ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Φαληρόθεν - Ανάμεσα σε δύο κόσμους»: Ευρήματα από το Φαληρικό Δέλτα στο Μουσείο Πειραιά

«Φαληρόθεν - Ανάμεσα σε δύο κόσμους»: Ευρήματα από το Φαληρικό Δέλτα στο Μουσείο Πειραιά
ΥΠΠΟΑ

Η περιοδική έκθεση «Φαληρόθεν. Ανάμεσα σε δύο κόσμους» εγκαινιάστηκε, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά.

Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, παρουσιάζει ορισμένα από τα σημαντικότερα ευρήματα από τη σωστική ανασκαφή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Δέλτα Φαλήρου και εντάσσεται στο σύνολο των εκδηλώσεων για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η έκθεση «Φαληρόθεν», που πραγματοποιείται με την επιμέλεια της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιά Στέλλας Χρυσουλάκη και τη συνεργασία των αρχαιολόγων Ιωάννη Παππά, Δώρας Ευαγγέλου, Αλεξάνδρας Συρογιάννη, Αικατερίνης Παναγοπούλου και Ανδρομάχης Καπετανοπούλου, αρθρώνεται σε 4 ενότητες:

Οι πρώτες δύο έχουν κύριο άξονα τα αττικά έθιμα ταφής κατά την πρώιμη και ύστερη αρχαϊκή περίοδο. Εστιάζουν στα αντικείμενα που συνόδευαν τον νεκρό, αλλά και σε αυτά που αποτέλεσαν μέρος της τελετουργίας για τη φροντίδα του στο τελευταίο ταξίδι.

Η τρίτη ενότητα είναι αφιερωμένη στην πρωτοαττική κεραμική, ενώ η τέταρτη ενότητα παρουσιάζει τρεις ταφές που έχουν εξεταστεί από την άποψη της βιοαρχαιολογίας. Δηλαδή, παρουσιάζει την ταυτότητα των ανθρώπων που έχουν ταφεί και αφηγείται στοιχεία από την ιστορία της ζωή τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ