνα, την εξορία στη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και γνώριζε τη δυστυχία των προσφυγικών καταυλισμών", πρόσθεσε ο εγγονός του.

Εξόριστος στο Παρίσι στη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου από το 1936 ως το 1939, ο Μιρό, ο οποίος συμπαθούσε τους δημοκρατικούς, είχε παρακολουθήσει από κοντά την τύχη των Iσπανών προσφύγων που διέφευγαν από το καθεστώς του Φράνκο. "Ήθελε πάντα να βοηθάει τους αδύναμους, τους πρόσφυγες και τους εξορίστους. Αν ήταν ακόμη στη ζωή, θα θεωρούσε πως όλο αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Συρία, θα μπορούσε να συμβεί αύριο στην Ισπανία", δήλωσε ο Πουνιέτ.

Ο ανθρωπιστής Μιρό

Ο εμβληματικός καλλιτέχνης που έφυγε από τη ζωή το 1983 σε ηλικία 90 ετών, είχε προσωπικούς λόγους για να είναι ευγνώμων στον Ερυθρό Σταυρό.

Ένας γιατρός αυτής της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης είχε σώσει το πόδι της κόρης του, της μητέρας του Ζουάν Πουνιέτ Μιρό, όταν αυτή είχε τραυματισθεί σοβαρά το 1965 σε αυτοκινητικό ατύχημα.

"Ο παππούς μου έκανε μια ταπισερί για τον Ερυθρό Σταυρό σαν ένα ευχαριστώ επειδή έσωσε την κόρη του, το μοναδικό παιδί του", είπε ο Ζουάν Πουνιέτ Μιρό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ