ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Bookreads: Ο Antoine Chainas μας δείχνει την παρακμή της μοντέρνας Γαλλίας

Bookreads: Ο Antoine Chainas μας δείχνει την παρακμή της μοντέρνας Γαλλίας
Ένα νουάρ που δεν μοιάζει με κανένα άλλο εκεί έξω

Ένα νουάρ που δεν μοιάζει με κανένα άλλο εκεί έξω.

Όλοι μας έχουμε κατά καιρούς διαβάσει ένα νουάρ από τη Γαλλία. Είναι η χώρα που παράγει τόνους από αστυνομική λογοτεχνία και όχι απαραίτητα πάντοτε καλή. Στην περίπτωση όμως του Antoine Chainas τα πράγματα αρχίζουν να σοβαρεύουν αρκετά μιας και μας χάρισε ένα αριστουργηματικό πορτραίτο μίας μοντέρνας Γαλλίας. Η «Αποστείρωση» μπορεί να συγκριθεί μόνο με κάποιο βιβλίο του Michel Houellebecq, είναι μία αντικειμενική ματιά στην κατάσταση με τον ρατσισμό, την φυλετική βία, τους Άραβες και τα διάφορα διεφθαρμένα λόμπι της πολιτικής σκηνής.

Καθώς οδηγεί στην εθνική οδό με τη σύζυγό του Σοφία, ο Πατρίκ Μαρτέν καταδιώκεται από δύο νέους Βορειοαφρικανούς με Μερσεντές, με τους οποίους διαπληκτίστηκαν σε ένα χώρο ανάπαυσης λίγα λεπτά νωρίτερα. Το ύφος γραφής είναι πολύ αναλυτικό, οι σκηνές αναλύονται με λεπτομέρεια και οι χαρακτήρες αναπνέουν μέσα στο απλωμένο εύρος της ιστορίας. Ναι η ιστορία εδώ είναι περίπλοκη και απαιτεί υπομονετικούς αναγνώστες.

Ένας ξερός κρότος. Το λάστιχο σκάει και το αυτοκίνητο εκτρέπεται. Η Σοφία χάνει τη ζωή της, ενώ ο Πατρίκ βγαίνει αναζητώντας βοήθεια. Και κάπου εδώ ξεκινάει ένας ιστός από υποψίες και υποθέσεις για το τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τα γεγονότα.

Η Γαλλία φοβάται, βρυχάται από θυμό, και μια αίσθηση ακραίας ανασφάλειας εξαπλώνεται λόγω ενός άγνωστου σκοπευτή που πυροβολεί αυτοκίνητα με οδηγούς Μαύρους και Άραβες. Ο μηδενισμός που επικρατεί είναι φανερός και οι χαρακτήρες μοιάζουν να μην τον παρατηρούν καν. Κι αυτό είναι που τους κάνει γοητευτικούς αλλά την ίδια στιγμή απόμακρους.

Εδώ όμως ο εξωγενής ένοχος φαίνεται ο πλέον κατάλληλος για τη δουλειά. Ο Πατρίκ χειραγωγείται, τόσο από τα πεθερικά του όσο και από ακροδεξιές ομάδες, στην προσπάθειά του να ξεδιψάσει τη νόμιμη εκδίκησή του. Η σφαγή μπορεί να ξεκινήσει. Όμως όλα κυλάνε πολύ αργά και περιπλέκονται ακόμη περισσότερο μιας και στη μέση μπαίνουν τα πολιτικά συμφέροντα.

Ανερχόμενη μορφή του γαλλικού θρίλερ μυθιστορήματος, ο Antoine Chainas παρουσιάζει ένα βιβλίο φιλόδοξο και εξαιρετικά ενοχλητικό. Σε στιγμές ίσως κουραστείς με την πολύ αναλυτική του γραφή, αλλά όμως αν είσαι υπομονετικός θα αποζημιωθείς από την ιστορία.

Με μεγάλη ευκολία απεικονίζει μια Γαλλία στεγνή, ταγγή, παρανοϊκή. Στην αιχμηρή αφήγησή του, η όμορφη χώρα νιώθει ασφαλής όταν είναι κρυμμένη σε gated communities, οχυρωμένες κοινότητες. Ίσως αυτό είναι το μέλλον, ένα μέλλον που ο Antoine Chainas είχε ήδη ονειρευτεί μέσα από τις σελίδες του.

Οι κάτοικοι αυτών των φυλασσόμενων οικισμών επιλέγονται προσεκτικά με βάση το εθνοτικό τους προφίλ, παρακάμπτοντας ασύστολα τους νόμους κατά των διακρίσεων. Ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες και επιτροπές αυτοάμυνας ανθούν εκεί όπου ο ποινικός κώδικας και οι αρχές δεοντολογίας έχουν αποτύχει. Η «Αποστείρωση» είναι ένα βιβλίο που μιλάει για το τώρα, εξηγεί γιατί ο φασισμός και ο ρατσισμός είναι πράγματα που μπορούν τελικά να σε οδηγήσουν την τρέλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ