ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χίος: Η Ελευθερία Αρβανιτάκη στο 1ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ - Ένα ξεχωριστό ταξίδι στο χρόνο

Χίος: Η Ελευθερία Αρβανιτάκη στο 1ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ - Ένα ξεχωριστό ταξίδι στο χρόνο
Η Ελευθερία Αρβανιτάκη στη σκηνή Panoulis

Το 1ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ της Χίου ολοκληρώθηκε με τη συναυλία της καταξιωμένης ερμηνεύτριας Ελευθερίας Αρβανιτάκη στον Βοτανικό Κήπο του Αιγαίου στην περιοχή Νένητα.

Στην Μυροβόλο Χίο, τόπο ευλογημένο, ανέπαφο στο πέρασμα του χρόνου, πραγματοποιήθηκε, το «1ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου», 3-5 Σεπτεμβρίου, από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του ΕΟΤ.

«1ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου», εκδηλώσεις στο Κάστρο στα Μεστά @Panoulis

Μέσα σε τρεις ημέρες διοργανώθηκαν επτά παράλληλες εκδηλώσεις στην πόλη και στα μεσαιωνικά χωριά της Χίου που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον επισκεπτών, ταξιδιωτών, κατοίκων του νησιού αλλά και των εκπροσώπων των ΜΜΕ που ταξίδεψαν ειδικά για το Φεστιβάλ στο νησί.

Με οδηγό την Τέχνη, το «1ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ», έκανε μια αναδρομή στην ιστορία και στον Πολιτισμό της Χίου από τα χρόνια του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης μέχρι σήμερα.

Ο διεθνούς φήμης καταξιωμένος σκηνογράφος, ενδυματολόγος και ζωγράφος Γιάννης Μετζικώφ, που κατάγεται από την Χίο συμπράττοντας με τον επίσης σημαντικό και πολύ αγαπητό σκηνοθέτη και ηθοποιό Αντώνη Λουδάρο δημιούργησαν ένα εικαστικό δρώμενο, με τίτλο «Χρώματα μιας άλλης εποχής», που φιλοξενήθηκε στο Κάστρο της Χίου.

«1ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου», εκδηλώσεις στο Κάστρο στα Μεστά @Panoulis

Η ιδιαίτερη εικαστική παράσταση κατάφερε να ζωντανεύσει μεσαιωνικές και αναγεννησιακές μνήμες με ένα μοναδικό συνδυασμό μουσικής, ποίησης και θεάματος και με αναφορές στην ιστορία της Χίου. Την παρουσίαση του Φεστιβάλ έκανε η Κατερίνα Γερονικολού, που έχει αγαπήσει πολύ το νησί μετά την περσινή παραμονή της εκεί με αφορμή τα γυρίσματα της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη». Ο Αντώνης Λουδάρος συνδύασε τον χορό, τη μουσική, την υποκριτική και την ποίηση και δημιούργησε μια «μέθεξη», που βίωσαν οι θεατές, που κατέκλεισαν την πλατεία του Κάστρου της πόλης της Χίου.

«1ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου», εκδηλώσεις στο Κάστρο στα Μεστά @Panoulis

Η Τέχνη ένωσε με τρόπο, που μόνο εκείνη μπορεί, μνήμες, μνημεία ,ανθρώπους κι εποχές και τα κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ «ζωντάνευσαν».

Τους ρόλους της ιδιότυπης αυτής παράστασης ερμήνευσαν οι ηθοποιοί: Γεωργία Μαρινάκη και Μαριάννα Μαυριανού καθώς και ερασιτέχνες Χιώτες και Χιώτισσες καθώς και μαθητές και μαθήτριες της σχολής D’ Art Point Dances Port και Antigravity Academy υπό την καθοδήγηση της χορογράφου Μαργαρίτας Καμαράτου. Την μουσική επιμέλεια είχε ο Νίκος Τριβουλίδης.

«1ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου», εκδηλώσεις στο Κάστρο στα Μεστά, Κατερίνα Γερονικολού, Γιάννης Τσιμιτσέλης και η Ομάδα Μεσαιωνικής Αναβίωσης RITTER HELLAS @Panoulis

Οι ηθοποιοί Αντώνης Λουδάρος και Λεωνίδας Κουλούρης απήγγειλαν ποίηση των: Πορφύρα, Λειβαδίτη, Πολέμη, Βιγιόν, Χριστιανόπουλου, Ριλκε, Βάρναλη και Δημουλά. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με το συγκρότημα Operatical που ερμήνευσε λυρικά τραγούδια. Οι τουαλέτες που φόρεσαν τόσο η Κατερίνα Γερονικολού όσο και η υψίφωνος Ναδίνα Τζιάτζιου επιμελήθηκε ο σχεδιαστής Laskaris. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις Μεσαιωνικής αναβίωσης από την ομάδα Ritter Hellas στα καστροχώρια: Ολύμπους και Μεστά.

«1ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου», εκδηλώσεις στο Κάστρο στα Μεστά, περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Νικόλαος Νύχτας, Δήμητρα Μουτζούρη με την Ομάδα Μεσαιωνικής Αναβίωσης RITTER HELLAS @Panoulis

Μέσα από τα πλακόστρωτα σοκάκια ξεπήδησαν με δάδες στα χέρια ιππότες, πριγκίπισσες, κουρσάροι, ξιφομάχοι και μελωδοί που εντυπωσίασαν μικρούς και μεγάλους . Ευγενική συμμετοχή στις εκδηλώσεις είχε και η Παραολυμπιονίκης, Πρωταθλήτρια ξιφασκίας, Κέλλυ Λουφάκη.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με ένα παραδοσιακό γλέντι που στήθηκε στην πλατεία των Μεστών με Χιώτες μουσικούς, τραγουδιστές αλλά και πολιτιστικούς συλλόγους των Μεστών και του Νεοχωρίου και κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Υποστηριχτής του Φεστιβάλ ήταν η Ανακύκλωση Αιγαίου στο πλαίσιο της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης του προωθεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

«1ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου» Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρος, Γιάννης Μετζικώφ, Κωνσταντίνος Μουτζούρης (περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου) @Panoulis

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρος συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Κωνσταντίνο Μουτζούρη παρευρέθηκε στην συναυλία της σπουδαίας τραγουδίστρια Ελευθερίας Αρβανιτάκη κι απόλαυσε την βραδιά με εκείνη να τον ευχαριστεί από σκηνής για την τιμητική του παρουσία στην εκδήλωση.

«1ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου», συναυλία Ελευθερίας Αρβανιτάκη, Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, Κωνσταντίνος Μουτζούρης (περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου) και Δήμητρα Μουτζούρη @Panoulis

Η γνωριμία τους κι η φιλία τους κρατάει χρόνια από τότε που ήταν ιερωμένος στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ